Skip to content

Dinamikus manuálterápia – A myofasciális terápia és trigger pont kezelés

A lágy szöveteink, főként izomzatunk könnyen válhat kötötté, feszessé; megrövidülhet, aminek sok kiváltó oka lehet. Ennek következtében elveszíthetjük mozgásszabadságunkat, rugalmasságunkat, és hajlékonyságunkat; valamint izomzatunkban is tartós fájdalom alakulhat ki. A myofasciális oldás egy manuális technika, aminek célja a kötött kötőszöveti rétegek oldása által megrövidült, feszes izomzat fellazítása, és felszabadítása. Mindezzel csökkentjük a fájdalomérzetet, növeljük a mozgások terjedelmét, és visszahozzuk az ízületek szükséges funkcióit.

Mi az a myofascia?

A fascia egy egész testet behálózó, összekapcsolódó kötőszöveti rendszer, ami minden izmot, csontot, eret és szervet körülvesz teljesen sejtszintig lebontva. Úgy a legkönnyebb elképzelni, mint laza és rugalmas pókhálószerű szövetrétegeket, amik beburkolják izmainkat és egyéb szerveinket, és minden rétegük egymással összeköttetésben áll. Ezek a rétegek engedik a szöveteinket lazán elcsúszni egymáson, ami nélkül elképzelhetetlen volna a testrészeink mozgásait kivitelezni.

A két legfontosabb rétege:

 • Felületes réteg: közvetlenül a bőr alatt terül el, és lehetővé teszi, hogy a bőr és az izmok könnyedén elmozduljanak-elcsússzanak egymáson.
 • Mély réteg: körülveszi és behálózza az izmokat, csontokat és idegeket, teljesen sejtszintig lebontva. Az izmokat körülvevő fasciát myofasciának nevezzük.

Bármilyen sérülés, helytelen terhelés, túlterhelés, hosszan fennálló helytelen testtartás, stb. következtében ezek a laza és rugalmas rétegek kötötté válhatnak, letapadhatnak, és ezzel az általuk körülvett szövetekre húzó-feszítő-szorító hatást gyakorolhatnak, ami tartós izomfájdalom és mozgásbeszűkülés képében mutatkozik meg.

Mi a trigger pont?

A trigger pont egy érzékeny terület az izomzatban vagy a fasciában, ahol a feszesség a legerőteljesebb (úgynevezett centrum), nyomásra fájdalmat okoz, ami kiterjedhet, illetve átüthet a test más területeire is. Másrészről, a trigger pontból az izomzaton és a fascia rétegein át nyomás nélkül is kisugározhat fájdalom más területekre, ami myofasciális fájdalom szindrómát okozhat.

Mikor alkalmazzuk a myofasciális oldást és a trigger pont kezelést?

 • Sérülések (pl. csonttörések) után tapasztalt ízületi mozgásbeszűkülés, izomfeszesség és rugalmatlanság
 • Krónikus izomfájdalmak bármely testtájon (olyan fájdalmak, amelyek a sérülést – pl. húzódás, szakadás, törés, stb. – követő normál gyógyulási időtartam után is fennmaradnak)
 • Testtartásbeli elváltozások, tartáshibák, hanyag tartás, amelyek nem csontos eredetűek
 • Bármely ízületben vagy testtájon tapasztalt mozgásbeszűkülés, hajlékonyság, rugalmasság csökkenése (pl. befagyott váll)
 • Azon alagútszindrómák, amelyek hátterében izomfeszesség feltételezhető (pl. kéztőalagút szindróma)
 • A lágy szövetek, izmok, inak, stb. krónikusan fennálló gyulladása (pl. golfkönyök, teniszkönyök)
 • Fibromyalgia
 • Gyakori, régóta fennálló migrénes, tenziós fejfájás
 • Műtétet megelőző kezelésként (pl. protézis beültetése előtt) a csont-és vázizomrendszer egyensúlyát helyreállítva gyorsabbá és könnyebbé teheti a műtét utáni regenerációt, felépülést
 • Sportolók számára a teljesítmény javítására, fokozására

A dinamikus manuálterápiás kezelés felépítése

A legelső konzultáción feltérképezzük azt a fascia-területet, ami túlzott feszességet mutat, és felmérjük a mozgásterjedelem csökkenésének a mértékét, illetve a testtartásban látható asszimmetriákat.

Ezek után kezdődhet a kezelés, ami legalább 30, de optimálisan 50 percig, vagy annál tovább tart alkalmanként. A manuális kezeléshez szükséges a kezelt testtájról levenni a ruhákat, így kiemelten fontos, hogy a terápia végig nyugodt, meleg és elhatárolt környezetben történjen. A probléma súlyosságának és jellegének megfelelően a kezelések hetente, két hetente, vagy havonta  követhetik egymást, a kezelővel ezt előre megbeszélve.

A manuális terápia alatt a terapeuta speciális oldási technikákat alkalmaz, amiben vagy egy bizonyos szintű nyomást, vagy alacsony intenzitású nyújtást gyakorol a szövetekre. Hogy az elért állapot (fájdalomérzet csökkenése, a szabad mozgások és ízületi funkciók visszanyerése) tartósan megmaradjon, érdemes a kezelések között nyújtó- és erősítő gyakorlatokat végezni, amit a terapeuta mutat be és tanít meg a pácienseknek.

 

Jelentkezzen most manuálterápiás kezelésre!


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna