Skip to content

Schroth terápia – a gerincferdülés leghatékonyabb kezelése

A gerinc ferdülése

Korunkra jellemző, hogy egyre több gyereket és később felnőttet érint a gerincferdülés (scoliosis). A szűrővizsgálat fontos, de sajnos gyakran csak akkor fedezik fel az elváltozást, amikor a görbület mértéke már nagy.

Általánosságban igaz, minél nagyobb az elváltozás, annál nehezebb a korrekció. Az időben való szűrés hatással van a gerincferdülés kezelés eredményességére, de befolyásolja annak módszerét is. A fiatal gyermekkorban kiszűrt kisfokú (10-20 Cobb) közötti ferdülést a napi rendszerességű gyógytornával meg lehet állítani, sőt javítani is lehet, illetve még ebben a stádiumban a korzett viselése is elkerülhető. Szerencsére ma már léteznek olyan iskolák, ahol a gyermekek számára kötelező a szűrés, és elváltozás esetén gyógytestnevelés és gyógyúszás is biztosított a gyermekek számára. Nagyobb mértékű  elváltozás esetén a gyógytestnevelés, a gerinctorna már nem elegendő.

A módszer eredete

Katharina Schroth nevéhez fűződik a módszer kifejlesztése.  Az 1900-as években Németországban dolgozta ki a gerincferdülés kezelésére szolgáló Schroth-módszert. Saját maga is ezzel az elváltozással küszködött, ez motiválta a gyakorlatok kifejlesztésében. Mára a módszer már  orvosok által is elismertterápia.
A Schroth 3 dimenziós scoliosis terápia nem csak az oldalirányú görbületeket korrigálja. hanem a csigolyák csavarodása közben kialakult bordapúpokat is. A csontos képletek (bordák, csigolyák) elváltozásain kívül a légzési volumen is csökken, hiszen a bordapúp ellen oldalán csökken a tüdő területe. Célunk, hogy a megfelelő korrekcióval rögzítsük a beteget a jó tartáshelyzetben, megéreztessük vele a valódi középhelyzetet, normalizáljuk a belső testképét. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. Fontos, hogy korrigáljuk a scoliosissal gyakran együtt járó lapos hátat is. A gyógytorna program segítségével a görbület felegyenesítése, a csavarodás csökkenése és a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálása érhető el.
A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják.

Hogyan működik a Schroth terápia?

A Schroth terápia lényege, hogy elérjük a gerinc aktív nyújtását, majd háromdimenziós légzéssel a törzset eredeti helyzetébe állítjuk. Ebben a testhelyzetben végzünk izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat.
A Schroth gyógytornát speciális szakképesítéssel rendelkező gyógytornászok vezetik. A terápia során általában heti rendszerességű kezelés szükséges, melynek során a gyógytornász megtanítja a személyre szabott gyakorlatok helyes végzését, korrigálja a légzést, a tartást stb.  A terápia sikerének kulcsa a gyakorlatok napi rendszerességű elvégzése, azaz a kiadott házi feladatok végrehajtása.

Schroth terápia – 1. alkalom

Az első alkalom időtartama 60 perc, aminek során megtörténik a páciens vizsgálata és a kezelési terv elkészítése. A gyógytornász minden irányból megvizsgálja a pácienst. Nem csak a gerinc vizsgálata történik meg, hanem az összes ízület állását is fel kell térképezni. A gerinc és az ízületek vizsgálatára speciális teszteket alkalmaz a gyógytornász.

Amennyiben a páciens már rendelkezik röntgenképpel, arra is szükség lehet a vizsgálat során. Meg kell határozni a Cobb fok értékeket minden görbületen és minden síkban, valamint a rotáció mértékét is, ha szükséges. A vizsgálat alapján készül el a kezelési terv. Első alkalommal elkezdjük megtanulni az egyénre szabott korrekciós mozdulatokat és a légzéstechnikát.

Schroth terápia – további alkalmak

A Schroth gyakorlatok betanítása egyéni kezelések keretén belül  Schroth szakterápiás végzettségű gyógytornászokkal történik. Fontos, hogy a közösen betanult gyakorlatokat lehetőleg minden nap végezze otthon a páciens. A házi feladatok gyakorlása során arra is van lehetőség, hogy az adott eszközök otthonunkban pótolhatók legyenek, ebben tanácsadással segít a terapeuta. A gyógytorna időtartama általában 50 perc, de van lehetőség 30 perces kezelésekre is.

A Schroth terápia a következő esetekben hatásos kezelési mód:

Gerincferdülés (scoliosis)
Scheuermann betegség (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
Bechterew kór
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyaelváltozások és testtartás problémák, lapos hát

A terápia elemei

– Egyéni korrekciós gyakorlatok betanítása
– Tartási kontroll
– A gyakorlatok végzése légzésterápiával egészül ki
– Testtudatfejlesztés
– Önkontroll tanítása, önkorrekció
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Szülői segítségnyújtás, betanítás

Milyen korosztálynak nyújt segítséget a Schroth terápia?

A Schroth terápia segítségével a csontosodás beállta előtt esztétikai változást lehet elérni a gerincferdüléses betegek esetében.

A kor előrehaladtával a terápia célja a gerinc elváltozásából eredő tünetek csökkentése, amivel komoly életminőség javulást lehet elérni.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most Schroth terápiára!


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás érkezett

 1. Gyermekem hét éves,gerincferdülése van. Egyenlőre még nem éri el a 20 fokot de már közel jár. Schroth tornát ajánlaná neki?

 2. 30 év felett egy kisebb bordapúp eltüntetése lehetséges schroth- vagy egyéb terápia alkalmazásával? Köszi

 3. 40 felett is elérhető elviekben az olyan rossz tartás javítása, amelynek hátterében M. Scheuermann van? Köszi.

 4. Hetek óta fáj a nyakam és a hátam. Ma voltam röntgenen és megállapították, hogy gerincferdülésem van. Jan.23- ra kaptam időpontot reumatológiára. Érdeklődni szeretnék, hogy májusban leszek 40 éves, ebben a korban is lehet javítani a ferdülésen,fájdalmamon , ha igen milyen módon. Köszönettel.

  1. A válasz igen, ebben a korban is lehet javítani a gerincferdülésből adódó tünetek tekintetében. Fiatal korban a gerincferdülés is alakítható, később pedig a gerincferdülésből adódó tüneteket lehet nagyon jól korrigálni, csökkenteni. A módszer, ami erre használható a Schroth terápia. Ez a terápia többek között nálunk is elérhető.
    

 5. Nagyon szívesen részt vennék speciális gerrinctornán, hiszen szükségem lenne rá. Mivel Szarvason élek, a részvétel nem oldható meg sajnos. Azonban köszönöm a tájékoztatást, betekintést kaptam arról, hogy idősebb korban is lehetséges a problémák javítása. Köszönettel.

   

 6. 55 éves vagyok, 12 éves koromban ferdült el a gerincem. Gyógytornára járok heti egy-két alkalommal, vidéken. A tartás javulás ilyen korban is lehetséges az Önök módszerével?

  1. A válasz elviekben igen. A tartásjavulás azonban sok tényezőtől függ, hisz nem mindegy, mekkora a deformitás, egyéni vagy csoportos tornával akarja ezt elérni, az irányított tornán túl tornázik e napi rendszrességgel, megfelelő gyakorlatokat végez e stb. Nálunk látványos eredményt ezen a téren úgy lehet elérni, hogy 3 hónapon keresztül kell az elváltozásoknak megfelelő gyakorlatokat (K_program) végezni. Kéthetes bontásban adunk új gyakorlatokat és ezeket minden nap otthon el kell végezni. Speciális probléma esetén, ha más módszert alkalmazunk, akkor is szükség van az otthoni munkára. Ezért vezettük be a különböző tanfolyamokat, amik segítik a gyakorlatok helyes otthoni végzését, előre kalkulálható az időigényük, így vidékiek számára is elérhetők (https://www.gerinciskola.com/tanfolyamok/ ).

 7. Lányom 25 éves,kb 3 éve vették észre nála a gerincferdülést.Az ö korában is van esély a gerince javításában,nincs még elkésve?

  Köszönöm a válaszát!

 8. Gyermek „Schroth terápia” is van? A lányom aki 11 éves gerincferdülése van 1 hónap múlva elkészül a fűzője és ezt a terápiát javasolták.

  Köszönöm a választ!

 9. Kérdésem gerincsérvet úgy kezelni, hogy a műtét elkerülhető legyen lehetséges-e ?

  Köszönöm a választ ! Üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

-15% kedvezmény

Kérje most kuponját gyógytorna vizsgálatra, gyógytornára!

nyaki fájdalom