Skip to content
Teniszkönyök Gyógytorna

Teniszkönyök gyógytorna

Teniszkönyök kialakulása

Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoport túlerőltetődik. Ekkor az inakban kis szakadások keletkezhetnek, a csonthártya is megsérülhet, és fájdalmas gyulladás jöhet létre.

teniszkönyök gyógytornaA teniszkönyök gyakori kórkép, ami bárkinél előfordulhat, leggyakrabban azonban a 30-50 év közötti korosztályban jelenik meg. A ismert elnevezést azért kapta, mert a teniszjátékosok közel felénél kialakul előbb-utóbb. A teniszkönyök ugyanakkor nem csak a sportolókat sújtja. Előfordul fizikai munkát végzők esetében, illetve bármilyen olyan esetben, amikor valaki gyakran használja a feszítő izmait.

A teniszkönyök a könyök túlterhelésének fájdalma a kar külső oldalán. Az alkar feszítő izmai a felkarcsont külső bütykéhez kapcsolódnak, és túlerőltetéskor a felkarcsont külső bütykén begyullad a csonthártya. A csonthártya gyulladása olyan erős lehet, hogy a beteg a kezébe fogott tárgyakat sem tudja megtartani. Amennyiben az alkar feszítő izmai a túlzott igénybevételnek vannak kitéve, teniszkönyök alakulhat ki. A könyök külső felszíne az érintett izomzat tapadási helyén fájdalmas, gyulladt. Elsősorban középkorú nőknél gyakori, a népesség általában 2-3 %-át érinti. Teniszkönyök esetén a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor nagyon erős fájdalom érzet.  Nem csak a sportolókat érinti a probléma, még sportolni sem szükséges a fájdalom beszerzéséhez. Bárkinél kialakulhat, aki rendszeresen, visszatérő módon gyakran végez bizonyos mozdulatokat a könyökével akár a munkája során, akár szabadidős tevékenység végzésekor.

Akinél már jelentkezett teniszkönyök, számíthat esetleges kiújulásra. Megelőzésképpen a könyököt terhelő tevékenység után érdemes pihentetni, néhány percig jegelni a kart.

Rizikófaktorok, melyek elősegítik a teniszkönyök kialakulását

Belső oldali fájdalom esetén

  • nehéz súlyok emelésével járó munkakör,
  • súlyzós edzés, támaszhelyzetek
  • csuklót megterhelő fizikai munka (pl. nagytakarítás)

Külső oldali fájdalom esetén

  • számítógépes munkakörben túlterhelés,

Teniszkönyök tünetei

  • duzzanat, fájdalom
  • erőtlenség, mozgásbeszűkülés

Teniszkönyök gyógytorna

Gyulladás esetén óvatosan kell elkezdeni a gyógytornát, hiszen a sejtek fokozottan sérülékenyek. Az izomegyensúly visszaállításához a túlterhelt izomcsoportot kell finom technikákkal nyújtani, az ellen oldali izmokat pedig aktivizálni.

A nagyfokú fájdalom és merevség megszűntével fizioterápia, az inak fokozatos, gyógytornász szakember segítségével történő nyújtása javasolt. A könyök gyulladás visszaszorítása után mindenképp hasznos a gyógytorna. Célirányos gyakorlatok rendszeres végzésével nyújthatja és megerősítheti alkarja izmait és az inakat.

Manuális technikák (pl. Dinamikus manuálterápia, Typaldos kezelés) kifejezetten alkalmasak a panaszok csökkentésére.

A gyógytorna kiegészítéseként, ill. a teniszkönyök által okozott fájdalom csökkentésére használatos a Kinezio Tape szalag, amit szakember helyez fel a fájó testrészre.

Ha a terápia ellenére 2-3 hétnél tovább még mindig fennállnak teniszkönyök okozta panaszok és a fájdalom, akkor operációra is sor kerülhet. A műtét sajnos sajnos nem mindig jár megfelelő eredménnyel. Ezért nagyon fontos már a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz, gyógytornászhoz fordulni!

Mit tehetünk otthon a megelőzés érdekében? – Gyakorlat

Alkarját támassza le az asztala, a fájdalmas izomcsoport legyen lefelé. Eemelje fel ujjait és kézfeját az asztalról vagy hajlítsa ujjait és csuklóját felfelé az asztaltól (fájdalom helyétől függően). Az alkarja végig simuljon az asztalhoz. Lassan engedje vissza felemelt ujjait, kézfejét az asztalra.

Ismételje a gyakorlatot 5 percig. Végezze el a gyakorlatot naponta 3x, reggel, délben és este, ezzel állandó ingert nyújt alkarja számára egy nem megterhelő feladattal.


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna