Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20

Mik a gyermekkori gerincproblémák sajátosságai?

schrothA gerincproblémák természetesen minden korosztályt érinthetnek. A gyermekek kezelése azonban kiemelten fontos, hisz náluk az elváltozásokat még jó eséllyel lehet korrigálni. Kiemelendő továbbá, hogy a mai serdülők egyre kevesebbet mozognak és egyre több időt töltenek TV, ill. számítógép előtt, ami nem szolgálja a helyes testtartás kialakulását.

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a serdülők 2/3 részénél már fellelhető valamilyen tartáshiba, amelynek következtében, a felismerés és kezelés hiánya esetén súlyos gerincproblémák jönnek létre. A gyermek gerincfejlődésében jelentős változást hoz az iskolakezdés, amikor a mozgás mennyisége lecsökken, jóval többet ül, nehéz táskát cipel. Ez az egyoldalú terhelés, a mindennapi környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisebb rendellenességekből komolyabb, sokszor visszafordíthatatlan gerinckárosodás alakuljon ki. (pl: gerincferdülés, porckopás).

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

A hanyagtartás jellemzően tinédzser korban alakul ki a hirtelen növés, megnyúlás, testsúlynövekedés és a gerincoszlop egyoldalú terhelése következtében. A gerinc élettani görbületeinek helyzete megváltozik, a görbületek növekedése vagy csökkenése jellemzi. A törzs- és hátizomzat közötti egyensúly megbomlik, az izmok legyengülése vagy rövidülése lesz jellemtő.

A tartáshibák típusai:

 • lapos hát
 • kyphoticus hát,
 • lordoticus hát
 • kypho- lordoticus hát

Mindezt a gyermek még aktív izommunkával képes korrigálni. A degeneratív gerincbetegségek prevenciójaként a korai életkorban történő felismerés fontos, így kezelhető és teljesen javítható a helyes testtartás megtanulásával, a törzs izomzatának erősítésével. Fontos a megfelelően kiválasztott sportág, így a rendszeres mozgás a gyermek életében.

Abban az esetben, ha a helytelen testtartást aktív izomerővel nem tudja korrigálni, már maradandó gerincproblémák alakulnak ki.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

A prevenció céljai:

 • Rendszeres szűrővizsgálatok
 • Helyes testtartás megtanulása
 • Törzs izomzatának megerősítése
 • Rendszeres és megfelelően megválasztott sport
 • Degeneratív betegségek megelőzése

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

 

 

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

  1. Személyre szabott gyógytornával lehet csökkenteni a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top