Skip to content

A gerincsérv, porckorongsérv kialakulása

porckorongsérv

A  gerincsérv, porckorongsérv kialakulása

A gerincsérv (porckorongsérv) egyre gyakrabban fordul elő a felnőtt lakosság körében, s érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben műtét nélkül kezelhető! A hanyag testtartás, egyoldalú állandó vagy gyakori terhelések és a mozgásszegény életmód, kiemelten az ülő életmód előkészítik a gerincsérv (discus hernia) és más degeneratív gerincbetegségek és ezzel együtt a fájdalom kialakulásának lehetőségét.

Egyik leggyakrabban kialakuló degeneratív gerincbetegség napjainkban a porckorongsérv, köznapi nyelven gerincsérv (discus hernia), mely a csigolyák közötti porckorongokat érintheti.

A porckorongok

A porckorongok felépítésében részt vesz egy magas kollagén tartalmú, a porckorong állományának nagy részét felépítő anyag az anulus fibrosus, melyen belül középen foglal helyet a magrész, ezt nucleus pulposusnak nevezzük. A porckorong rugalmasságát a magas rosttartalomnak és a magas víztartalmának köszönheti. A gerinc mozgásai során az egyes porckorongok vastagsága, a magrész helye átmenetileg megváltozik Abban az esetben, ha egyes tényezők optimális mennyisége megváltozik, akkor a porckorong elveszti rugalmasságát és ezáltal a védő, tehermentesítő funkciója is lecsökken.

Jellemzően a csigolyák közötti kisízületek kopásának, esetenként a tartós túlterhelés, a test víztartalmának csökkenése következtében kialakuló mozgásszervi megbetegedés. A kisízületek kopása következtében a terhelés teljes mértékben a porckorongra tevődik át azt állandó nyomás alatt tartva. A betegség kialakulásának kezdeti fázisában kisebb kidomborodás látszik, amit a magrészből levált kis darab a rostos állományt maga előtt tolva az ott futó szalagot boltosítja ki.

A későbbiekben kiboltosulás, majd a teljes kiszakadás, kisérvesedése jellemző.

A gerincsérv, azaz porckorongsérv tulajdonképpen a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető. Nézzük, mik a kiváltó okok!

A napjainkban jellemző mozgásszegény életmód, a sok ülés azt eredményezik, hogy a gerinc valamilyen módon sérül. A hirtelen emelés, megerőltetés, hajlongás vagy a sok ülés megterheli a gerincet. A csigolyák közötti szalagok és a porcok egy idő után már nem tudják a gerincre nehezedő nyomást passzív módon elnyelni.

A mozgásnak azért van nagy jelentősége, mert a gerincoszlop körüli izomzat megerősítése a rendszeres mozgatás által elősegíti a terhek egy részének átvételét, ezáltal hosszú távon kíméli magát a gerincoszlopot.

A gerincsérv hatékony kezelése McKenzie terápiával történik!

A gerincsérv (porckorongsérv) sok esetben kialakulhat olyan embereknél is, akik rendszeresen mozognak, a gerinc szempontjából kímélő életmódot folytatnak. Általában a munkahelyi és a családon belüli stressz a legfőbb lelki ok, mely kiválthatja. Ne feledje tehát, a gerincsérv mögött egyéb lelki okok is meghúzódnak! Ilyen esetekben a kezelés fontos része lehet a lelki háttér feltárása, kezelése.

Olvassa el ZSUZSA vagy KÁROLY történetét, akik problémáján keresztül bemutatjuk a gerincsérv kezelését!

Gerincsérv kezelési lehetőségek

Pácienseink véleménye kezeléseinkről

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 6 hozzászólás érkezett

  1. Üdvözletem! Most voltam MR-en, kiszakadt sérvem van az L V.csigolyánál, I.-II.-III. csigolya beszűkűlt, IV-V. szintén kicsi a rés. Kell e műtétre mennem, vagy a torna segíthet-e? Köszönettel!

    1. Elvileg a torna segíthet, de a kiszakadás bonyolítja a helyzetet. Állapotfelmérésen többet tudnánk mondani, mert a tüneteket is látni kell a véleményhez.

  2. KEDVES DR NÖ KÖSZÖNÖM A MEGKÜLDOTT VÁLASZÁT, MIND EZT CSINÁLOM , NINCS ÉS SOHA NEM IS VOLT MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD MERT NŐVÉR VAGYOK 38 ÉVE, A TANULT TORNÁT CSINÁLOM .TEGNAP KÉRTEM PSZICHIÁTRIAI SZAKVÉLEMÉNYT MELYSZERIN NEM DEPRESSIÓBÓL ADÓDŐ BEKÉPZELT FÁJDALOMRÓL VAN SZÓ HANEM SZERVI OKA VAN, MOST IS AZÉRTNEM ALSZOM MRRT FÁJ ADEREKAM A KAROM GÖRCSÖL, ÉS ZSIBBAD, A KEZEMRE NEM TUDOK FOGNI, ÍGY TORNÁSZTAM, ÉN FÁJDALOMCSILLAPÍTÓT NEM VESZEK BE MERT A HOSSZÚ ÉVEK TAPSZTALATA ALAPJÁN ÉRTELMETLEN ,  NEM HAT, A TRAMADOLTÓL PEDIG ELKÁBUKOK EZÉRT NEM KELL! A TORNA MARAD CSAK,  FÁJDALMAK KÖZÖTT EZT IS NEHÉZ CINÁLNI DE MUSZÁLY, SAJNA EZ NEKEM , MUNKAHELYI ÁRTALOBÓL ÉS OTTADÓDIK, ÉS AZ OTT SZERZETT BETEDSÉGEKBŐL.HÁT NEMHISZEM , HOGY VALAHA EZEN VALAKI SEGÍTENI FOG TUDNI.BÁRMENNYIRE ERŐSKÖDÖM, HOGY IGEN ATORNA AZ JÓ LEZS , EZ IS CSAK ILLÚZIÓ. VAN HOGY A FÁJDALOMTÓL NÉGYKÉZLÁBB MÁSZOM , VANNAK PERSZE KÖNNYEBB IDÖSZAKOK, HÁT EZ JÁR A NŐVÉRNEK TISZTESSÉGES MUNKA UTÁN. MÁR BÁRHOVÁ KÜLDENEK VIZSGÁLATRA MEG SEM MEREM MONDANI , HOGY NÖVÉR VAGYOK MERT AKKOR ÚGY BESZÉLNEK VELEM , HOGY ATŐBBI BETEG TELJESEN LEDÖBBEN. SAJNOS NEKEM A FIZETÉSEMBŐL NEMTELIK MINDEN OLYAN DRÁGA DOLOGRA ,AMI JSVÍTHATNA AZ ÁLLAPOTOMON, MERT VAN ILYEN ! A KÜLFÖLDRE TÁVOZOTT KOLLÉGGÁKKAL TARTJUK A KAPCSOLATOT,ÉS ŐK ELMONDJÁK MILYEN GÉPEKET HASZNÁLNAK ILYEN ESETEKBEN, ÉS MILYEN KEZELÉSEKET ALKALMAZNAK. A KRÉMEKKEL PEDIG VIGYÁZNOM KELL AZ ALLERGIA MIATT!. KÖSZÖNÖM A TÁLYÉKOZTATÁST, FOLYTATOM AMIG ÚJRA ÖSSZE NEM ESEM. TISZTELETTEL ÁCS MÁRIA.

  3. Szia! engem 2010 júniusában műtöttek 4-5 csigolya közötti sérvvel. Azóta kisebb nagyobb fájdalmakkal, eléldegéltem.  2012. au,gusztusban már infúziókúrán voltam,  most januárban már fel sem bírtam kelni.  Szegeden azt mondták, nem szükséges műteni, McKenzie torna segít. És lám, tudok járni, a kiszakadt sérv elvileg felszívódik. Én is reménykedem, mivel  mostmár csak alkalmi féjdalmaim vannak. Jobbulást!  Üdv. Pelyva József    

  4. 1998-ban műtöttek gerincsérvre 4-5 csigolya azóta sem javult az állapotom rengeteg gyógyszert szedek a legerősebbeket,állandóan stoppolják a gerincemet heves görcseim vannak a mellkas alattés a hasba kisugárzik orvos azt mondja evvel együtt kell élni betegállományba nem mehetek,ezért összegörnyedve járok dolgozni kérem az önnök segítségét,hogy hová forduljak ?Tisztelettel :Erika

    1. Kedves Erika! Az orvosok orvosi eszközökkel tudnak gyógyítani, ebbe viszont nem tartozik bele a mozgásterápia. Személyre szabott tornával, különösen McKenzie tornával kellene óvatosan próbálkozni, továbbá mindenképp foglalkozni kell a pszichoszomatikus háttérrel is. Nálunk mindkettőre van mód, de ha máshol szeretne ilyen kezeléseket igénybe venni, akkor is lépjen mielőbb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna