Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Carpal Tunnel

Carpal tunnel szindróma

carpal tunnelCarpal tunnel szindróma – A foglalkozási ártalomként is emlegetett carpal tunnel/kéztőalagút szindróma oka legtöbbször teljesen banális, mégis hosszantartó és fájdalmas következményei lehetnek. Egyszerűen felborul a csukló és kéz hajlító és feszítő izmai közötti egyensúly. Ha életvitele – legyen az a munkája vagy szabadidős tevékenysége – során fokozott igénybevételnek van kitéve a keze, jelentős esélye van rá, hogy valamilyen módon túlerőlteti izomzatát, és kéztőalagút szindróma vagy ínhüvelygyulladás alakul ki benne. Ha hüvelyk-, mutató- és középsőujjában valamint a gyűrűsujja hüvelykujj felőli felében tapasztal fájdalmat, égő érzést, bizsergést vagy akár érzészavart, már feltételezheti, hogy a kéztőalagút fokozott nyomás alá került a csuklójában. Gyakori tünet továbbá az éjszakai kézzsibbadás is, mivel éjjel lelassul a véráramlás, és így a tejsav – ami az izmok fokozott használatakor termelődik és az izomláz érzéséért felelős – felhalmozódik. Ahogy ébredéskor a kar kirázogatásával, átmozgatásával felgyorsul a keringés, ez a kellemetlen érzés is enyhül vagy el is múlik. Ezek az enyhébb tünetek, még néhány rendszeresen végzett célzott tornagyakorlattal könnyen megszüntethetők.

[maxbutton id=”5″]

Példa a hajlító izmok nyújtására:

  • Támassza alá az alkarját úgy, hogy tenyere fölfelé nézzen, és csuklótól lefelé szabadon lógjon le a keze a karfáról/asztalról.
  • Másik kezével nyújtsa ki lelógó keze ujjait és óvatosan feszítse hátra az ujjak tövét és a csuklóízületet.
  • Fokozza a nyújtás erejét a fájdalomhatárig, és ott néhány másodpercig tartsa fenn. (ne rugóztassa)
  • Óvatosan engedje el a kezét.

Példa a feszítőizmok erősítésére:

  • Támassza alá az alkarját úgy, hogy tenyere lefelé nézzen, és csuklótól lefelé szabadon lógjon le a keze a karfáról/ asztalról.
  • Feszítse vissza csuklóját úgy, hogy közben másik kezével lefelé nyomja azt (ellenállást ad).
  • Ügyeljen rá, hogy akkora erővel nyomja lefelé a kezét, hogy vissza tudja feszíteni közben a másik csuklóját.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre / kezelésre!

Hogyan lehet kezelni a carpal tunnel szindrómát?

gyógytorna: enyhébb tüneteknél túlerőltetés esetén, amikor az izomegyensúly visszaállításával műtéti beavatkozás nélkül is megoldható a probléma

manuálterápia: gyógytornász vagy orvos által végzett, a célzott gyógytornával együtt felgyorsítja a javulást

ultrahang: kúra szerűen alkalmazva fájdalomcsillapító hatása van

sín: hosszantartó sínkezeléssel tartósan lehet tehermentesíteni a túlerőltetett izomcsoportot

szteroid injekció: ha 6 hónapon belül nem javulnak a tünetek egyéb kezelések hatására

műtéti megoldás: Traumás esetekben illetve, ha nagyon súlyos tünetek lépnek föl, akkor átvágják a csatornát átívelő keresztirányú szalagot. Ez az eljárás gyors javulást hoz, mert egyből megszűnik a fokozott nyomás. De gyakran a kialakuló hegszövet miatt újra jelentkeznek a tünetek. Az esetek kb. felében pedig két éven belül újabb műtétre kerül sor.

[maxbutton id=”5″]

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top