Skip to content

Van orvosi diagnózisom. Van értelme részt venni az állapotfelmérésen?

Az orvosi diagnózis nagymértékben megkönnyíti a gyógytornásszal folytatott munkát és az állapotfelmérés időtartamát is csökkentheti.

A gyógytornász ugyanakkor más szempontból vizsgálja a beteget. Először is miután a gyógytorna mozgással együtt jár, nem lehet eltekinteni a beteg részletes kikérdezésétől. A gyógytornásznak a program összeállítása során ismernie kell a beteg állapotát befolyásoló egyéb körülményeket, betegségeket (pl. magas vérnyomás, keringési zavar, korábbi operációk, daganatos elváltozás stb.)

Az állapotfelmérés nagyon fontos részét képezik a funkcionális tesztek, mozgásos vizsgálatok. A gyógytorna program összeállítása ugyanis elsősorban a beteg egyéni tünetei és a mozgásra adott reakciói alapján történik. Amennyiben ez nem így lenne, a diagnózis alapján már az orvos is adhatna egy előre megírt programot a betegnek. Ezzel szemben minden beteg tünetei mások, másképp kapcsolódnak össze tünet csoportok és mások a mozgásra adott reakciók. A gyógytornász feladata mindezek figyelembe vétele a személyre szabott program összeállítása során.

Nincs orvosi diagnózisom. Van értelme részt venni az állapotfelmérésen?

Panaszok esetén amennyiben nincs orvosi diagnózis, a gyógytornász által végzett állapotfelmérés során kiderül, mi lehet a következő lépés. Amennyiben a panaszok erősek, háttere ismeretlen, nem tipikus stb., a gyógytornász mindenképp szakorvoshoz irányítja a beteget.

Enyhébb panaszok is előfordulnak ugyanakkor (pl. ülő életmódból adódó nyak-, váll-, derékfájdalom stb.), amik esetében a gyógytorna kezelés tünet csökkenést érhet el.

Általánosságban elmondható tehát, ha orvosnál teszi meg a beteg az első lépést és a gyógytorna a megfelelő kezelési mód, akkor ezt követi a gyógytornász.

Történhet ugyanekkor fordítva is a folyamat, a gyógytornász irányíthatja szakorvoshoz a pácienst.

Fájdalmaim vannak. Honnét tudhatom, hogy gyógytornával gyógyítható ez a fájdalom?

Kizárólag szakember tudja megítélni vizsgálatot követően, hogy az Ön fájdalma, problémája korrigálható e gyógytornával, ill. annak valamilyen típusával. Kérjük, vegye komolyan ezt a fontos kitételt, mert nem megfelelő tornagyakorlatok használata esetén állapotromlás is bekövetkezhet! Az ArtHuman Központ 30 perces, vizsgálati lehetőséget kínál az érdeklődőknek. A konzultáció alkalmas arra, hogy Ön megbizonyosodjon arról, hogy valóban gyógyítható e tornával az Ön problémája.

Melyik lehetőséget válasszam, ha gyógytorna kezelést is szeretnék első alkalommal?

A 30 perces állapotfelmérés az időkeret miatt nem tartalmaz gyógytorna kezelést.

A 60 perces állapotfelmérés esetén az állapotfelmérés mellett az esetek nagy részében van mód gyógytorna kezelésre is. Amennyiben a beteg halmozott tünetekkel jelentkezik, az állapotfelmérés időtartamát befolyásolja, hány testrész részletes vizsgálatára van szükség.

A 90 perces komplex egyéni gyógytorna magában foglalja mind az állapotfelmérést, mind pdig a gyógytorna kezelést. Amennyiben az állapotfelmérés nem tölti ki az első 60 percet, az ebből fennmaradó időben is gyógytorna kezelés történik.

Otthon végezhető feladatokat szeretnék. Kapok házi feladatot?

A gyógytorna kezelés hatékonysága nagyban függ a beteg otthoni munkájától, így házi feladatokra az esetek jó részében szükség van.

Amennyiben a kezelési módszer megkívánja az otthoni munkát, mindenképp kap a beteg házi feladatot. A gyakorlatok sok esetben ugyanakkor nem standardizálhatók, előre nem elkészíthetők (pl. Schroth terápia stb.), mert a végrehajtás függ a beteg állapotától. Ilyenkor is kap a páciens kézzel írt segédletet az otthoni munkához.

A gyógyulás szempontjából fontos azonban, hogy a beteg állapováltozásának függvényében szükség van ismételt kezelésre és állapothoz igazított új gyakorlatsorra.

Nem ismerem a különböző gyógytorna módszereket. Melyiket válasszam?

A leghatékonyabb módszer kiválasztása nem a páciens, hanem a szakember feladata. Ez olykor már a dagnózis felállításakor is megtörténik (pl. porckorongsérv esetén McKenzie terápia), de ez a legtöbb esetben nem így van. A gyógytorna egy önálló tudományág és annak alágait a gyógytornászok ismerik.

Bármilyen módon jelentkezik be egy páciens, az időpont egyeztetés mindig telefonon történik. A panaszokat kikérdezzük és ez alapján olyan gyógytornászhoz adunk időpontot, aki ismeri a legrelevánsabbnak tűnő szakterápiás eljárást, így már első alkalommal is ez alapján történhet meg a gyógytorna kezelés. Amennyiben az állapotfelmérésen kiderül addig nem ismert körülmény, akkor a pácienst átirányítjuk a megfelelő szakemberhez.

Messze lakom a rendelőtől, nem tudok gyakran gyógytornára járni. Így is van értelme a gyógytorna kezelésnek?

Szakterápiás eljárás esetén mindenképp. A házi feladatok alapján lehetőség van az otthoni munkára és a kontroll alapján új gyakorlatsor összeállítására.

Mit tegyek, ha nem szeretek mozogni?

Pácienseink egy része panaszkodik arról, hogy a szakember segítségével végzett torna hasznos, javítja az állapotot, viszont otthon „nem tudja rávenni magát” a tornára. Ebben az esetben mindenképp a szakember koordinálásával végzett tornát javasoljuk. Ez az igényektől, problémától, anyagi lehetőségektől függően lehet egyéni vagy csoport-torna is. Gondoljanak arra, hogy még Roger Federer is rendelkezik edzővel, pedig a világ egyik, ha nem a legsikeresebb teniszezője.

Nyugodtan éljen Ön is ezzel a lehetőséggel! Miért ne lehetne Önnek is egészség-edzője?

Nem tudom, melyik módszer a legmegfelelőbb számomra?

A módszerekről két fontos dolgot érdemes tudni:

A módszert főszabályként nem a páciensnek, hanem a szakembernek kell kiválasztania. Az ARTHuman Központ is különböző gyógytorna-módszereket használ. A probléma megoldásához legmegfelelőbb módszert a gyógytornász a páciens bevonásával, tájékoztatásával választja ki. Már az első kezelésre történő bejelentkezéskor kikérdezzük a pácienst az alap problémájáról, ezáltal a legmegfelelőbb gyógytornászhoz irányítjuk a beteget.

Nagyon elfoglalt vagyok. Érdemes így elkezdeni a gyógytornát?

K-Programot kifejezetten elfoglalt embereknek ajánljuk. Ennek magyarázata:

A túlzottan elfoglalt emberek túlnyomó részt irodai munkát végeznek, s ennek következménye a tartásban bekövetkezett elváltozás, ill. az ebből adódó fájdalom. A K-Program kifejezetten ezen elváltozások korrigálására szolgál.

A program sajátossága, hogy a rendelőbe két-három hetente egyszer kell eljönni, s a személyre szabott gyakorlatokat mindenki képes illusztrációval megkapja, s otthon, egyéni időbeosztásának megfelelően végezheti.

És még egy fontos dolog. Nagyon sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindenre van időnk, csak magunkra nem? Végül is egyszer élünk. Mindenki maga dönti el, mire használja idejét. Ön elég fontosnak érzi saját magát ahhoz, hogy magára is szánjon időt?

Miért tornázzak, ha gyógyszerekkel sokkal hamarább elmúlik a fájdalom?

Korunk sajátossága, hogy problémáinkat gyorsan ható gyógyszerekkel akarjuk megoldani. Nem lebecsülve a gyógyszerek szerepét életünkben megállapíthatjuk, hogy bizonyos esetekben ez valóban hatásos. Abban az esetben azonban, ha a gyógyszer csak a tüneteket enyhíti, muszáj foglalkoznunk a kiváltó okokkal. A kiváltó ok megszüntetése nélkül a probléma, a fájdalom újra és újra visszatér. Amennyiben a fájdalmat a test statikai elváltozása okozza, gyógyszerrel csak tünet-elnyomás érhető el. Érdemes szakemberrel konzultálni, aki segít Önnek abban, hogy ráhangolódjon a gyógytornára!

Mennyi idő alatt használ a gyógytorna kezelés?

A kezelések hatóideje függ a betegségtől, annak stádiumától, a beteg állapotától, életkorától, együttműködési készségétől, mozgáskoordinációjától stb. A hatás már 1-2 alkalom után is tapasztalható és általában fokozatosan javuló tendenciát mutat, a teljes gyógyulás pedig az említett körülmények függvénye.

Finanszírozás (SZÉP kártya, Önkéntes Egészségpénztár)

Mindhárom SZÉP kártya szolgáltatóval szerződésben állunk, s a szabadidős zsebből fizethető szolgáltatásunk. Az önkéntes egészségpénztáraknál is elszámolható a gyógytornáról kiállított számlánk.

Hogyan jelentkezhetek állapotfelmérésre, illetve gyógytorna kezelésre?

Jelentkezzen be ezen az oldalon vagy hívjon minket a 06 30 190-7315-ös telefonszámon.
Az állapotfelmérést első kezeléssel együtt vagy önmagában is kérheti.
Írásbeli jelentkezését követően keressük Önt időpont egyeztetés céljából!

Back To Top