Skip to content
Térdfájdalom

A térd belső oldalán jelentkező fájdalom 7 gyakori oka

Fájdalom a térd belső részén

A térdfájdalom igen gyakori és a térd különböző betegségeinek és sérüléseinek tünete lehet. A térd belső oldala, amelyet mediális kompartementnek (rekesznek/szektornak) is nevezünk, a térdnek a másik térdhez legközelebb eső része.
A térd belső részének fájdalmát jellemzően a porc kopása okozza. Sportsérülés vagy egyéb, a térdet ért trauma következménye is lehet.
A térd könnyen megsérülhet, mert testünk egyik legbonyolultabb ízületeinek egyike. A térdet négy csont metszete, négy, csontokat összekötő ínszalag, számos, az izmokat a csontokhoz rögzítő ínszalag, és két porcgyűrű alkotja.

A belső oldali térdfájdalom gyakori okai

A belső térd fájdalmának különböző okai lehetnek, amelyek közül számos sérüléshez köthető. A térd sérülését, illetve fájdalmát okozó leggyakoribb esetek közé tartoznak az esések, sportsérülések vagy a megnövekedett fizikai aktivitás.

A térdfájdalom kialakulásának valószínűsége felnőttkorban a legnagyobb, elsősorban a 60 évnél idősebbek körében. A belső térd fájdalma azonban gyermekeknél és kamaszoknál is előfordulhat.

A belső oldali térdfájdalom gyakori okai gyermekeknél az Amerikai Családorvosok Akadémiájának megállapításai szerint:

 • patelláris szubluxáció (térdkalács elmozdulása)
 • patelláris tendinitis (a térd körüli ínak gyulladása), vagy “ugrótérd”
 •  Osgood-Schlatter betegség (a sípcsontot érintő csontosodási zavar)

A térd belső oldalán jelentkező fájdalom lehetséges leggyakoribb okai közül ismertetünk hetet:

1. Oszteoartritisz v. artrózis

Az oszteoartritisz v. artrózis (idült ízületi gyulladással járó csontbetegség vagy ízületi porckopás) egy degeneratív betegség, amely a porcfelszín kopását, pusztulását okozza, ezáltal az ízületekben a csontok egymáshoz nyomódnak. Ha az ízületek terhelésekor a térd belső részén fájdalmat érzünk, például miközben a lépcsőn le- és felmegyünk, vagy székre leülünk vagy arról felállunk, előfordulhat, hogy ezzel a betegséggel nézünk szembe. Mivel a térd terhelése, az arra nehezedő nyomás okozza a fájdalmat, a tünetek az idő múlásával súlyosabbá válhatnak.

2. Reumatoid artritisz

Az ízületek gyulladásos elváltozásai, amelyeknek időnként ízületen kívüli érintettsége is lehet.

A reumatoid artritisz (RA) egy autoimmun betegség, amely szintén előidézhet fájdalmat a térd belső oldalán.
A reumatoid artritisz az ízületek gyulladását okozza, emiatt a betegséggel élő emberek reggelente erős fájdalmat érezhetnek a térd belső részén, ami később a nap folyamán általában csökken.

3. Belső oldalszalag (MCL) sérülés

A belső oldalszalag (ligamentum collaterale mediale, azaz a „medialis collateralis szalag”) a belső térd külső részén fut végig és feladata az ízület stabilizálása. Ficam alakulhat ki, ha az ínszalag túlfeszül. A szalag részlegesen vagy teljesen is elszakadhat. A szalag sérülése leggyakrabban akkor fordul elő, ha erőhatás éri a térd külső részét, például a kontakt sportoknál.

A belső oldalszalag sérülés tünetei lehetnek:

 • duzzanat
 • instabilitás állás vagy járás közben
 • a térd „elakadása”
 • pattogó hang az erőhatással egyidejűleg

4. A medialis meniscus sérülése

A meniscus az ízületben a csontok közötti védelmi funkciót betöltő porc. Mindkét térdben két meniscus helyezkedik el, a comb és a sípcsont között védő funkciót tölt be. A meniscus elszakadhat vagy roncsolódhat, ha a térd nyomás alá kerül vagy kifordul, leggyakrabban sportolás közben.

A meniscus-szakadásnak négy nagy típusát különböztetjük meg:

 •  „kosárfülszerű” szakadás
 • lebenyes szakadás
 • haránt irányú
 • degeneratív

A sérülés súlyosságától függően előfordulhat:

 • merevség
 • éles fájdalom a térd forgatásakor
 • a térd „elakadása”
 • egyensúlyhiány

5. Nyáktömlő gyulladás

A nyáktömlő (bursa) kicsi, folyadékot tartalmazó párna, amely az ízületek közötti súrlódást csökkenti. Testünkben számos bursa található.
Nyáktömlők vannak a térdben is, a belső oldalszalag és három ínszalag, nevezetesen a sartorius, gracilis és a semitendinosus között. Együttesen pes anserinus ínaknak nevezzük őket.

Ha a nyáktömlő fokozott használatnak vagy irritációnak van kitéve, túlzott mennyiségű folyadékot termelhet, amely duzzanatot okoz és nyomást gyakorolhat a térdre. Ezt a gyulladást nevezzük nyáktömlő gyulladásnak.
Az Ortopéd Sebészek Akadémiája (Egyesült Államok) szerint a pes anserinus ínakat érintő nyáktömlőgyulladást számos tényező okozhatja:

 • oszteoartritisz
 • elhízás
 • a belső, félhold alakú porc, a medialis meniscus elszakadása
 • a combhajlító izom feszülése
 • ha a térd vagy lábszár állás vagy járás közben kifordul

6. A nyálkahártya irritációja

A plica az ízületi belhártya kis redője. A mediális plica a térd belső részét fedi. A túlzott igénybevétel, például a térd sorozatos hajlítása irritálhatja a mediális plicat. Ez a redők megvastagodásához és a csontok közé ragadásához vezet. A belső térd tompa fájdalma mellett előfordulhat, hogy a térd elakad és reccsenő hangot ad.

7. Térdzúzódás

Előfordulhat a térdcsont sérülése, zúzódása, ha a térdet közvetlen ütés éri egy tompa tárgy által vagy kemény felületre eséskor. A térdzúzódás contusio néven is ismert. A térdzúzódás okozhat fájdalmat a térd belső részén, attól függően, hol érte az ütés.

A térdzúzódás egyéb tünetei:

 • véraláfutásos bőr
 • duzzanat
 • problémák a térd hajlításakor
 • merevség

A belső térd fájdalmának kezelése

A térdsérülés meglehetősen gyakran előfordul, sok esetben azonban otthon is kezelhető.Ha a tünetek még három nap elteltével is fennállnak, forduljunk orvoshoz, mivel elképzelhető, hogy komolyabb sérülés van a háttérben. Az orvos javasolhat összetettebb kezelési módszereket is a fájdalom okától függően.

Otthoni gyógymódok

A kisebb mértékű térdfájdalom nagyon általános és gyakran otthon is kezelhető.

Az enyhébb térdfájdalom otthoni kezelésének leggyakoribb módja: a „RICE” – a rest (pihentetés), ice (jegelés) compression (kompresszió) és elevation (a sérült térd megemelése) szavakból származó rövidítés.

Próbálja ki az alábbi RICE-módszert:

 • Ne végezzük a fájdalmat kiváltó tevékenységet.
 • Használjunk mankót, hogy a térdet tehermentesítsük.
 • Jegeljük az érintett területet naponta három-négy alkalommal, alkalmanként 20 percig.
 • Térdünket tekerjük be rugalmas kompressziós pólyával.
 • Helyezzünk párnát a térd alá, hogy a szívvel egy magasságban, vagy magasabban legyen.

A duzzanat enyhítésére alkalmazhatók nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is, például ibuprofen tartalmú szerek (Advil). Forduljunk orvoshoz, ha a tünetek a fent leírt kezelés ellenére három nap után is fennállnak, vagy ha a fájdalom erősödik.

Egyéb kezelések a belső térd fájdalmának enyhítésére

Forduljunk orvoshoz, ha néhány nap elteltével a belső térd fájdalma rosszabbodik vagy az alapvető otthoni gyógymódok nem enyhítik a tüneteket.

A súlyosabb térdsérülések kezelésének néhány módja:

 • Szteroid injekció. Az injekciót a pes anserine nyáktömlőgyulladás kezelésére alkalmazzák.
 • Fizioterápia. A terápia gyakran nyújtást, gyógytorna gyakorlatok személyre szabott gyakorlását és ultrahangos kezelést foglal magában.
 • Segédeszköz. Segítséget nyújthat, ha a sport- és mindennapi tevékenységekhez térdmerevítőt, térdvédőt viselünk. Fedezze fel az oszteoartritisszel élő emberek számára a legjobb térdvédőket.
 • Műtét. A térdtükrözést (vagy artroszkópia, artroszkópos térdműtét) a leggyakrabban a meniszkusz szakadást követően alkalmazzák.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna