Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Fogorvos

Hogyan hat a foglalkozásunk a mozgásszervünkre?

fogorvosAz emberek szokásai, a mindennapi tevékenységek az utóbbi néhány tíz évben megváltoztak. Az élet sok területére, így a munkavégzésünk helyszínére is gyakran jellemző a gépesítés. Jellemzően kevesebbet mozog a mai ember. Megváltozott a közlekedés, megváltoztak a foglalkozások. Egyre több ember végez egyoldalú mozgással járó foglalkozást.

Az ülőmunkát végzők előbb-utóbb szembesülnek azzal a tünetegyüttessel, amit egyszerűen „számítógép-szindrómának” nevezünk. Lassan természetesnek érezzük, hogy munkavégzés közben fáj a nyakunk, hátunk, esetleg a csuklónk, ujjaink stb. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, bármilyen fájdalmat érzünk, azt nem a számítógép okozza. A használat során praktikus tanácsokat vehetünk figyelembe, amik javíthatják közérzetünket, a túlságosan nagy igénybevétel következményeit azonban megszüntetni nem tudják. Ha a számítógép használata közben fáj a csuklónk, ezt nem az egér okozza, hanem izmaink gyengesége, a csontváz szimmetria hiánya. Jó hír viszont, hogy ezt az állapotot meg lehet fordítani és erre ÖN IS KÉPES!

Jelentkezzen most mozgásszervi állapotfelmérésre!

Az izomgyengeség, a szimmetria hiánya megelőzi a fájdalmat, amit túlhajszoltságnak vagy az életkornak tulajdonítunk. A fájdalmat ily módon úgy is tekinthetjük, mint a szervezet vészcsengője, ami jelzi, hogy végre tennünk kell valamit. Milyen lehetőségeink vannak?

Csökkenthetjük a terhelést, mozoghatunk kevesebbet. Általános vélekedés, hogy mozgásszervi fájdalom esetén pihentetjük az érintett testrészt. Hosszú távon azonban ha „kivonjuk magunkat a forgalomból”, egyre kevesebb esélyünk lesz arra, hogy visszanyerjük eredeti formánkat. Volt már Önnek csonttörése? Gondoljon arra, 6 hét gipsz (=pihentetés) után mi történt izmaival? Fokozatos terhelés után állt csak vissza az eredeti állapot. Azaz a pihentetés nem oldja meg problémánkat.

Másik lehetőség, hogy megpróbálunk fájdalmunk eredetére koncentrálni és a kiváltó okot szüntetjük meg.

A számítógép használattal kapcsolatban azonban rossz hír, hogy testünk már akkor is bajban van, mielőtt leülnénk a gép elé.  Mit tehetünk ez ellen? Jó hír, hogy van megoldás, rossz hír viszont, hogy ehhez Önre is szükség van, életmód váltás nélkül nincs eredmény. Sokan elzárkóznak attól, hogy jó egészséget nem lehet semmilyen eszközzel vásárolni! Gyors ígéretet kaphatunk a fájdalomcsillapítóktól, csuklószorítótól, ergonómiai billentyűzettől, de tartós megoldást soha.

Fontos tudni, hogy a fájdalom helye és a problémák megszüntetése nem mindig esik egybe. A K-gyakorlatok abban segítenek az embereknek, hogy testük vázizomzata az eredeti tengelybe visszatérjen, biztosítva ezzel az eredeti probléma megszüntetését!

Az ülő életmód veszélyein túl minden egyoldalú mozgás veszélyezteti a statikai egyensúly kialakulását. Egyoldalú mozgással járó mozgások ill. foglalkozások pl.:

  • Fogorvos
  • Nehéz fizikai munka
  • Élsport (tenisz, golf stb.)

Jelentkezzen most mozgásszervi állapotfelmérésre!

 

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top