Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Masszázs

Manuálterápia – hatékony kezelési mód

Mi az a manuálterápia?

manuálterápia nevéből adódóan a kezelés manuálisan, azaz kézzel végzett technikákkal történik. A manuálterápiás kezelések között azonban vannak különféle irányzatok, amelyeket leginkább az különböztet meg egymástól, hogy az adott manuálterapeuta milyen fogásokat alkalmaz, milyen lendülettel, erővel végzi a kezelést.

Mi a különbség a csontkovács és a manuálterapeuta között?

Manuálterapeuta kizárólag orvos vagy gyógytornász lehet, aki  legalább 2 éves továbbképzést követően  a Semmelweis Egyetemen tesz vizsgát a manuálterápiás eljárásokból. Ezzel szemben az önjelölt csontkovácsok jelentős része egyáltalán nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, így megfelelő anatómiai ismeretekkel sem. Csontkovács bárki lehet, aki egy szép napon úgy dönt, hogy csontkovácsolással szeretne foglalkozni.

manuálterapeuta a hosszas és alapos vizsgálatot, teszteléseket követően, az ok-okozati összefüggések ismeretében állítja össze a terápiát, amelynek indokolt esetben része lehet a manipulációs (azaz kimozgató, roppantó) kezelés is, ám alapvetően az izomegyensúly visszaállítását célozza. A beteget megtanítja a helyes testtartásra, az ergonomikus munkavégzésre, azaz teste megfelelő használatára.

Milyen problémák esetén alkalmazható a manuálterápiás kezelés?

A manuálterápia célja a  visszafordítható vagy funkcionális elváltozások kezelése és ezzel a mozgásszervi problémák megszüntetése.

A manuálterápia célja:

 • ízületek (gerinc, végtagok ízületei) mozgáskorlátozottságának oldására
 • izomegyensúly helyreállítására
 • ízületek statikájának javítására, helyreállítására
 • fájdalomcsillapításra
 • ízületek funkciójának javulásához
 • közérzet javítására

Elváltozások, amikre hasznos a manuálterápiás kezelés:

Mikor nem javasolt a manuálterápiás kezelés?

 • csontritkulás
 • akut sérülés
 • akut gyulladás
 • tumoros megbetegedés
 • érbetegség

Hogyan zajlik a manuálterápiás kezelés?

A terápia első lépése egy alapos mozgásszervi állapotfelmérés, ahol megtekintjük a páciens mozgásszervi állapotát, fizikális elváltozásait, kikérdezzük tüneteit, majd részletes ízületi mozgásvizsgálatot végzünk. A mozgásvizsgálatot az esetleges meglévő leleteket (pl. MR, CT) figyelembe véve indokolt esetben célzott terápia követi, ahol speciális mobilizációs technikákat alkalmazunk az adott ízületi mozgástartomány normalizálására. A manuálterápiának fontos kiegészítő kezelése a gyógytorna és a masszázs, melyek segítik az érintett izmok nyújtását és /vagy erősítését, izomtónus regenerációját.


2Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top