skip to Main Content

Miért fontos a helyes testtartás?

A testtartás és a súlypont jelentőségeSokat hallottunk már a helyes testtartás jelentőségéről, talán mi magunk is használtuk már azt a kifejezést, hogy “Húzd ki magad, fiam!”. Jelentőségével mégsem foglalkozunk. Pedig a helyes testtartás, a helyreállított súlypont nem csak esztétikai jelentőséggel bír!

A tartáshibák lehetnek kisebb mértékű elváltozások, de léteznek kóros eltérések is.

Kisebb testtartás elváltozásokat megfigyelhetünk a fej, a váll, a medence stb. esetében, melyek helyzete eltérhet az optimálistól, a súlypont eltolódhat. Kezdetben még az izmok, a funkciók megfelelően működnek, azokban nem alakul ki elváltozás, legfeljebb csak esztétikai szempontból. Az így kialakult eltérésekhez később már funkciózavar is kapcsolódhat. Nem is gondoljuk, hogy a pl. nyakfájást, a váll problémákat, hátfájást a helytelen testtartás okozza!

A kóros tartási rendellenességek is kezelhetők mondern módszerekkel, pl. Schroth, McKenzie terápiával stb. Serdülőknél gyakran fordul elő hanyagtartás, melynek kezelését érdemes időben elkezdeni!

Sok emberben felmerül a kérdés, hogyan tudja megállapítani, megfelelő e testtartása, illetve, ha kiderül, hogy nem, mit tehet a korrekció érdekében.

Aki nem rendelkezik megfelelő szakismerettel, legfeljebb a legszembetűnőbb változásokat tudja saját magán érzékelni vagy még azt sem. Emiatt mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki korrekt diagnózist tud adni, ezen kívül megfelelő gyakorlatokat a személyre szabott testtartáskorrekció eléréséhez.

Vegyen részt mozgásszervi állapotfelmérésen!

Miért van jelentősége a helyes testtartásnak?

  • minden fizikai szinten megnyilvánuló testtartás – elváltozás előbb-utóbb tüneteket fog okozni, s ezek azok a jelzések, amire általában felfigyelünk. Sokkal inkább vesszük észre azt, hogy fáj a hátunk, mint azt, hogy a hátunk görbületei nem megfelelőek.
  • a helyes testtartás elérése esztétikai változást is eredményez. Azok az emberek, rendszeresen mozognak, nem kizárólag izomzatuk miatt nyújtanak kellemes látványt, hanem a megfelelő testtartásuk következtében is. Gondoljuk végig, ha látunk egy görbe hátú embert, milyenek a benyomásaink egy szép formájú, helyes testtartással rendelkező emberhez képest!

Vegyen részt mozgásszervi állapotfelmérésen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top