Skip to content
Schroth

Fanni története – Gerincferdülés gyógyulás – kezelése

schrothFanni, 16 éves – gerincferdülés gyógyulás

Magas, vékony, gyenge izomzatú tanuló volt, aki 35 fokos főgörbületű, több irányban erősen deformált gerincferdüléssel érkezett. A kezelőorvos gyógytornát és fűzőkezelést rendelt el.

Miután Fanni kamasz korban volt, zavarta, hogy esztétikailag is látszott rajta a gerincferdülés. Ezért kifejezetten motivált volt a változás elérésében. Nem kellett különösebben győzködni a gyógytorna, a Schroth torna végzésének fontosságáról.

Az első hetekben heti háromszor fél órás Schorth szerinti terápiát végeztünk a rossz terhelhetőség és tanulási folyamat nehézsége miatt, valamit a fűzőhöz való hozzászokást és annak használatát helyeztük előtérbe. Későbbiekben a rendszeres fűzőhasználat mellett a heti kétszer egy órás Schroth torna lett a közös konszenzus.

A lelkiismeretes fűzőviselés és következetes, kitartó, mindennapi otthoni gyakorlások eredményeként a következő negyedéves kontrollon 12 fokos javulás volt tapasztalható a főgörbületen.

Látványosan javultak a gerinc kondíciói is, a lány testtartása is teljesen átalakult és izomzata is hozzáerősödött a megfelelő tartás kivitelezéséhez. A fél éves kontroll kicsit kevesebb, de javuló tendenciát mutatott. Két évvel később a fűző szakaszos elhagyása is lehetővé vált, de a tornákat egyénileg otthon tovább végezte naponta. 20 fok körüli főgörbületnél kezdett stagnálni a javulás, mely fűző nélkül, csak torna mellett stabil maradt.

 

Mi a Schroth terápia lényege?

Schroth terápia lényege, hogy elérjük a gerinc aktív nyújtását, majd háromdimenziós légzéssel a törzset eredeti helyzetébe állítjuk. Ebben a testhelyzetben végzünk izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat.

A Schroth terápia elemei

– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző
irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás

Milyen korosztálynak nyújt segítséget a Schroth terápia?

A Schroth terápia segítségével a csontosodás beállta előtt esztétikai változást lehet elérni a gerincferdüléses betegek esetében.

A kor előrehaladtával a terápia célja a gerinc elváltozásából eredő tünetek csökkentése, amivel komoly életminőség javulást lehet elérni.

7Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top