Skip to content
Gerincsérv Oka

Mi okozza a porckorongsérvet?

Mi az a porckorongsérv?

A gerincoszlopot az egymáson elhelyezkedő csontok, a csigolyák alkotják. Fentről lefelé a gerincoszlop nyaki szakasza hét, a gerinc háti szakasza 12, az ágyéki szakasz pedig öt csigolyából áll, amelyet alul a keresztcsont és a farkcsont követ. A csontok között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok védik a csontokat, mivel tompítják az ütődések hatását, amely a járás, emelés, forgás és egyéb mindennapi tevékenységek során éri a csontokat.

A porckorong két részből áll: a puha kocsonyás anyagot tartalmazó belső magból és a kemény külső gyűrűből. Sérülés hatására vagy ha meggyengül, a porckorong belső anyaga kitüremkedhet a külső gyűrűn. Ezt nevezzük porckorongsérvnek vagy gerincsérvnek. Ez az állapot fájdalommal és diszkomfort érzéssel jár. Ha a porckorongsérv nyomást gyakorol valamelyik gerincidegre, az ideg által érintett területen zsibbadás és fájdalom is előfordulhat. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra: a sérv műtétjére vagy eltávolítására is szükség lehet.

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongsérv a gerinc bármelyik részén kialakulhat, a nyaki szakasztól a hát alsó részéig. Egyik leggyakoribb előfordulási helye az alsó háti szakasz. A gerinc idegek és erek bonyolult hálózata. A porckorongsérv a körülötte lévő idegekre és izmokra nagyobb/túlzott nyomást gyakorolhat.

A porckorongsérv tünetei:

 • fájdalom és zsibbadás, általában a test csak egyik oldalán
 • a karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • éjszaka vagy bizonyos mozdulatok hatására erősödő fájdalom
 • állás vagy ülés után erősödő fájdalom
 • fájdalom rövid séta alatt
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergő, fájdalmas vagy égő érzés az érintett területen

A fájdalom típusa egyénenként változhat. Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom zsibbadást vagy bizsergést okoz, ami az izmok irányításának képességét is érinti.

Mi okozza a porckorongsérvet?

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a külső gyűrű meggyengül vagy elszakad és a belső anyag kitüremkedik. Ez az életkor előrehaladtával is előfordulhat, valamint bizonyos mozdulatok is kiválthatják. A porckorong elmozdulhat a helyéről, ha megfordulunk vagy lehajolunk, hogy felemelünk egy tárgyat. A túl nagy méretű, nehéz tárgyak emelése túlzott terhet jelenthet a hát alsó szakaszára, ami porckorongsérvet okozhat.

A porckorongsérv kialakulásának fokozottan fennáll a veszélye az erős fizikai megterheléssel, súlyok gyakori emelésével járó munkáknál.

A porckorongsérv kockázata túlsúlyos embereknél szintén növekszik, mivel a porckorongoknak a túlsúlyt is tartaniuk kell. A gyenge izmok és az ülő életmód is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához.

A kor előrehaladtával nagyobb a porckorongsérv valószínűsége. Oka, hogy az idő múlásával a porckorongok veszítenek a védő funkciót ellátó víztartalmukból, aminek eredményeként könnyebben kimozdulhatnak a helyükről. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

A porckorongsérv diagnózisa

Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, hogy megtalálja a fájdalom és diszkomfort érzés forrását. Ez kiterjed az idegfunkciók és izomerősség ellenőrzésére, valamint annak vizsgálatára, hogy jelentkezik-e fájdalom az érintett terület mozgatása és érintése során. Az orvos kikérdezi a páciens kórtörténetét és a tüneteket is; azokat mikor tapasztalta először és milyen tevékenységek hatására erősödik a fájdalom.

A képalkotó vizsgálatok segítségével az orvos betekintést nyerhet a gerinc csontjainak és izmainak állapotába és azonosíthatja a sérült területeket. A képalkotó vizsgálat lehet:
• Röntgen
• komputertomográfia (CT)
• mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI)
• diszkográfia (porckorongfestés)

Az orvos az így megszerzett információkból megállapíthatja, mi okozza a fájdalmat, gyengeséget vagy diszkomfort érzést.

Milyen szövődményeket okozhat a porckorongsérv?

A kezeletlen, súlyos porckorongsérv maradandó idegsérüléshez vezethet. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a porckorongsérv elvágja a hát alsó szakaszában és a lábakban lévő cauda equina idegekhez vezető idegimpulzusokat. Ez pedig okozhatja a bél- és hólyagműködés feletti kontroll elvesztését.

Másik hosszútávú hatás a fartáji és belső combokat érintő érzékvesztés. Ez esetben a porckorongsérv nyomást gyakorol az idegekre, aminek következtében érzékvesztés alakul ki a comb belső és a láb hátsó részében, valamint a végbél környékén.

A porckorongsérv tünetei javulhatnak, de súlyosbodhatnak is. Forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk végrehajtani a korábban végzett tevékenységeinket.

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv kezelésére rendelkezésre állnak konzervatív módszerek, illetve műtéti beavatkozás. A kezelés jellemzően a tapasztalt diszkomfort érzés szintjétől, valamint a porckorong kitüremkedésének mértékétől függ.

A porckorongsérv által okozott fájdalom sok esetben enyhíthető személyre szabott McKenzie tornával, egyéni gyógytornával. A gyógytornász az egyéni tünetek alapján állítja össze a  gyakorlatokat, amelyek erősítik a hátat, ugyanakkor csökkentik a fájdalmat.

A vény nélkül kapható fájdalomcsökkentők is segíthetnek, valamint, ha nem emelünk nehéz súlyokat és kerüljük a fájdalmat kiváltó testhelyzeteket.

Bár kísértést érezhetünk arra, hogy a fájdalom vagy diszkomfort érzés miatt ne végezzünk semmilyen testmozgást, ez azonban izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. Ezért inkább maradjunk a lehető legaktívabbak, végezzünk nyújtást vagy alacsonyabb szintű fizikai terheléssel járó tevékenységeket, mint a gyaloglás, séta.

Az orvos műtétet javasolhat, ha a tünetek hat hét alatt nem enyhülnek vagy a porckorongsérv az izomfunkciókat érinti. A sebész a teljes porckorong helyett annak sérült vagy kitüremkedő részét távolítja el.

Súlyosabb esetekben sor kerülhet a porckorong cseréjére is, vagy a porckorong eltávolítására és a csigolyák összeforrasztására, ami megerősíti a gerincoszlop stabilitását.

Mik a kilátások a porckorongsérvvel élő emberek számára?

A legtöbb porckorongsérvvel élő beteg jól reagál a konzervatív kezelésre, a McKenzie tornára, egyéni gyógytornára. A fájdalom és diszkomfort érzés hat héten belül fokozatosan csökken.

Megakadályozható a porckorongsérv?

A porckorongsérvet valószínűleg nem lehet megakadályozni, azonban tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsük kialakulásának kockázatát. A követendő lépések:

 • Alkalmazzunk biztonságos emelési technikát. Hajoljunk és emeljünk térdből és ne derékból.
 • Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat.
 • Ne üljünk hosszú ideig, rendszeres időközönként álljunk fel és végezzünk nyújtást.
 • Végezzünk gyakorlatokat a hát-, láb- és hasizom erősítésére.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com


0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top