Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Helyes Testtartás

A helyes testtartás elérése

A helyes testtartás

tartásjavításA testtartás az a testhelyzet, amiben állás, ülés vagy lefekvés közben a testedet a gravitáció ellen megtartod. A jó testtartás magában foglalja a test megtanítását az állásra, sétálásra, ülésre és fekvésre, hogy a lehető legkevesebb teher nehezedjen a tartó izmokra és szalagokra mozgás vagy súly cipelése közben. A jó testtartás fenntartása magában foglalja a test megtanítását arra, hogyan mozogjon és működjön úgy, hogy a legkevesebb teher nehezedjen a testre. Fejleszti a test fiziológiás működését, miközben a megjelenést is javítja.

A helyes testtartás fenntartásához szükséged van megfelelő izom rugalmasságra és erőre, normális ízületi mozgásterjedelemre a gerincben és a test egyéb területein, ahogyan hatékony tartó izmokra is, amelyek a gerinc minkét oldalán egyensúlyban vannak. Továbbá, fel kell ismerned a testtartási szokásaidat otthon és a munkahelyeden és szükség esetén dolgoznod kell a korrigálásukon.

A testtartásod egyaránt pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeidet. A jó testtartás magabiztosságot, egyensúlyt, fájdalommentes mozgást és megfelelő fiziológiás működést biztosít a testednek. A hanyag testtartás plusz megterhelést jelent a testnek, gerinc elváltozásokhoz és kisugárzó fájdalomhoz vezethet. A testtartás egyszerű korrigálásával javíthatunk az életminőségünkön és az általános egészségi állapotunkon. A jó testtartás elősegíti a mozgáshatékonyságot és állóképességet és az általános jóllét érzéséhez vezet.

A testtartás javításába befektetett energia megtérülése jelentős lesz a későbbi években. Egyszerűen nem hanyagolhatjuk el a testtartási szükségleteinket, különösen, amikor a megfelelő működésre való képességünk nagymértékben azon múlik, hogy milyen a testtartásunk.

A hát görbületei

Az egészséges hátnak három természetes görbülete van:

 • egy befele vagy előrefele irányuló görbület a nyaknál (nyaki görbület)
 • egy kifele vagy hátrafele irányuló görbület a felső háti szakaszon (háti görbület)
 • egy befele irányuló görbület az alsó háti szakaszon (ágyéki görbület)

A jó testtartás segít fenntartani ezeket a természetes görbületeket, míg a hanyag testtartás épp az ellenkezőjét eredményezi – ami igénybe veheti vagy húzhatja az izmokat és fájdalomhoz vezethet.

Miért kell törekedni a helyes testtartásra?

A helyes testtartás kulcsfontosságú összetevője az optimális egészségnek és jóllétnek. A jó testtartás legfontosabb előnye talán az, hogy javítja a belső szervek működését. Amikor az ember görnyedt testhelyzet vesz fel (a fej és a vállak előre esnek), a borda kosár lefele nyomja a belső szerveinket.

Közismert rövid távú hatásai az izom fájdalom, a nyaki fájdalom és a fejfájás. A hosszú távú hatások magukban foglalják a csökkent légző kapacitást, az emésztőszervi problémákat és a migrént. Ha a testtartási egyensúlytalanságok korrigálatlanul maradnak, annak további következményei lehetnek az egész testre nézve, mint például a gerinc elváltozás, az izom fájdalom és az ízületi gyulladás.

A helyes testtartás előnyei:

 • A csontokat és az ízületeket a helyes együttállásban tartja, hogy az izmainkat megfelelően és hatékonyan tudjuk használni.
 • Csökkenti az ízületi felszínek abnormális kopását, ami arthritiszhez vezethet.
 • Csökkenti a gerinc ízületeit összefogó ínszalagok terhelését.
 • Optimalizálja a légzést és a keringést.
 • Megelőzi a gerinc abnormális testhelyzetben való rögzülését (például egy abnormális oldalsó görbület vagy szkoliózis).
 • Megelőzi a kifáradást, mivel az izmainkat hatékonyabban használjuk, ami lehetővé teszi, hogy a test kevesebb energiát használjon fel.
 • Javítja a szervi funkciókat.
 • Megelőzi a fáradásból vagy túlhasználatból eredő problémákat.
 • Megelőzi a hátfájdalmat, a nyaki fájdalmat és a kisugárzó izomfájdalmat.
 • Hozzájárul a jó megjelenéshez.

A rossz testtartás három jele 

Ha a következő három következmény bármelyiket tapasztalod magadon, érdemes lenne egyeztetned egy időpontot testtartásjavító gyógytornára, gerinctornára. Három jel figyelmeztet arra, hogy rossz a testtartásod és, hogy valószínűleg egyensúlytalanság van a gerincedben.

 • Ülésképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Állásképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Fájdalom, feszülés, merevség vagy zsibbadás érzése reggel felkeléskor.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top