Lúdtalp - Gerincgyógyítás - Arthuman Skip to content
Lúdtalp

Lúdtalp

Lúdtalp kialakulása, tünetei, kezeléselúdtalp

Az elváltozás a fiatal generációtól kezdődően idős korig nagy számú embert érint, így a lúdtalp szinte népbetegségnek számít.

Sokan szenvednek különféle lábat érintő panaszoktól, melyek közül az egyik legismertebb probléma a lúdtalp, ami alapvetően statikai eredetű. Az enyhe panaszokat okozó formáktól a legsúlyosabb, szinte járásképtelenséget előidéző elváltozások is előfordulnak.

[maxbutton id=”5″]

A lúdtalp kialakulása

A láb a szezámcsontok nélkül 26 csontból tevődik össze. Ezeket a szalagok és izmok funkcionális egységbe foglalják. A test súlya az ugrócsontra nehezedik, és azon keresztül a sarokcsontra és előrefelé az előlábra tevődik át. Az egyes csontok alakja, elhelyezkedése, egymáshoz való illeszkedése adja a láb jellegzetes, boltozatos kiképzését. A boltozatok fenntartását a szalagok, összeköttetések és izmok aktív működése biztosítja. A boltozatok szerkezetét főként szalagok és részben izmok is stabilizálják. A láb boltozatai serdülőkorra alakulnak ki véglegesen. A láb szerkezetének így a lúdtalp kialakulásában az örökletes tényezők mellett a lábra ható erőknek (testsúly, izomerő) is nagy szerepe van.

A lábnak két lényeges boltozata van:
 • hosszanti boltozat, ami a külső és a belső lábszél ívének felel meg, illetve a
 • keresztboltozat, az öt lábközépcsont fején átmenő haránt ívelt vonal.

Ha a terhelés és a teherbíró képesség között az egyensúly megbomlik, létrejönnek az ún. statikai deformitások. A rugalmas szalag és izomrendszer a boltozatot fenntartani nem tudja, létrejönnek azok a kórképek, amelyeket ” lúdtalp ” néven foglalnak össze. A lábboltozatok megváltozása miatt a láb izmainak helyzete és a láb csontjain tapadó inak lefutása is megváltozik. Az egész alsó végtag statikája, a boka-, a térd- és a csípőízületet is beleértve romlik, az alsó végtagok és a medence ill. az ágyéki gerincszakasz egymáshoz viszonyított helyzete is megváltozik, és az ízületek és izmok rendellenes helyzete az ízületek, izmok, szalagok túlterhelődéséhez vezet, így a lúdtalp panaszokat, fájdalmat okoz.

Legfontosabb időszakok a lúdtalp kialakulása szempontjából:

 • Állás járás kezdete kisgyermekkorban. Ha a szülők erőltetik a felállást, a járást, többet állítják fel a gyereket, mint ahogy önmagától felállna, túlterhelik a lábát.
 • Óvodáskor. A megváltozott körülmények közé került gyermek lába megfelelő tréning nélkül túlterhelésnek lehet kitéve. Az izomzat kifáradva nem képes aktívan fenntartani a láb formáját és ezt követően a láb szalagjai is meglazulhatnak.
 • Serdülőkori gyors növekedési periódusban a hirtelen súlygyarapodás szintén túlterhelést jelenthet.
 • Hosszabb fekvéssel vagy inaktivitással járó állapotok után kellő tréning nélkül a láb aktuális „túlterhelése” szintén lúdtalp kialakulásához vezethet.
 • A mozgásszegény életmód és a civilizált életkörülmények szintén elősegítik a lúdtalp kialakulását. A sima, kemény, rugalmatlan útburkolat fölöslegessé teszi a lábizmok aktív működését, így elgyengülésükhöz vezet. A rossz cipő viselése szintén negatív hatással van a láb boltozatos szerkezetére.
 • Felnőttkorban a boltozatrendszer megbomláshoz vezethet a stabilizáló rendszerek erejét meghaladó igénybevétel: terhesség, túlsúly, állómunka.

A lúdtalp kezelése, terápiája

Lúdtalp esetén a megfelelő talpbetét, ha szükséges és lúdtalpat, ill. a bokabedőlést korrigáló cipő kiválasztása az ortopéd orvos feladata, amit kiegészít a napi rendszerességgel végzett gyógytorna. Évszaknak megfelelően mezítláb, természetes talajon való járás szintén segíti a lúdtalp korrekcióját. A felnőttkori lúdtalp igen jól korrigálható a megfelelő lábra illő lúdtalpbetéttel, melynek több formája ismeretes: az egyszerű, bármilyen lábra alkalmazható szendvics-szerkezetű lúdtalpbetét nagyon jól korrigálja a lesüllyedt boltozatot. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a lúdtalpbetét csak a tüneteket tudja korrigálni, az okokat nem szünteti meg. Legfőképp tornagyakorlatokat és izomerősítést érdemes végeztetni, mert ezek tudják az elváltozásokat korrigálni! Konzultáljon a témában járatos szakemberrel! Érdemes még megemlíteni, hogy különösen sportolóknál, gyermekeknél fontos a megfelelő cipő használata, hiszen egy rosszul kiképzett cipő jelentős elváltozásokat tud okozni.

Gyógytornával történő kezelés

A lúdtalp gyógytornája mindig egyénre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében állítjuk össze a speciális gyakorlatsort, amelyet egyes technikákkal igény szerint kiegészítünk. Szóba jöhet Taping, Manuálterápiás kezelés, Testtartásjavító torna, Terrier Terápia.

A speciális gyógytorna lényege a láb szerkezetének helyreállítása.  A lábra irányuló kezelésen túl fontos a medence korrekciója, a helyes terhelési viszonyok kialakítása.  Csak a lábfej izmainak erősítése, illetve a lúdtalpbetét alkalmazása nem elegendő!

[maxbutton id=”5″]

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 3 hozzászólás érkezett

 1. Kedves Egészségmegőrzők! Ambivalens vagyok azzal az információval, amit ortopéd szakorvos adott nekem, hogy a gerinc problémákat nem okozza magassarkú cipő, viszont azt nem mondta, hogy a lúdtalpat igen okozhatja…. Én szeretem tudni az okokat is, vagyis a betegség okainak elemzéshez azt is hozzátartozónak érzem, ha egyértelmú tájékoztatást kapok az orvostól.Gondom az is, hogy ha már annyira deformálódtunk, betegek lettünk és idősek is, akkor az orvos igazán nem is foglalkozik velünk, hiszen minden „tény”, és az egészségbiztositás pedig nem akar ráfizetni az idősekre…Csakhogy amig fiatalok vagyunk – ezt a saját unokáimnál is tapasztalaom- a mások kárán kevésbé tanulunk, vagyis nem vesszük komolyan az intelmeket, amik a reumás betegségre, deformálódó csontokra, helyes táplálkozásra, folyadékbevitelre, öltözködésre, mozgásra stb vagyis ezek harmónizációjára vonatkoznak.. 35 év körül meg már jelentkeznek a problémák—- Tudatos és hatékony egészségnevelést az iskolákban, hogy ők már mentálisan másképp reagáljanak és az elsődleges prevencióra fektessék a hangsúlyt…..

 2. Kedves Ildikó!
  Folyamatosan olvasom az e-mailjeit, Köszönöm a tanácsokat. Én Alsózsolcán lakom, ezért a mozgásszervi felmérést nem tudom igénybe venni. Nem tudna szakembert javasolni Miskolcon, aki hasonló tevékenységet végez? Nagy szükségem lenne rá.
  Köszönettel: Fáklya Tiborné Rózsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna