skip to Main Content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Lapockatáji Fájdalom

Mi okozza a lapocka fájdalmát és hogyan kezelhető?

A lapockatáji fájdalom

A lapockatáji fájdalom gyakori jelenség. Az orvosok ezt a diszkomfort érzést lapockák közti vagy lapockatáji fájdalomnak nevezik. Tipikusan a lapockák között, a hát felső részében érzett állandó, tompa, heveny vagy hasogató fájdalom.

Az esetek nagy részében a lapockafájdalom nem ad okot aggodalomra. Bizonyos esetekben azonban súlyosabb állapot jele lehet. Az alábbiakban megosztunk Önnel néhány információt erről a gyakori problémáról, és arról, hogyan tudja megakadályozni a kialakulását.

A lapockatáji fájdalom okai

A lapockák közötti fájdalomnak számos oka lehet.

Gyakran izom vagy ínszalag sérülése okozza az ilyen típusú fájdalmat. Az izomhúzódást okozhatja:

 • nehéz súly emelése,
 • rossz testtartás,
 • hosszú ideig tartó számítógép előtt végzett munka,
 • testmozgás,
 • egyéb tevékenységek.

Időnként még alvás közben is előfordulhat izomrándulás.

A test egyéb részein elszenvedett sérülések, például vállizom szakadás, gerinctörés vagy más sérülések, szintén kiválthatnak lapockatáji fájdalmat.

A lapockafájdalom egyéb okai lehetnek:

 • degeneratív porckorong betegség vagy a porckorong kitüremkedése vagy porckorongsérv a gerincben
 • gerincferdülés (scoliosis)
 • oszteoartritisz v. artrózis (idült ízületi gyulladással járó csontbetegség v. ízületi porckopás) (osteoarthritis) a nyak, gerinc vagy bordák körüli ízületekben
 • spinal stenosis, gerinccsatorna szűkület vagy a gerincvelő összenyomódása
 • gyomorégés
 • fibromyalgia
 • övsömör
 • miofaszciális fájdalom szindróma
 • a rák bizonyos típusai, például tüdőrák, limfóma, májrák, nyelőcsőrák, mezotelióma (mellhártya daganatos megbetegedése), valamint a csontokra kiterjedő rákfajták.
 • idegek nyomás alá kerülése
 • epekő, amelyet gyakran kísér hányinger és a has jobb felső részében tapasztalható fájdalom

A lapockák közötti fájdalom néha a szívroham tünete is lehet, különösen nők esetében. Egyéb jelek, például mellkasi fájdalom és légszomj, szintén előfordulhatnak. Sürgős orvosi ellátás szükséges, ha ezeket a tüneteket tapasztalja.

Mellkasi aorta repedés vagy aorta disszekció gyanúja merül fel, ha szakadás vagy repedés alakul ki a szívből elágazó fő aortában(verőérben). Ez éles, súlyos fájdalmat okozhat a hát felső-középső részén. Ennek előfordulásakor haladéktalanul hívja a mentőket, mivel az aorta repedés sürgős orvosi ellátást igényel.

A tüdőembólia, amely hasonlóan súlyos állapot, szintén okozhat lapockatáji fájdalmat. Néhányan a lapockatájékon hirtelen megjelenő, éles fájdalomról számolnak be, amikor a lábukban vérrögök szakadnak le és indulnak el a tüdő irányába. A légszomj szintén a tüdőembólia egyik tünete. Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget, ha úgy gondolja, tüdőembóliája van.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Forduljon orvoshoz, ha fájdalma erős, szokatlan vagy nem múlik el. A fájdalom annak a jele, hogy valami nincs rendben. Az állapota valószínűleg nem súlyos, azonban, ha Önnek bármilyen formában kellemetlenséget okoz, lehet, hogy ki akarja vizsgáltatni.

Ha a lapockafájdalmát bizonyos egyéb tünetek kísérik, ez életveszélyes állapotra utalhat, amely azonnali orvosi kezelést igényel. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a lapockák közötti fájdalom mellett az alábbiakat tapasztalja:

 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • szédülés
 • fokozott izzadás
 • fájdalom, duzzanat vagy láb kivörösödése
 • véres köpet/véres váladék felköhögése
 • láz
 • szapora vagy szabálytalan szívverés
 • hirtelen kialakuló beszédzavar
 • látás elvesztése
 • féloldali bénulás
 • eszméletvesztés

A lapockatáji fájdalom kezelését állapotának oka és súlyossága határozza meg. A felépülés ideje egyénenként változik.

Mit tehetünk lapockatáji fájdalom esetén?

A lapocka fájdalmát enyhítik az otthon alkalmazott terápiák, amennyiben a panasz mozgásszervi eredetű (pl. rossz testtartás).

Testmozgás

A testmozgás fontos az általános egészség szempontjából is, emellett azonban a hát területét is erősítheti, ami segíthet a fájdalom csökkentésében. A fekvőtámasz, húzódzkodás, felülés megfelelő gyakorlatok a hát- és hasizom erősítésére. A helyes testtartás elérése szakember segítségével, célirányos tartásjavító tornával megvalósítható.

Nyújtás

A jóga és egyéb nyújtási technikák javíthatják az izmok és ízületek vérkeringését, ami megkönnyítheti a mozgást és csökkentheti a fájdalmat.

Az alábbi vállnyújtás néha segít:
1. Egyik karját tegye keresztbe a testén.
2. A másik karjával húzza a kinyújtott karjának könyökét a mellkasa irányába.
3. Tartsa ezt a nyújtó testhelyzetet körülbelül 10 másodpercig.

Kérje gyógytornász egyéb, a fájdalmát enyhíthető nyújtó gyakorlatokra vonatkozó tanácsát!

Étrend

Bizonyos ételek gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami súlyosbíthatja a tüneteit. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket és fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Az omega3 zsírsavakban gazdag ételek, mint például a lazac, fogyasztása szintén segíthet.

Pihenés

Bizonyos esetekben csak pihenésre van szüksége ahhoz, hogy felépüljön a lapockafájdalomból, különösen, ha az sérülés eredménye.

Hideg-meleg terápia

A meleg és hideg vizes borogatás a lapockák között enyhítheti a diszkomfort érzést. Jellemzően alkalmanként 15 perces alkalmazása javasolt, négy óránként.

Gyógytorna

Gyógytorna sok esetben enyhítheti a fájdalmat, különösen, ha a fájdalmat az izmok vagy ízületek túlterhelése vagy sérülés okozza.

Masszázs terápia

A lapockák közötti területek masszírozása segíthet ellazítani az izomszöveteket. Otthoni használatra vásárolhat kézi masszázseszközöket is.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek enyhíthetik a lapockatáji fájdalmat és diszkomfort érzést. A lapockát érintő egyes állapotok kezelésére izomlazítók és antidepresszánsok is felírhatók.

Gyógyulás

Kilátásait a lapockatáji fájdalom oka és állapotának súlyossága határozza meg. Az esetek nagy részében a lapockatáji fájdalom átmeneti kórkép, amely pihenéssel és megfelelő kezeléssel elmúlik.

Néhány ember számára azonban a diszkomfort érzés egész életen át tartó probléma lehet.

Tippek a megelőzésre

Az alábbi lépésekkel megelőzhető a lapockaközi fájdalom:

Figyeljen a helyes testtartásra! Álljon és üljön egyenes háttal, kerülje a görnyedt tartást. Lehetőség szerint vásároljon ergonomikus széket vagy speciális párnát, amely illeszkedik gerincéhez és nyakához.

Ne emeljen nehéz tárgyakat. Nehéz súly emelése sérüléshez vezethet, ami fájdalmat válthat ki a lapockák között. Ne cipeljen nagy súlyt egy vállán. Ha mégis fel kell emelnie valamit, hajlítsa be a térdét és lehetőleg ne helyezzen nagy nyomást a hátára.

Ne üljön hosszú ideig. Rendszeresen álljon fel és végezzen nyújtó gyakorlatokat, ha számítógép előtt vagy íróasztalnál dolgozik. Ez segíthet az izmok ellazításában. Kipróbálhatja az álló íróasztal használatát is.

Alakítson ki egészséges szokásokat. Fogyasszon feldolgozatlan élelmiszereket, minden nap aludjon 7-8 órát és végezzen testmozgást legalább heti 3 alkalommal. Az egészséges életmód hozzájárulhat ahhoz, hogy energikusabbnak és pihentnek érezze magát, ami segíthet a fájdalom kezelésében, leküzdésében.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönniehttps://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatokhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítőkhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

(Forrás: https://www.healthline.com/)

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top