skip to Main Content

Kiszakadt gerincsérv esetén mindenképp fontos kérdés, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. A folyamat megértéséhez nézzük először a gerincsérv típusait!

A gerincsérv morfológiai osztályozása

 • Bulging discus (előboltosulás): a kocsonyás mag hátraboltosul, de a rostos gyűrű ép marad. Ebben az esetben a sérvesedett rész még magától visszahúzódhat.
 • Protrusio (kiboltosulás, előesés): A kocsonyás mag excentrikusan kiboltosul, de a külső rostos gyűrű ép marad,
 • Extrusio (kiszakadás): A kocsonyás mag átszakítja a rostos gyűrűt, de összefügg a discus térrel. A kiszakadt gerincsérv sok esetben műtéti indikációt képez.
 • Sequestrátio (a kiszakadt kocsonyás mag darabkák megjelenése): A szabad porckorong darabok nem függenek össze a discus térrel.

Kiszakadt gerincsérv jelentése

Kiszakadt gerincsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong egy darabja különválik a korongtól, esetleg elmozdul a gerinccsatornában.

Önmagában az a tény, hogy a pockorongsérv kiszakad, nem jelent feltétlenül műtéti indikációt. Nyilván azt, hogy a kiszaakadt gerincsérves beteget meg kell-e operálni, gerincgyógyászati, orvosi vizsgálat dönti el.

Mi történhet a kiszakadt darabbal? Feltétlenül szükséges az operáció? 

 1. Összezsugorodik, visszahúzódik a fragmentum, azaz a leszakadt darab, mivel anyagcseréje megszűnik, és veszít a folyadéktartalmából. Ekkor megszűnhet az idegi elemekre gyakorolt nyomás, a páciens panaszai pedig elmúlnak. Az esetek nagy részében ez történik. A konzervatív kezelés (azaz a gyógytorna különböző módozatai) kezdeti szakasza azt célozza, hogy ez a folyamat végbemenjen, azaz a sérv visszahúzódjon.
 2. A sérv mérete változatlan marad. Ebben az esetben a folyamat kimenetele nem egyértelmű. Előfordulhat, hogy kb. 6-12 hét alatt csökkennek a páciens panaszai, de állandósulhatnak is. Ekkor orvosi mérlegelés kérdése  a műtéti beavatkozás.
 3. Növekszik a sérv mérete, a panaszok és tünetek súlyosbodnak. Ebben az esetben általában műtétre van szükség.

Konzervatív (gyógytorna) kezelési lehetőségek

McKenzie terápia, Gyógytorna

Gerincbetegségek esetén a leggyakoribb panaszok közé tartozik a gerincsérv (porckorongsérv), a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni hegképződés okozta fájdalom és mozgásbeszűkülés. McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sokszor a gerincműtétek is elkerülhetők. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozdulatsort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszapréselhető a helyére.

Gerincbetegségek esetén a leggyakrabban előforduló panaszok közé tartozik a gerincsérv, a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni hegképződés okozta fájdalom, ill. mozgásbeszűkülés. A McKenzie módszer személyre szabott alkalmazásával sok a gerincműtétek is elkerülhetők az esetek jelentős részében. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozgássort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom, ill. visszahúzható a kitüremkedés.

Hogyan zajlik a McKenzie terápia?

 • Az 1. lépés egy nagyon részletes tünet tesztelés. Ennek célja, hogy a páciens különböző mozgásokra adott reakcióit feltérképezi a terapeuta. Megfelelő tesztelés esetén megtalálja a megfelelő, egyedi kezelési irányt
 • A páciens állapota alapján a terapeuta összeállítja és betanítja azt a mozgássort, aminek nagy ismétlésszámban történő végzése segít visszahúzni a kiboltosulást
 • A terápia célja a porckorongsérv visszahúzása által a panaszok csökkentése
 • Az első McKenzie kezelés 60 perc, ami magába foglalja az állapotfelmérést, a tünetek tesztelését és az első gyakorlatsor betanítását
 • további kezelések 30 vagy 50 percesek. A gyakorlatok az állapot változásához igazodnak. A panaszok csökkentését követően cél a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése.
Kérjük kövessen minket és like-olja bejegyzésünket!

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top