skip to Main Content

Befagyott váll

masszázsBefagyott váll szindróma/adhesiv capsulitis akkor alakulhat ki, ha valamilyen oknál fogva tartósan nem mozgatjuk a vállunkat.

Ilyenkor az ízületi tok sajátos helyzete miatt – mivel leengedett kar mellett redőt képez a hónaljban – nemcsak azért csökken és válik fájdalmassá a mozgás, mert a tok, szalagok és izmok megrövidülnek. Azért is, mert a kettőzetet képzett tok még megvastagodik és össze is tapad. Ezért is olyan nagy a hangsúly sérülések után a célzott mozgásterápián, mert az indokolatlan túlkímélés akár befagyott vállhoz is vezethet. Ha tartósan fennáll ez a jelenség, akkor egyrészt gyulladást is kiválthat a vállízületben, másrészt ez a mozgáskorlátozottság az egész testre kihathat.

Abban az esetben, ha valamelyik mozgásunk csökkent, gátolt, akkor a szervezet a teljes működés érdekében elkezd kompenzálni, és így a változás a többi ízületet is érinteni fogja. Ez megnyilvánulhat például a testtartás megváltozásában, gerincproblémákban, vagy a másik váll túlterhelésében.

Befagyott váll kezelése

Gyógytorna

Elsődleges kezelési mód a gyógytorna. Konzervatív kezelése azonban nem fájdalommentes, mert az összenőtt struktúrákat fokozatosan szét kell szakítani, és rendszeres további mozgatással megelőzni az újabb összetapadást.

Amennyiben a gyógytornakezelés néhány hónapon belül eredménytelen, szteroid injekcióval szokták kiegészíteni azt. Ez ugyan látszólag gyors segítséget jelent. Mivel azonban szöveti elhalást okoz, így összességében káros az ízület valamennyi komponensére. Legvégső esetben kerül sor műtéti felszabadításra, de utána is nélkülözhetetlen a folyamatos gyógytorna (már az operáció napjától) a kiújulás megelőzésére.

Manuálterápia, Dinamikus manuálterápia

manuálterapeuta a hosszas és alapos vizsgálatot, teszteléseket követően, az ok-okozati összefüggések ismeretében állítja össze a terápiát, amelynek indokolt esetben része lehet a manipulációs (azaz kimozgató, roppantó) kezelés is, ám alapvetően az izomegyensúly visszaállítását célozza. A dinamikus manuálterápia során a terapeuta speciális oldási technikákat alkalmaz, amiben vagy egy bizonyos szintű nyomást, vagy alacsony intenzitású nyújtást gyakorol a szövetekre.

Masszázs

Masszázs kezeléssel megszüntethetők krónikus ízületi, és belszervi problémák, de az általános egészség és jó közérzet elérésében és fenntartásában is rendkívül sokat segíthet.

Csökkentse panaszait és jelentkezzen most kezelésre!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top