skip to Main Content
Mik A Gyermekkori Gerincproblémák Sajátosságai?

Mik a gyermekkori gerincproblémák sajátosságai?

schrothA gerincproblémák természetesen minden korosztályt érinthetnek. A gyermekek kezelése azonban kiemelten fontos, hisz náluk az elváltozásokat még jó eséllyel lehet korrigálni. Kiemelendő továbbá, hogy a mai serdülők egyre kevesebbet mozognak és egyre több időt töltenek TV, ill. számítógép előtt, ami nem szolgálja a helyes testtartás kialakulását.

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a serdülők 2/3 részénél már fellelhető valamilyen tartáshiba, amelynek következtében, a felismerés és kezelés hiánya esetén súlyos gerincproblémák jönnek létre. A gyermek gerincfejlődésében jelentős változást hoz az iskolakezdés, amikor a mozgás mennyisége lecsökken, jóval többet ül, nehéz táskát cipel. Ez az egyoldalú terhelés, a mindennapi környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisebb rendellenességekből komolyabb, sokszor visszafordíthatatlan gerinckárosodás alakuljon ki. (pl: gerincferdülés, porckopás).

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

A hanyagtartás jellemzően tinédzser korban alakul ki a hirtelen növés, megnyúlás, testsúlynövekedés és a gerincoszlop egyoldalú terhelése következtében. A gerinc élettani görbületeinek helyzete megváltozik, a görbületek növekedése vagy csökkenése jellemzi. A törzs- és hátizomzat közötti egyensúly megbomlik, az izmok legyengülése vagy rövidülése lesz jellemtő.

A tartáshibák típusai:

 • lapos hát
 • kyphoticus hát,
 • lordoticus hát
 • kypho- lordoticus hát

Mindezt a gyermek még aktív izommunkával képes korrigálni. A degeneratív gerincbetegségek prevenciójaként a korai életkorban történő felismerés fontos, így kezelhető és teljesen javítható a helyes testtartás megtanulásával, a törzs izomzatának erősítésével. Fontos a megfelelően kiválasztott sportág, így a rendszeres mozgás a gyermek életében.

Abban az esetben, ha a helytelen testtartást aktív izomerővel nem tudja korrigálni, már maradandó gerincproblémák alakulnak ki.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

A prevenció céljai:

 • Rendszeres szűrővizsgálatok
 • Helyes testtartás megtanulása
 • Törzs izomzatának megerősítése
 • Rendszeres és megfelelően megválasztott sport
 • Degeneratív betegségek megelőzése

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

 

 

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett
  1. Személyre szabott gyógytornával lehet csökkenteni a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top