Skip to content
Csontritkulás

10 tanács csontritkulásban szenvedő betegeknek – csontritkulás tanácsok

csontritkulásCsontritkulás tanácsok az életmód javítására! Az osteoporosis ( csontritkulás ) a csontrendszer progresszív betegsége, melyben az egész csonttömeg (a corticalis és trabecularis rész is) csökken. Az egész csontszerkezet károsodik, és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok. Néma járványként tartják számon, mert a mikroszkópikus vagy makroszkópikus törések már csak a betegség késői stádiumában jelentkeznek.

A csontritkulás leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. Bár a legtöbb beteg viszonylag jól kezelhető műtétileg, a combnyaktörés jelentős mozgáskorlátozottságot és halált is okozhat a műtét utáni szövődmények miatt.

A gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül is kialakulhat, pusztán azért, mert a csigolyatestek csontállománya szinte elfogyott. Az összeroppanás súlyos fájdalommal járhat és a felépülésig tartó út hosszú.

Csontritkulás tanácsok – 10 tanács csontritkulásban szenvedő betegeknek

1. Ne emeljen, cipeljen súlyokat és kerülje a hajolgatást
2. Folytasson gerinckímélő életmódot
3. Járását – ha szükséges, akár – segédeszközzel tegye biztonságossá. Óvakodjon az eleséstől, amennyire ez megoldható
4. Végezzen rendszeresen korának, állapotának megfelelő tornát, pl. gerinctornát
5. Válasszon egyéb mozgásformát is, pl. ússzon rendszeresen
6. Tartózkodjon sokat a szabad levegőn, sétáljon, túrázzon, biciklizzen
7. Figyeljen oda táplálkozására. Ha szükséges, kérje dietetikus tanácsát.
8. Nagyobb megterhelés esetén hordjon fűzőt.
9. Kerülje a megerőltető, tartós terhelést.
10. Tartson állandó kapcsolatot kezelőorvosával és gyógytornászával. Ne hanyagolja el a kontroll vizsgálatokat és a rendszeres gyógytornát!


2Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top