Skip to content
Helyes Testtartás

A helyes testtartás elérése

A helyes testtartás

tartásjavításA testtartás az a testhelyzet, amiben állás, ülés vagy lefekvés közben a testedet a gravitáció ellen megtartod. A jó testtartás magában foglalja a test megtanítását az állásra, sétálásra, ülésre és fekvésre, hogy a lehető legkevesebb teher nehezedjen a tartó izmokra és szalagokra mozgás vagy súly cipelése közben. A jó testtartás fenntartása magában foglalja a test megtanítását arra, hogyan mozogjon és működjön úgy, hogy a legkevesebb teher nehezedjen a testre. Fejleszti a test fiziológiás működését, miközben a megjelenést is javítja.

A helyes testtartás fenntartásához szükséged van megfelelő izom rugalmasságra és erőre, normális ízületi mozgásterjedelemre a gerincben és a test egyéb területein, ahogyan hatékony tartó izmokra is, amelyek a gerinc minkét oldalán egyensúlyban vannak. Továbbá, fel kell ismerned a testtartási szokásaidat otthon és a munkahelyeden és szükség esetén dolgoznod kell a korrigálásukon.

A testtartásod egyaránt pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeidet. A jó testtartás magabiztosságot, egyensúlyt, fájdalommentes mozgást és megfelelő fiziológiás működést biztosít a testednek. A hanyag testtartás plusz megterhelést jelent a testnek, gerinc elváltozásokhoz és kisugárzó fájdalomhoz vezethet. A testtartás egyszerű korrigálásával javíthatunk az életminőségünkön és az általános egészségi állapotunkon. A jó testtartás elősegíti a mozgáshatékonyságot és állóképességet és az általános jóllét érzéséhez vezet.

A testtartás javításába befektetett energia megtérülése jelentős lesz a későbbi években. Egyszerűen nem hanyagolhatjuk el a testtartási szükségleteinket, különösen, amikor a megfelelő működésre való képességünk nagymértékben azon múlik, hogy milyen a testtartásunk.

A hát görbületei

Az egészséges hátnak három természetes görbülete van:

 • egy befele vagy előrefele irányuló görbület a nyaknál (nyaki görbület)
 • egy kifele vagy hátrafele irányuló görbület a felső háti szakaszon (háti görbület)
 • egy befele irányuló görbület az alsó háti szakaszon (ágyéki görbület)

A jó testtartás segít fenntartani ezeket a természetes görbületeket, míg a hanyag testtartás épp az ellenkezőjét eredményezi – ami igénybe veheti vagy húzhatja az izmokat és fájdalomhoz vezethet.

Miért kell törekedni a helyes testtartásra?

A helyes testtartás kulcsfontosságú összetevője az optimális egészségnek és jóllétnek. A jó testtartás legfontosabb előnye talán az, hogy javítja a belső szervek működését. Amikor az ember görnyedt testhelyzet vesz fel (a fej és a vállak előre esnek), a borda kosár lefele nyomja a belső szerveinket.

Közismert rövid távú hatásai az izom fájdalom, a nyaki fájdalom és a fejfájás. A hosszú távú hatások magukban foglalják a csökkent légző kapacitást, az emésztőszervi problémákat és a migrént. Ha a testtartási egyensúlytalanságok korrigálatlanul maradnak, annak további következményei lehetnek az egész testre nézve, mint például a gerinc elváltozás, az izom fájdalom és az ízületi gyulladás.

A helyes testtartás előnyei:

 • A csontokat és az ízületeket a helyes együttállásban tartja, hogy az izmainkat megfelelően és hatékonyan tudjuk használni.
 • Csökkenti az ízületi felszínek abnormális kopását, ami arthritiszhez vezethet.
 • Csökkenti a gerinc ízületeit összefogó ínszalagok terhelését.
 • Optimalizálja a légzést és a keringést.
 • Megelőzi a gerinc abnormális testhelyzetben való rögzülését (például egy abnormális oldalsó görbület vagy szkoliózis).
 • Megelőzi a kifáradást, mivel az izmainkat hatékonyabban használjuk, ami lehetővé teszi, hogy a test kevesebb energiát használjon fel.
 • Javítja a szervi funkciókat.
 • Megelőzi a fáradásból vagy túlhasználatból eredő problémákat.
 • Megelőzi a hátfájdalmat, a nyaki fájdalmat és a kisugárzó izomfájdalmat.
 • Hozzájárul a jó megjelenéshez.

A rossz testtartás három jele 

Ha a következő három következmény bármelyiket tapasztalod magadon, érdemes lenne egyeztetned egy időpontot testtartásjavító gyógytornára, gerinctornára. Három jel figyelmeztet arra, hogy rossz a testtartásod és, hogy valószínűleg egyensúlytalanság van a gerincedben.

 • Ülésképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Állásképtelenség fájdalom nélkül egy órán át vagy annál hosszabb időn keresztül.
 • Fájdalom, feszülés, merevség vagy zsibbadás érzése reggel felkeléskor.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna