Skip to content
Kézdagadás

Melyek a kézdagadás okai?

A kézdagadás

A kézdagadás nagyon gyakran zavaró és kényelmetlen is egyszerre. Senki nem szereti az érzést, amikor a gyűrűje elszorítja a vérkeringést az ujjában. A duzzanat, melyet ödémának is hívnak, a test bármely területén előfordulhat. Az ödéma leggyakrabban a kezeken, a karokon, a lábfejeken, a térdeken és a lábakon látható.

Duzzanat abban az esetben jön létre, amikor a test szöveteiben folyadék halmozódik fel. Kialakulásának számos oka lehet, többek között a meleg, a testmozgás vagy más egyéb kóros állapot. Bár a kézdagadás általában nem ad okot aggodalomra, időnként olyan lappangó betegség jele lehet, amely kezelést igényel.

A kialakulás okai

1. Testmozgás

Testmozgás hatására fokozódik a véráramlás a szívben, a tüdőkben és az izmokban. A kezekbe áramló vér mennyisége csökkenhet, melynek köszönhetően hűvösebbé válnak. Időnként a kezekben található vérerek ezt azzal ellensúlyozzák, hogy kitágulnak, melynek hatására a kezek bedagadnak.

Emellett a testmozgás hatására az izmok hőt termelnek. Válaszként erre a szervezet a testfelszínhez legközelebb található erekbe vért áramoltat, hogy így szabaduljon meg a hő egy részétől. Ennek a folyamatnak köszönhetően izzadunk, ugyanakkor a kezeink is bedagadhatnak.

A legtöbb esetben a testmozgás közben tapasztalható kézdagadás semmi okot nem ad aggodalomra, azonban egy állóképességi sportolónál a hyponatrémia jele lehet. Ez azt jelenti, hogy a vér nátrium szintje alacsony. Hyponatrémia esetén hányingert, valamint zavartságot tapasztalhatunk.

A következő néhány lépés segíthet csökkenteni a kézdagadást a testmozgás során:

 • vegyünk le minden ékszert, mielőtt megkezdenénk a testmozgást
 • végezzünk karkörzéseket testmozgás közben
 • többször nyújtsuk ki az ujjainkat, majd szorítsuk ökölbe
 • emeljük a karjainkat magasba a testmozgás végeztével

2. Meleg időjárás

Amikor hirtelen szokatlanul magasabb hőmérsékletnek vagyunk kitéve, a test számára küzdelmet jelenthet, hogy lehűtse magát. Normál esetben a test a meleg vért a bőrfelszín felé áramoltatja, ahol az izzadásnak köszönhetően lehűl. A meleg és párás napokon azonban ez a folyamat nem mindig működik megfelelően. A folyadék felhalmozódhat a kezekben az izzadással történő elpárolgás helyett.

Az extrém hőségnek való kitettség egyéb tünetei:

 • bőrkiütés
 • emelkedett testhőmérséklet
 • szédülés és ájulás
 • zavartság

A testnek szüksége lehet néhány napra, hogy alkalmazkodni tudjon a meleg időjáráshoz. Amint ez megtörténik, abbamarad az izzadás. Kipróbálhatjuk ventilátor vagy párátlanító készülék használatát is a megkönnyebbülés érdekében.

3. Túlzott mértékű só fogyasztása

A test a só és a víz kényes egyensúlyát tartja fenn, melyet könnyű felborítani. A vesék egész nap folyamatosan szűrik át vérünket, eltávolítva a méreganyagokat és a folyadékfelesleget, melyet a húgyhólyagba továbbítanak.

A túlzott mértékű só fogyasztás megnehezíti a vesék számára a folyadékfelesleg eltávolítását. Ennek következtében folyadék halmozódhat fel a szervezetben, mely a test bizonyos pontjain összegyűlhet, a kezeket is beleértve.

Amikor folyadék halmozódik fel a szervezetben, a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia a vérkeringés fenntartásához, mely megemeli a vérnyomást. A magas vérnyomás extra nyomást helyez a vesékre és megnehezíti a folyadék átszűrését.

Egy alacsony só tartalmú étrend betartása segíthet helyreállítani a megfelelő egyensúlyt.

4. Limfödéma

A limfödéma a nyirokfolyadék felhalmozódása által okozott duzzanat. Ez az állapot leggyakrabban olyan embereknél alakul ki, akiknek rákkezelés következtében károsodott vagy eltávolították a nyiroknyomójukat.

Ha mellrákkezelés következtében a hónaljban található nyirokcsomót eltávolítják, magasabbá válik a nyiroködéma kialakulásának valószínűsége a kezekben a kezelést követő hónapokban vagy években. Ezt másodlagos limfödémának nevezzük.

Elsődleges limfödémával is születhetünk, azonban annak előfordulása jóval gyakoribb a lábakban, mint a karokban.

A limfödéma egyéb tünetei a következők:

 • fájdalom vagy duzzanat a karban vagy a kézben
 • nehézségérzés a karban
 • zsibbadás a karban vagy a kézben
 • feszülő bőr a karon
 • szűknek tűnő ékszerek
 • a kar, a kéz vagy a csukló behajlításának vagy mozgatásának csökkent képessége

Bár a limfödéma nem gyógyítható, a nyirokdrenázs segíthet csökkenteni a duzzanatot és megelőzni a folyadék felhalmozódását.

5. Terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás egy olyan állapot, melynek során a vérnyomás megemelkedik és egyes szervek diszfunkciójához vezet. Gyakran alakul ki a 20. gesztációs hét után, azonban egyes esetekben hamarabb vagy akár szülés után is kialakulhat. Ez egy életet veszélyeztető, súlyos állapot.

A duzzanat egy bizonyos mértékig várható a terhesség során, különösen a kezekben és a lábfejekben. Azonban a terhességi magas vérnyomás következtében kialakuló vérnyomás emelkedés folyadék felhalmozódáshoz és hirtelen súlygyarapodáshoz vezet. Ha terhesség során a következő tüneteket tapasztaljuk kézdagadással együtt, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat:

 • hasi fájdalom
 • súlyos fejfájás
 • fénylő pontok látása
 • változás a reflexekben
 • csökkent mennyiségű vizelet vagy annak teljes hiánya
 • vér a vizeletben
 • szédülés
 • erőteljes hányinger és hányás

6. A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás az ízületi gyulladások egy olyan típusa, amely a pikkelysömör nevű betegséggel érintett embereknél fordul elő. A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amelyet az elpikkelyesedett bőrön található vörös foltok jellemeznek. A legtöbb embernél a pikkelysömört diagnosztizálják elsőként, azonban előfordulhat, hogy az ízületi gyulladás tünetei előbb jelentkeznek, mint a bőrtünetek.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás a test bármely pontját érintheti, gyakori az ujjak, a lábujjak, a lábfej és az alsó háti szakasz érintettsége. Az ujjak különösképpen bedagadhatnak és virsli-szerűvé válhatnak. Lehetséges, hogy előbb tapasztaljuk az ujjak bedagadását, mint az ízületi fájdalom bármely jelét.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás egyéb tünetei:

 • fájdalmas és duzzadt ízületek
 • az ízület érintésekor tapasztalható melegség
 • fájdalom a sarok hátsó részén vagy a talpon
 • az alsó háti szakasz fájdalma

7. Angioödéma

Az angioödéma egy allergiás reakció. Az allergiás reakció során hisztamin és más kémiai vegyületek kerülnek a véráramba. Ez hirtelen duzzanathoz vezethet a bőr alatt csalánkiütéssel vagy anélkül. Általában az ajkakat és a szemeket érinti, azonban előfordulhat a kezekben, a lábfejben és a torokban.

Az angioödéma nagyon hasonló a csalánkiütéshez, azonban a csalánkiütéssel ellentétben ez a bőrfelszín alatt történik. Egyéb tünetek:

 • nagy, vastag, kemény hurkák
 • duzzanat és pirosság
 • fájdalom vagy melegség az érintett területeken
 • szemkörnyéki duzzanat

Az angioödéma általában magától elmúlik. A tünetek orális antihisztaminok adásával kezelhetőek.

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

A kézdagadás kellemetlen lehet, azonban általában nincs miért aggódni. Próbáljunk ki néhány életmódbeli változtatást és nézzük meg, működik-e. Várandósság vagy eltávolított nyirokcsomók esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Lehetséges, hogy terhességi magas vérnyomásunk vagy limfödémánk van.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna