Skip to content
Carpal Tunnel

Carpal tunnel szindróma

carpal tunnelCarpal tunnel szindróma – A foglalkozási ártalomként is emlegetett carpal tunnel/kéztőalagút szindróma oka legtöbbször teljesen banális, mégis hosszantartó és fájdalmas következményei lehetnek. Egyszerűen felborul a csukló és kéz hajlító és feszítő izmai közötti egyensúly. Ha életvitele – legyen az a munkája vagy szabadidős tevékenysége – során fokozott igénybevételnek van kitéve a keze, jelentős esélye van rá, hogy valamilyen módon túlerőlteti izomzatát, és kéztőalagút szindróma vagy ínhüvelygyulladás alakul ki benne. Ha hüvelyk-, mutató- és középsőujjában valamint a gyűrűsujja hüvelykujj felőli felében tapasztal fájdalmat, égő érzést, bizsergést vagy akár érzészavart, már feltételezheti, hogy a kéztőalagút fokozott nyomás alá került a csuklójában. Gyakori tünet továbbá az éjszakai kézzsibbadás is, mivel éjjel lelassul a véráramlás, és így a tejsav – ami az izmok fokozott használatakor termelődik és az izomláz érzéséért felelős – felhalmozódik. Ahogy ébredéskor a kar kirázogatásával, átmozgatásával felgyorsul a keringés, ez a kellemetlen érzés is enyhül vagy el is múlik. Ezek az enyhébb tünetek, még néhány rendszeresen végzett célzott tornagyakorlattal könnyen megszüntethetők.

[maxbutton id=”5″]

Példa a hajlító izmok nyújtására:

  • Támassza alá az alkarját úgy, hogy tenyere fölfelé nézzen, és csuklótól lefelé szabadon lógjon le a keze a karfáról/asztalról.
  • Másik kezével nyújtsa ki lelógó keze ujjait és óvatosan feszítse hátra az ujjak tövét és a csuklóízületet.
  • Fokozza a nyújtás erejét a fájdalomhatárig, és ott néhány másodpercig tartsa fenn. (ne rugóztassa)
  • Óvatosan engedje el a kezét.

Példa a feszítőizmok erősítésére:

  • Támassza alá az alkarját úgy, hogy tenyere lefelé nézzen, és csuklótól lefelé szabadon lógjon le a keze a karfáról/ asztalról.
  • Feszítse vissza csuklóját úgy, hogy közben másik kezével lefelé nyomja azt (ellenállást ad).
  • Ügyeljen rá, hogy akkora erővel nyomja lefelé a kezét, hogy vissza tudja feszíteni közben a másik csuklóját.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre / kezelésre!

Hogyan lehet kezelni a carpal tunnel szindrómát?

gyógytorna: enyhébb tüneteknél túlerőltetés esetén, amikor az izomegyensúly visszaállításával műtéti beavatkozás nélkül is megoldható a probléma

manuálterápia: gyógytornász vagy orvos által végzett, a célzott gyógytornával együtt felgyorsítja a javulást

ultrahang: kúra szerűen alkalmazva fájdalomcsillapító hatása van

sín: hosszantartó sínkezeléssel tartósan lehet tehermentesíteni a túlerőltetett izomcsoportot

szteroid injekció: ha 6 hónapon belül nem javulnak a tünetek egyéb kezelések hatására

műtéti megoldás: Traumás esetekben illetve, ha nagyon súlyos tünetek lépnek föl, akkor átvágják a csatornát átívelő keresztirányú szalagot. Ez az eljárás gyors javulást hoz, mert egyből megszűnik a fokozott nyomás. De gyakran a kialakuló hegszövet miatt újra jelentkeznek a tünetek. Az esetek kb. felében pedig két éven belül újabb műtétre kerül sor.

[maxbutton id=”5″]

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna