skip to Main Content
Fejfájás Típusai, Kezelése

Fejfájás típusai, kezelése

A fejfájásnak különböző típusai vannak és ezek különböző problémákból eredhetnek.

1. Elsődleges fejfájásokfejfájás

Ebbe a csoportba sorolhatók:
– tenziós fejfájás
– Cluster fejfájás
– migrén
Elsődleges fejfájás esetén szervi eltérés nem mutatható ki.

2. Másodlagos fejfájások

Különböző betegségek kísérő jelenségeként fellépő fejfájás, ahol az okok tisztázása különösképpen fontos szerepet tölt be. A szemészeti, fülészeti elváltozások, orrmelléküregek betegségei, fog, szájüreg betegségeiből eredő gyulladásos folyamatok, vérnyomásproblémák, agyi elváltozások, anyagcsere zavarok mind kiválthatnak másodlagos fejfájást.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

* Agynyomás változása

Az agyban az agyvíz, a vér és az agyszövet aránya határozza meg a nyomás mértékét. Ha ezek aránya egészséges egyensúlyban van, akkor az agynyomás tökéletesen erős. Ha azonban a nyomás megváltozik, hihetetlen erős fejfájás alakul ki. A nyomás megváltozásának leggyakoribb oka az agyvíz mennyiségi növekedése vagy csökkenése.

* Érrendszeri betegségekhez kapcsolódó fejfájás

A vérnyomás, az erek állapota, a szívverés sűrűsége befolyással vannak a fejfájásra. Ha az erek meszesek, elzáródást, rögösödést okozhatnak az agyban, mely attól függően vált ki panaszokat, hogy melyik területet érinti az erek állapotának hatása. Ez a gyenge fejfájástól egészen az agyvérzésig terjedhet.

* Ízületi problémák

Leggyakoribb a helytelen testtartás miatt kialakuló  nyaki merevség, amely létrehozza az egyre inkább beszűkülő vállövi, nyaki mozgást. Ennek következtében az erek nyomás alá kerülnek, kevesebb oxigéndús vér jut az agyba, s az erek falának rugalmassága is csökken, a probléma pedig szép lassan állandósul. Ha az izmok rugalmassága csökken, a nyak és a fej tartása megváltozik. Ilyenkor már elég egy rövid ülés a számítógép előtt vagy hosszabb autóvezetés és máris kezdődik az először tompa, enyhe nyomás a fejben, ami erősödhet.

A fejfájás kialakulásának lehetséges okai:

  • stressz
  • alvászavarok, alváshiány
  • depresszió
  • elégtelen folyadékbevitel, nem megfelelő étkezés,
  • helytelen testtartás
  • mozgásszervi elváltozások
  • mozgásszegény életmód
  • kényszertartásban, egyoldalú helyzetben végzett munka (Pl. ülő-, számítógépes munkavégzés)
  • állkapocs-ízületi problémák
  • menstruáció, terhesség, menopauza
  • gyógyszer mellékhatások

A fejfájás gyógytornával történő kezelése

A kezelés történhet passzív és aktív módon is a páciens állapotának függvényében. Manuális passzív technikával a gyógytornász átmozgatja a nyak és a váll körüli részeket, mobilizációs technikáival segítheti elő a mozgásterjedelem tágítását. A leghatékonyabban célirányos gyakorlatokkal lazíthatók a nyak, váll-, vállöv ízületei. A tornát nyújtó gyakorlatokkal és légző gyakorlatokkal kell kezdeni, majd a gerinc és a nyak-, fej szelektív tornájával folytatni.

Speciális gyógytorna módszerek, amik alkalmazhatók a fejfájás kezelésére:

Összefoglalva különböző lazítási technikák (pl. relaxáció, autogén tréning), a nyak-vállövi izomzat feszességének megszüntetése manuálterápiával, hideg-melegkezelések, nyújtó technikák, valamint különböző gyógytorna gyakorlatok mind mind kezelési lehetőségeket jelentenek. A gyógytorna a legjobb eredményességgel a tenziós típusú fejfájások esetében alkalmazható. Egyéb esetekben kiegészítő kezelés lehet a gyógyszeres terápia mellett. Az okok tisztázása nagyon fontos feladat a megfelelő terápia kiválasztása érdekében, ezért a pácienssel történt konzultáció a háttérben meghúzódó körülmények tekintetében döntő jelentőségű. Orvosi vizsgálat a gyógytorna mellett javasolt.

Napi 10-15 perc speciálist nyaktornával már sokat tehet a fejfájás csökkentéséért vagy megszüntetéséért!

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top