skip to Main Content

Az ülő életmód hatása szervezetünkre

s191Napjainkban lassan már a csapból is az folyik, hogy nagyon sok ember ülő életmódot folytat. A téma valóban kissé gyakran emlegetett, ugyanakkor igaz, hogy egyre többen szenvednek a civilizációs ártalmaktól és egyre korábban jelentkeznek a tünetek.

Az ülőmunkát végzők előbb-utóbb szembesülnek azzal a tünetegyüttessel, amit egyszerűen „számítógép-szindrómának” nevezünk. Lassan természetesnek érezzük, hogy munkavégzés közben fáj a nyakunk, hátunk, esetleg a csuklónk, ujjaink stb. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, bármilyen fájdalmat érzünk, azt nem a számítógép vagy az egér okozza. A használat során praktikus tanácsokat vehetünk figyelembe, amik javíthatják közérzetünket, a túlságosan nagy igénybevétel következményeit azonban megszüntetni nem tudják.

Testtartás vizsgálathoz jelentkezzen most állapotfelmérésre!

Ha a számítógép használata közben fáj a csuklónk, ezt nem az egér mozgatása okozza, hanem izmaink gyengesége, a csontváz szimmetria hiánya. Jó hír viszont, hogy ezt az állapotot meg lehet fordítani és erre ÖN IS KÉPES! Az izomgyengeség, a szimmetria hiánya megelőzi a fájdalmat, amit túlhajszoltságnak vagy az életkornak tulajdonítunk. A fájdalmat ilymódon úgy is tekinthetjük, mint a szervezet vészcsengője, ami jelzi, hogy végre tennünk kell valamit. Milyen lehetőségeink vannak?

Csökkenthetjük a terhelést, mozoghatunk kevesebbet. Általános vélekedés, hogy mozgásszervi fájdalom esetén pihentetjük az érintett testrészt. Hosszú távon azonban ha „kivonjuk magunkat a forgalomból”, egyre kevesebb esélyünk lesz arra, hogy visszanyerjük eredeti formánkat. Volt már Önnek csonttörése? Gondoljon arra, 6 hét gipsz, azaz kényszerű pihentetés után mi történt izmaival? Fokozatos terhelés után állt csak vissza az eredeti állapot. Azaz a pihentetés nem oldja meg problémánkat.

Másik lehetőség, hogy megpróbálunk fájdalmunk eredetére koncentrálni és a kiváltó okot szüntetjük meg.

A számítógép használattal kapcsolatban azonban rossz hír, hogy testünk már akkor is bajban van, mielőtt leülnénk a gép elé.

Mit tehetünk ez ellen? Jó hír, hogy van megoldás, rossz hír viszont, hogy ehhez Önre is szükség van, életmód váltás nélkül nincs eredmény. Sokan elzárkóznak attól, hogy jó egészséget nem lehet semmilyen eszközzel vásárolni! Gyors ígéretet kaphatunk a fájdalomcsillapítóktól, csuklószorítótól, ergonómiai billentyűzettől, de tartós megoldást soha.

Fontos tudni, hogy a fájdalom helye és a problémák megszüntetése nem mindig esik egybe. A K-gyakorlatok abban segítenek az embereknek, hogy testük vázizomzata az eredeti tengelybe visszatérjen, biztosítva ezzel az eredeti probléma megszüntetését!

Testtartás vizsgálathoz jelentkezzen most állapotfelmérésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top