Skip to content
Térdfájdalom

Mi okozza az ülés közben tapasztalható térdfájdalmat?

A térdfájdalom a következő tényezőkből eredhet:

 • az ülés időtartama
 • az üléshez felvett testhelyzet
 • az üléshez használt bútor
 • a térdfájdalmat okozó egészségügyi állapot

A hosszan tartó ülés

Hosszabb inaktivitást követően térdfájdalom jelentkezhet. Hosszan tartó ülés után az izmok és inak merevvé válhatnak, ami diszkomfort érzéshez vezethet.

Számos ember ül hosszabban a következő helyzetekben:

 • a munkahelyén
 • olyan eseményeken, mint a mozizás vagy az előadások
 • étkezéskor
 • TV nézés vagy számítógépezés közben

Mi számít az ülés esetében hosszú időnek?

A Harvard Medical School ajánlásai alapján a napi 6-8 órát meghaladó ülve töltött idő már káros hatással van az egészségre.

Elsősorban a hosszan tartó ülés elkerülése javasolható, azonban ha ez mégsem lehetséges, akkor mozogjunk és nyújtózkodjunk egy keveset minden 30-60 percben.

Az ülő testhelyzetekből eredő térdfájdalom

A helytelen vagy kényelmetlen ülő testhelyzetek, mint például a keresztezett vagy magunk alatt behajlított lábakkal történő ülés, nyomást gyakorolhatnak a térdkalácsra, mely diszkomfort érzéshez vezethet.

Amennyiben tudja előre, hogy hosszabb időn keresztül fog ülni, tudjon meg többet az ergonomikus testhelyzetekről, melyek alkalmazásának segítségével nem fog túlzott mértékű nyomás nehezedni a térdízületre.

Az ülés során jelentkező térdfájdalom mögöttes okai

Az ülés során a térdízületben tapasztalható diszkomfort érzés olyan mögöttes okokra utalhat, mint az artritisz vagy a patellofemorális fájdalom (PFP).

Artritisz

A Harvard Medical School szerint, ha a térdízület hosszabb időn keresztül történő mozgatásának hiánya fájdalommal és merevséggel jár együtt, az oszteoartritiszre utalhat. Az oszteoartritisz az ülő helyzetből történő felálláskor is okozhat diszkomfort érzést.

Az oszteoartritisz, mely egy krónikus ízületi gyulladás, jellemzően az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban fiatalabb korban is megjelenhet. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek kb. 23%-át érinti a betegség.

A térdben jelentkező oszteoartritisz kezelése a következőket foglalja magába:

 • fizikális és foglalkozásterápia
 • nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs), mint az ibuprofen (Advil, Motrin, Aleve)
 • kortizon injekció
 • ízület cseréje

Patellofemorális fájdalom (PFP)

Egy 2016-os tanulmány szerint a patellofemorális fájdalomtól (PFP) szenvedők 50%-ának jelent nehézséget a hajlított térdekkel történő ülés. A PFP, más néven futótérd, által érintettek gyakran tapasztalnak fájdalmat guggolás vagy lépcsőzés közben, felfele és lefele is egyaránt.

A PFP gyakori oka:

 • a térdízület túlzott megterhelése
 • a térd- és csípőízületi izmok egyensúlytalansága
 • térdkalácssérülés

A PFP kezelési lehetőségei a következők:

 • rehabilitációs gyógytorna gyakorlatok végzése
 • térdrögzítő vagy tape használata
 • túlzott megerőltetés utáni jegelés
 • fájdalomcsillapítás például acetaminofen (Tylenol) vagy ibuprofen (Advil) alkalmazásával
 • műtét

A térdfájdalom és a jövő

Egy ergonomikus kialakítású szék használata hatással lehet a térdfájdalomra.

Például, ha hosszabb időn keresztül ül egy irodában, nagyon fontos a szék megfelelő kialakítása és hozzáigazítása a többi használatban lévő bútorral, mint például az íróasztal.

Ha a munkafelület nem a megfelelő távolságban és magasságban helyezkedik el, a munkavégzéshez kényelmetlen testhelyzet felvétele válhat szükségessé, mely idővel térdfájdalom kialakulásához vezethet.

A térdfájdalmat gyakran erősítheti, ha a munkaállomáson a szék túl alacsonyan vagy olyan helyzetben van beállítva, mely a térdek hosszan tartó hajlított állapotát teszik szükségessé.

A munkafelület ergonómiája: a legjobb praktikák

A Mayo Clinic szerint, ha íróasztalnál vagy pultnál végzi a munkáját, akkor a következő lépésekkel könnyen enyhítheti térd vagy egyéb ízületi fájdalmát:

 • válasszon egy ergonomikusan kialakított széket, mely segít fenntartani a gerinc természetes görbületeit
 • állítsa be úgy a szék magasságát, hogy talpai teljes egészében érintsék a talajt, combjai párhuzamosak legyenek a talajjal
 • amennyiben a szék magassága nem állítható be megfelelően vagy az asztal magassága a szék olyan beállítását teszi szükségessé, hogy lábai elemelkednek a talajtól, használjon lábzsámolyt
 • állítsa úgy a szék karfáját, hogy karjai kényelmesen pihenjenek rajta, vállai ellazított állapotba kerüljenek
 • az íróasztal elegendő helyet biztosít térdeinek, combjainak és lábfejeinek
 • amennyiben számítógépet használ a munkája során, állítsa úgy a monitort, hogy a képernyő legteteje szemmagasságban (vagy kevéssel alatta) helyezkedjen el
 • a székben kiegyenesedve nagyjából egy kartávolságnyira helyezkedjen el Öntől a monitor
 • a billentyűzet közvetlenül a monitor előtt helyezkedjen el

Térdfájdalom esetén érdemes álló íróasztal használatát megfontolni.

Összegzés

Az ülés során jelentkező térdfájdalomnak számos oka lehet:

 • hosszan tartó ülés hajlított térdekkel
 • a bútorok nem megfelelő ergonómiai kialakítása
 • ízületi gyulladás
 • patellofemorális fájdalom

Ha hosszabb időn (több mint napi 6-8 óra) keresztül kell ülnie, 30-60 percenként álljon fel nyújtani és mozogni.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Lágylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna