skip to Main Content
Schroth Terápia – A Gerincferdülés Leghatékonyabb Kezelése

Schroth terápia – a gerincferdülés leghatékonyabb kezelése

Korunkra jellemző, hogy egyre több gyereket és később felnőttet érint a gerincferdülés (scoliosis). A szűrővizsgálat fontos, de sajnos gyakran csak akkor fedezik fel az elváltozást, amikor a görbület mértéke már nagy. Általánosságban igaz, minél nagyobb az elváltozás, annál nehezebb a korrekció. Az időben való szűrés hatással van a gerincferdülés kezelés eredményességére, de befolyásolja annak módszerét is. A fiatal gyermekkorban kiszűrt kisfokú (10-20 Cobb) közötti ferdülést a napi rendszerességű gyógytornával meg lehet állítani, sőt javítani is lehet, illetve még ebben a stádiumban a korzett viselése is elkerülhető. Szerencsére ma már léteznek olyan iskolák, ahol a gyermekek számára kötelező a szűrés, és elváltozás esetén gyógytestnevelés és gyógyúszás is biztosított a gyermekek számára. Nagyobb mértékű  elváltozás esetén a gyógytestnevelés, a gerinctorna már nem elegendő.

A módszer eredete

Katharina Schroth nevéhez fűződik a módszer kifejlesztése.  Az 1900-as években Németországban dolgozta ki a gerincferdülés kezelésére szolgáló Schroth-módszert. Saját maga is ezzel az elváltozással küszködött, ez motiválta a gyakorlatok kifejlesztésében. Mára a módszer már  orvosok által is elismertterápia.
A Schroth 3 dimenziós scoliosis terápia nem csak az oldalirányú görbületeket korrigálja. hanem a csigolyák csavarodása közben kialakult bordapúpokat is. A csontos képletek (bordák, csigolyák) elváltozásain kívül a légzési volumen is csökken, hiszen a bordapúp ellen oldalán csökken a tüdő területe. Célunk, hogy a megfelelő korrekcióval rögzítsük a beteget a jó tartáshelyzetben, megéreztessük vele a valódi középhelyzetet, normalizáljuk a belső testképét. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. Fontos, hogy korrigáljuk a scoliosissal gyakran együtt járó lapos hátat is. A gyógytorna program segítségével a görbület felegyenesítése, a csavarodás csökkenése és a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálása érhető el.
A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják.

Hogyan működik a Schroth terápia?

A Schroth terápia lényege, hogy elérjük a gerinc aktív nyújtását, majd háromdimenziós légzéssel a törzset eredeti helyzetébe állítjuk. Ebben a testhelyzetben végzünk izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat.
A Schroth gyógytornát speciális szakképesítéssel rendelkező gyógytornászok vezetik. A terápia során általában heti rendszerességű kezelés szükséges, melynek során a gyógytornász megtanítja a személyre szabott gyakorlatok helyes végzését, korrigálja a légzést, a tartást stb.  A terápia sikerének kulcsa a gyakorlatok napi rendszerességű elvégzése, azaz a kiadott házi feladatok végrehajtása.

Schroth terápia – 1. alkalom

Az első alkalom időtartama 60 perc, aminek során megtörténik a páciens vizsgálata és a kezelési terv elkészítése. A gyógytornász minden irányból megvizsgálja a pácienst. Nem csak a gerinc vizsgálata történik meg, hanem az összes ízület állását is fel kell térképezni. A gerinc és az ízületek vizsgálatára speciális teszteket alkalmaz a gyógytornász.

Amennyiben a páciens már rendelkezik röntgenképpel, arra is szükség lehet a vizsgálat során. Meg kell határozni a Cobb fok értékeket minden görbületen és minden síkban, valamint a rotáció mértékét is, ha szükséges. A vizsgálat alapján készül el a kezelési terv. Első alkalommal elkezdjük megtanulni az egyénre szabott korrekciós mozdulatokat és a légzéstechnikát.

Schroth terápia – további alkalmak

A Schroth gyakorlatok betanítása egyéni kezelések keretén belül  Schroth szakterápiás végzettségű gyógytornászokkal történik. Fontos, hogy a közösen betanult gyakorlatokat lehetőleg minden nap végezze otthon a páciens. A házi feladatok gyakorlása során arra is van lehetőség, hogy az adott eszközök otthonunkban pótolhatók legyenek, ebben tanácsadással segít a terapeuta. A gyógytorna időtartama általában 50 perc, de van lehetőség 30 perces kezelésekre is.

A Schroth terápia a következő esetekben hatásos kezelési mód:

Gerincferdülés (scoliosis)
Scheuermann betegség (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
Bechterew kór
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyaelváltozások és testtartás problémák, lapos hát

A terápia a következő elemekből áll:

– Egyéni korrekciós gyakorlatok betanítása
– Tartási kontroll
– A gyakorlatok végzése légzésterápiával egészül ki
– Testtudatfejlesztés
– Önkontroll tanítása, önkorrekció
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Szülői segítségnyújtás, betanítás

Milyen korosztálynak nyújt segítséget a Schroth terápia?

A Schroth terápia segítségével a csontosodás beállta előtt esztétikai változást lehet elérni a gerincferdüléses betegek esetében.

A kor előrehaladtával a terápia célja a gerinc elváltozásából eredő tünetek csökkentése, amivel komoly életminőség javulást lehet elérni.

Jelentkezzen most Schroth terápiára!


Ehhez a bejegyzéshez 16 hozzászólás érkezett
 1. Gyermekem hét éves,gerincferdülése van. Egyenlőre még nem éri el a 20 fokot de már közel jár. Schroth tornát ajánlaná neki?

  1. Igen, mindenképp. Ugyanakkor meg kell nézni, tudja e végezni a gyakorlatokat.

 2. 30 év felett egy kisebb bordapúp eltüntetése lehetséges schroth- vagy egyéb terápia alkalmazásával? Köszi

 3. 40 felett is elérhető elviekben az olyan rossz tartás javítása, amelynek hátterében M. Scheuermann van? Köszi.

  1. A válasz igen. A cél és az eredmény azonban a kor függvényében különböző.

 4. Hetek óta fáj a nyakam és a hátam. Ma voltam röntgenen és megállapították, hogy gerincferdülésem van. Jan.23- ra kaptam időpontot reumatológiára. Érdeklődni szeretnék, hogy májusban leszek 40 éves, ebben a korban is lehet javítani a ferdülésen,fájdalmamon , ha igen milyen módon. Köszönettel.

  1. A válasz igen, ebben a korban is lehet javítani a gerincferdülésből adódó tünetek tekintetében. Fiatal korban a gerincferdülés is alakítható, később pedig a gerincferdülésből adódó tüneteket lehet nagyon jól korrigálni, csökkenteni. A módszer, ami erre használható a Schroth terápia. Ez a terápia többek között nálunk is elérhető.
    

 5. Nagyon szívesen részt vennék speciális gerrinctornán, hiszen szükségem lenne rá. Mivel Szarvason élek, a részvétel nem oldható meg sajnos. Azonban köszönöm a tájékoztatást, betekintést kaptam arról, hogy idősebb korban is lehetséges a problémák javítása. Köszönettel.

   

 6. 55 éves vagyok, 12 éves koromban ferdült el a gerincem. Gyógytornára járok heti egy-két alkalommal, vidéken. A tartás javulás ilyen korban is lehetséges az Önök módszerével?

  1. A válasz elviekben igen. A tartásjavulás azonban sok tényezőtől függ, hisz nem mindegy, mekkora a deformitás, egyéni vagy csoportos tornával akarja ezt elérni, az irányított tornán túl tornázik e napi rendszrességgel, megfelelő gyakorlatokat végez e stb. Nálunk látványos eredményt ezen a téren úgy lehet elérni, hogy 3 hónapon keresztül kell az elváltozásoknak megfelelő gyakorlatokat (K_program) végezni. Kéthetes bontásban adunk új gyakorlatokat és ezeket minden nap otthon el kell végezni. Speciális probléma esetén, ha más módszert alkalmazunk, akkor is szükség van az otthoni munkára. Ezért vezettük be a különböző tanfolyamokat, amik segítik a gyakorlatok helyes otthoni végzését, előre kalkulálható az időigényük, így vidékiek számára is elérhetők (https://www.gerinciskola.com/tanfolyamok/ ).

 7. Lányom 25 éves,kb 3 éve vették észre nála a gerincferdülést.Az ö korában is van esély a gerince javításában,nincs még elkésve?

  Köszönöm a válaszát!

  1. Igen. Személyre szabott tornával még idősebb korban is lehet eredményt elérni!

 8. Gyermek “Schroth terápia” is van? A lányom aki 11 éves gerincferdülése van 1 hónap múlva elkészül a fűzője és ezt a terápiát javasolták.

  Köszönöm a választ!

  1. 11 éves korban már el lehet kezdeni a Schroth terápiát. Érdemes eljönni egy állapotfelmérésre!

 9. Kérdésem gerincsérvet úgy kezelni, hogy a műtét elkerülhető legyen lehetséges-e ?

  Köszönöm a választ ! Üdv.

  1. McKenzie terápiával jó arányban elkerülhető a műtét, de függ attól, hogy mennyire súlyos a sérv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top