skip to Main Content

Spondylarthrosis kialakulása, okai és kezelése

A spondylarthrosis kialakulása

A spondylarthrosis az osteoarthrosis egyik formája, amelyben a gyulladásos folyamat a gerincoszlop mobilitását korlátozza. Az ízületekben degeneratív változások fordulnak elő. A spondylarthrosis az a folyamat, amikor a gerinc kis ízületei kopnak el, tehát a gerinc porckopása, mely nem a porckorongokat érinti. A tüneteik változatosak, a spondylarthrosis leginkább merevségérzéssel és fájdalommal jár.

A spondyloarthrosis degeneratív dystrophiás változások következtében alakul ki. A folyamatot patológiás és fizikai tényezők hatása is okozhatja.

Fizikai, objektív ok lehet a természetes öregedési folyamat. spondylarthrosis

Patológiai tényezők:

  • Örökletes hajlam;
  • Autoimmun betegségek;
  • A csont-izomrendszer kialakulásában rejlő hibák.

A kialakulásának kockázata növekszik a következő esetekben:

  • gerinc fokozott terhelése
  • trauma
  • túlsúly
  • lúdtalp
  • gerinc instabilitás
  • rossz testtartás

Gyakran előfordul, hogy az elváltozás kyphosis vagy scoliosis következtében alakul ki, ami a gerincoszlop túlzott hajlásával jár együtt. A spondylarthrosis kialakulásának kockázatát növelő traumák közé tartoznak a gerinc kompressziós törései. A sport néhány fajtája, például súlyemelés a spondyloarthrosis kialakulásához vezethet.

Tünetei

A spondylarthrosis klinikai tünetei a fájdalom és a reggeli merevség.

A reggeli ébredés után a merevség a betegség progressziójával 30-60 percig tart.

A kezelés módszerei

A spondylarthrosisnak a gerinc használati problémáival összefüggő okai vannak. Kezelése “orvosi” és “nem orvosi” megoldásokkal lehetséges. Módszerei lehetnek: mechanikai kezelés, tartásjavítás, gyógytorna, a panaszok és az aktuális tünetek erősségétől függően fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy egyéb orvosi kezelések. Spondylarthrosis esetében hasznos lehet a porcvédő gyógyszerek szedése is.

A fizioterápiás gyakorlatok segítségével a hát mély izmait erősítik és nyújtják, amelyek támogatják a gerincet. Előnyben kell részesíteni az ülő vagy fekvő helyzetben végzett gyakorlatokat, amelyek célja a hátsó izmok erősítése.

Kezelési lehetőségek

Pácienseink véleménye kezeléseinkről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top