Skip to content

McKenzie gyógytorna

McKenzie gyógytorna / McKenzie terápia eredete

A McKenzie módszer alapján lefolytatott vizsgálat során a McKenzie terapeuta (szakképzett gyógytornász) speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a betegség kiváltó okára.

A McKenzie módszer  – melyet Robin McKenzie újzélandi gyógytornász dolgozott ki az 50-es években – egy világszerte elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv (porckorongsérv) kezelésére.

A leggyakoribb panaszok közé tartozik a gerincsérv, a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni fájdalom és mozgásbeszűkülés. A McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sok esetben a gerincműtétek is elkerülhetők. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozdulatsort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszahúzható a helyére.

Milyen elváltozások esetén tud javítani az Ön állapotán a McKenzie

ID-100202691

gyógytorna?

 • Diagnosztizált nyaki, lumbális, háti porckorongsérv
 • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom a következő testrészeken: csípőkben, fenékben, vállakban, felkarokban
 • Deréki szakaszon megjelenő merevség vagy fájdalom
 • Nehéz előrehajlás derékfájdalom miatt
 • Derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely a fenékben, ill. vállakban végződhet
 • Időszakos bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
 • Fájdalom a könyökökben vagy térdekben

Bizonytalan, hogy Önnek való a McKenzie terápia? Szakképzett gyógytornászaink fel vannak készülve arra, hogy a problémához igazítsák a módszereket már az 1. kezelés alkalmával is. Ne feledje, megváltozik az élete, ha újra fájdalom nélkül éli az életét!

A gerincsérv okai

 • Mozgásszegény életmód
 • Ülőmunka
 • Hirtelen bekövetkező megerőltetés, emelés
 • Rendszeres hajolgatás
 • Helytelen testtartás
 • Túlsúly
 • Nem megfelelő emelési technikák

A porckorong kettős állományból épül fel. Egyik a magját képező kocsonyás pulpa, másik a kocsonyát körbevevő rostos gyűrű. Gerincsérv esetében a rostos gyűrű tartása gyengül meg. A meggyengülés következménye, hogy a gerincoszlopra és ezzel párhuzamosan a porckorongra nehezedő nyomás hatására a belső kocsonyás anyag kitüremkedik. Amennyiben ez a kitüremkedés a csigolyák között kilépő gerincidegek irányában történik, az idegek nyomás alá kerülnek és kialakul a porckorongsérv. Mivel a gerincvelő és az idegek a csigolyák és a porckorongok mellett haladnak el, a kitüremkedő porckorongsérv ezeket elnyomhatja. Ha az ideggyök nyomódik, heves, végtagba kisugárzó fájdalom, sokszor zsibbadás, esetleg izomgyengeség léphet fel.

Porckorongsérv bármelyik porckorongon – nyakon, háton, deréktájon – kialakulhat. Leggyakoribb deréktájon, de nyakon is előfordulhat, míg háti szakaszon ritkábban jelentkezik.

A McKenzie gyógytorna folyamata

A kezelés első lépése a McKenzie vizsgálat, ami tulajdonképpen már a kezelés része. Ennek során a terapeuta speciális mozgásokat és testhelyzeteket ismételtet a pácienssel. A fájdalom változásából következtet a szakember a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni.

A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az első kezelés alkalmával sor kerül az állapotfelmérésre, a tünetek részletes kitesztelésére és az első gyakorlatsor betanítására is.

Bizonytalan, hogy Önnek való a McKenzie terápia? Szakképzett gyógytornászaink fel vannak készülve arra, hogy a problémához igazítsák a módszereket már az 1. kezelés alkalmával is. Ne feledje, megváltozik az élete, ha újra fájdalom nélkül éli az életét!

Önvizsgálat gerincpanaszok esetén! Válaszoljon a kérdésekre!

 • Egynél többször fordult elő az elmúlt néhány hónapban vagy évben, amikor fájt a dereka vagy a nyaka?
 • Fájdalma erősödik hosszan tartó előrehajlás vagy előregörnyedés közben vagy közvetlenül utána? (Pl. porszívózás, kertészkedés stb.?
 • Fájdalma erősödik, amikor hosszabb ideig ül vagy ülő helyzetből történő felegyenesedést követően? (Pl. számítógépes ülőmunka után)?
 • Fájdalma összefügg egy bizonyos tevékenységgel, de általában fájdalommentes, amikor nem ezt a tevékenységet végzi?
 • Fájdalma nyugalomban erősödik és mozgás közben inkább enyhülést tapasztal?
 • Legalább 1 perc hason fekvést követően jobbnak érzi a derekát?
 • A fájdalma a térd fölötti vagy könyék fölötti területre koncentrálódik?

Ha legalább 3 kérdésre igen a válasz, a McKenzie terápia jó eséllyel megfelelő kezelési mód az Ön problémájára!

McKenzie torna videó: 10 panasz, amin a McKenzie torna segíthet

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Hogyan jelentkezhet porckorongsérv kezelésre?

* Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.

* Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email: arthuman@arthuman.hu

* Töltse ki a lenti űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 25 hozzászólás érkezett

 1. ÜDVÖZLÖM!VÁCOTT VAN -E KÉPVISELŐJÜK,GYÓGYTORNÁSZUK?
  KÖSZÖNETTEL!Andrea

 2. Tisztelt ArtHuman Központ. Fiamnak gerincsérve van idegsebész javaslatára Mckenzin tornát kell végeznie Dunakeszin lakunk,tudnának e abban segíteni van e itt képviseletük vagy a közelben hol található.Köszönöm válaszuk:Üdvözlettel Gyuris Mátyásné

 3. Tisztelt ArtHuman Központ!

  Érdeklödni szeretnék ,hogy Zala megyében ,Keszthelyen vagy környékén van szakemberük, ki  végez ilyen állapotfelmérést  és  van  egyáltalán ilyen lehetőség? Köszönöm .

 4. Tisztelt ArtHuman Központ!

  Köszönettel veszem hasznos információikat.70 éves kisnyugdíjas vagyok, és sajnos Budapesttől 220 km-re lakom, ezért nem tudom igénybe venni a felkínált kezeléseket, csupán az ingyenes tornagyakorlatokat.Több mint 10 éve küszködöm egy erős, jobb lapocka melletti hátfájással. A vizsgálatok egy 6. csigolya melletti gerincferdülést mutattak ki. A fájdalom ellen eddig sem a masszázs, sem az elektromos kezelés, sem a gyógyvíz nem használt.Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy az Önök által leírt tornagyakorlatok alkalmasak-e kínjaim megszüntetésére, amelyek lassan már állandó ágyban fekvésre kényszerítenek. Amennyiben igen, úgy kérem, küldjék el nekem a fenti e-mail címre. Előre is köszönöm.   

  1. Sajnáljuk, hogy azt kell leírjuk, hogy ezek az ingyenes gyakorlatok nem fogják megszüntetni az Ön panaszait. Ilyen szintű elváltozások gyógyításához mindenképp egyéni kezelés szükséges.

 5. Érdeklődni szeretnék  hogy Nógrád megyében hol végeznek ,ill, ki  végez ilyen állapotfelmérést  és  van  egyáltalán ilyen lehetőség?

   

 6. Tisztelt Arthuman központ!Az V csigolyám el van csúszva vantális irányba röntgen szerint13mm.MR szerint 7-8mm.Erre szeretnék tornagyakorlatokat és segítséget kérni. Köszönettel: Tarjányi Emőke

 7.  Tisztelt Arthuman központ!Elnézésüket kérem, a megrendelt gerinc gyakorlatokat nem áll  módomban letölteni ezért a megrendeléstől el kell állnom. 

 8. Kedves ArtHuman Központ!

  Az Önök által javasolt, közelemben (Pécsett) levő gyógytornászt felkerestem, aki nagyon kedvesen, figyelmesen vizsgálta meg a testem "hibáit". 🙂 S ennek ismeretében mutatott, illetve csináltatott velem különféle gyakorlatokat, amit természetesen naponta itthon is végzek. Még csak kétszer voltam nála, de már az első gyakorló hét alatt éreztem a javulást. Ugyanis nekem is gerincsérve(i)m van(nak).

  Köszönöm közreműködésüket!!!

  Őszinte szívvel tudom én is ajánlani a kedves betegeknek a Önök honlapját, gyógytornászait, mert sokkal elviselhetőbben telnek így a napjaim!  Munkájukhoz további sok erőt, kedvességet, sikert kívánok!!!

   

   

 9. Porckorongsérvet diagnosztizáltak édesanyámnál a C.VI-VII.segmentumban. Az atlanto-dentalis izületi tágasság 7 mm-es.

  Érdeklődni szeretnék, hogy ez az eltávolodás a sérv következménye e, illetve, hogy a 7 mm távolság csökkentése a McKenzie terápiávalelérhető e? van e ezen a téren tapasztalatuk?

  Reménykedve várom javaslatukat.

  jelige:Nolly

   

  1. Kedves Kiss Katalin! Azt javasoljuk, hogy egyszer személyesen konzultáljanak szakemberrel, aki látja az édesanyja állapotát. A fizikális diagnózis mellett fontos a teljes testet látni, hisz akár még máshol is lehet elváltozás, ami közrejátszhat a problémában, a kezelésben. A gyógyulás szempontjából fontos ezen kívül a beteg fizikális állapota, hogyan tudja végezni a gyakorlatokat. Ez alapján lehet az állapotfelmérés során véleményt mondani. Javaslom Mucsi Edit kolléganőnket, aki nagy tapasztalattal rendelkezik.

 10. Szeretném kérdezni, hogy McKenzie gyógytornát alkalmazó terepauta hol található ?

  Köszönöm válaszát.

 11. 46 éves fizikai munát végző férfi vagyok. Már hoszzú ideje küszködök állandó derék és hátfájással.A hátam közepén a gerenc melleti résztől a derekamig állandó fájdalmaim vannak amia a jobb combom zsibbadásával párosul, főleg hanyatt fekvő helyzetben.Az orvosom szerint merevek az izmaim amire már jó pár hónapa szedek izomlazitót de semmi javulás.Ezek mellett járok fizikóterápiás kezelésekre 2 hónapja de itt sincs eredmény.Szeretné megkérdezni ,hogy van e valamilyen más módszer ami segitene vagy milyen szakembereket kellene felkeresnem ( maszzör,csontkovács,gyógytornász )

  Válaszukt előre is köszönöm.

  1. Az izmokat passzív módon masszőr tudja lazítani, aktív módon pedig a gyógytorna segíthet. Miután Önnek átlagosnál komolyabb a problémája, mindkét irányban érdemes elindulni.

  2. Szia  !

   Hasonló gondokkal  küzdök  /  küzdöttem/ 

   Dr.Embey Isztin Dezső , keress  rá a  neten /Fájdalomambulancia/  Bp.Kékgolyó u.ban 

   rendel  ,ha  valaki  ő  biztosan tud  segíteni.

 12. Nemrégen írtam önöknek és azt kifelejtettem ,hogy nekem pánik é idegrendszeri bajaim is vannak már 6éve és ott is kivizsgáltak mindent és nem találtak semit sem és még csak35éves vagyok Köszönettel Balogné

 13.                                       Szép napot mindenkinek!

  Szeretnék érdeklődni a felöl,hogy nekem a gerinc oszlopom mindig fáj közéröl lefelé,és voltam már minden féle kivizsgálásokon is és nem mutatott ki semilyen betegséget és rendeleneséget,és most önöket szeretném megkérdezni,hogy milyen kezelést vagy maszázst kelene csinálni.Köszönettel Balogné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna

-15% kedvezmény

Kérje most kuponját gyógytorna vizsgálatra, gyógytornára!

nyaki fájdalom