Skip to content
Vállficam

Vállficam kialakulása, kezelése

vállficamVállficam

Ha valamilyen nagy mechanikai erő éri a karunkat, könyökünket, akkor az a vállízület részleges vagy teljes ficamodásához vezethet. Attól függően, hogy milyen helyzetben volt a vállunk és milyen irányból érte a külső erő, létrejöhet elülső, hátsó vagy alsó ficam. A legnagyobb veszély, hogy a vállízület körül elhelyezkedő ér és idegképletek kerülnek nyomás alá. Ha a hónalji verőeret érinti a nyomás, akkor egészen a helyretételig csökken vagy megszűnik a kar vérellátása. Ennek legkorábbi és könnyen felismerhető tünete, hogy a pulzus nem tapintható. Az idegképletek közül az axillaris ideg – mely a deltaizom működtetéséért felel –, valamint a karfonat idege – ami a felső végtag beidegzését végzi – válhat érintetté. Ha közülük valamelyik nyomás alá kerül, akkor az izmok nem tudnak megfelelően működni. Ennek következtében a kar, a csukló, kéz és ujjak mozgása is csökken.

Kezelése

Az ízületi fej visszatételére rendszerint csak röntgen felvétel után kerül sor. Ha azonban a pulzus nem tapintható, vagy a felső végtag mozgások csökkennek, akkor az olyan nagy veszélyt jelent, hogy azonnali helyretétel szükséges.

Ha késik az ízületi helyretétel, akkor lassabban regenerálódik az ideg és az ér, így a felső végtag mozgásai és az izomerő is csökkenhet.

A korai (1 órán belüli) helyretétel azonban ér és idegsérülések nélkül is nagyon fontos. A váll körüli izomzat a ficam következtében védekező reakcióként összehúzódik, spazmus alakul ki. Minél később kerül helyére az ízület, annál tovább marad fönn a védekező izomspazmus, ami egyrészt nagy fájdalommal, másrészt mozgásterjedelem csökkenéssel is jár.

A megfelelő terápia kiválasztása csak a súlyos szövődmények (ér, idegsérülések) felismerése illetve kizárása után történik. A ficam és az egyéb érintett képletek sérülésének súlyossága határozza meg, hogy műtéti vagy konzervatív kezelésre van- e szükség. A konzervatív kezelés a vállficam kezelését szolgáló gyógytorna.

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna