skip to Main Content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Artritisz

Az artritisz okai, tünetei, kezelése

Mi az artritisz?

Az artritisz az ízületek gyulladása. Érinthet egyetlen vagy akár több ízületet is. Az artritisznek több mint 100 típusa van, különböző kiváltó okkal és kezelési lehetőséggel. A két leggyakoribb típus az oszteoartritisz (OA) és reumatoid artritisz (RA).

Az artritisz tünetei általában egy bizonyos idő elteltével alakulnak ki, de akár hirtelen is jelentkezhetnek. Az artritisz leggyakrabban 65 év felett jelentkezik, de akár gyerekeknél, tinédzsereknél vagy fiatal felnőtteknél is kialakulhat. Gyakoribb nőknél, mint férfiak esetében és azoknál, akik túlsúlyosak.

Mik az artritisz tünetei?

Ízületi fájdalom, merevség és a duzzanat az artitisz jellemző tünetei. A mozgástartomány is beszűkülhet, valamint bőrpír jelentkezhet az ízület körül. Sok artritisszel küzdő ember tapasztalja, hogy a tünetei rosszabbak reggel.

A reumatoid artritisz esetében fáradtságot vagy étvágytalanságot tapasztalhatunk az immunrendszer aktivitása következtében jelentkező gyulladástól. Vérszegénység is kialakulhat  – ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek száma lecsökken – továbbá enyhe lázas állapot is létrejöhet. A súlyos reumatoid artritisz vezethet ízületi deformitáshoz is, amennyiben kezeletlen marad.

A kialakulás okai

A porc egy kemény, de rugalmas kötőszövet az ízületeben, s védi az ízületeket a mozgás, valamint a terhelés következtében létrejövő nyomástól, ütődéstől. A normál mennyiségű porcszövet csökkenése az ízületben az artritisz néhány formájának kialakulásához vezethet.

A porc normál kopása oszteoartritiszt okozhat, ami az artritisz egyik leggyakoribb formája. Egy ízületi fertőzés vagy sérülés súlyosbíthatja a porcszövet elkopását. Az oszteoartritisz kialakulásának kockázata nagyobb lehet családi kórelőzmény esetében.

Másik gyakori formája, a reumatoid artritisz, egy autoimmun rendellenesség. Ebben az esetben az immunrendszer megtámadja a test saját szöveteit. Ez az ízületi hártyát érinti (egy lágy szövetet az ízületeben), amely a porcot tápláló és beolajozó ízületi folyadékot termeli. A reumatoid artitisz az ízületi hártya rendellenessége, amely megtámadja és elpusztítja az ízületet. Ez gyakorlatilag a csont és a porc pusztulásához vezethet az ízületen belül. Az immunrendszer támadásának oka ismeretlen, azonban a tudósok felfedeztek genetikai markereket, amelyek ötszörösére növelik a reumatoid artritisz kockázatát.

Hogyan diagnosztizálható az artritiszt?

A háziorvos felkeresése a megfelelő első lépés, aki először fizikális vizsgálatot fog végezni, hogy ellenőrizze az ízületek körüli folyadékot, a bőrpírt vagy melegséget és a mozgástartomány beszűkülését az ízületben.  A háziorvos szükség esetén továbbküldhet szakorvoshoz. Ha súlyosak a tünetek, akkor elsőre felkereshet egy reumatológust is. Így gyorsabban kaphat diagnózist és kezelést.

A gyulladás mértékének szintje a vérben és az ízületi folyadékban segíthet az orvosnak meghatározni az artritiszed típusát. Vérvizsgálattal speciális típusú antitesteket lehet kimutatni, mint például az anti-CCP (anti- ciklikus citrullinált peptid), azonban az RF (reumatoid faktor) és az ANA (antinukleáris antitest) is gyakori diagnosztikus vizsgálatok. Az orvosok gyakran alkalmaznak képalkotó eljárásokat, mint a röntgen, az MRI és a CT, hogy képet kapjanak a csontok és a porc állapotáról, így a tüneteid egyéb okai kizárhatóak, mint például a csontkinövés.

Hogyan kezelhető az artritisz?

A kezelés fő célja a fájdalomcsillapítás és az ízületek további károsodásának megakadályozása.  Ki lehet tapasztalni, mi válik be a legjobban a fájdalom kezelésében. Sok embernek hoz enyhülést a meleg vagy hidegborogatás. Mások mobilitást segítő eszközöket használnak, mint a sétabot vagy a járókeret, hogy csökkentsék a fájó ízületekre nehezedő nyomást. Az ízületek funkciójának visszaállítása szintén fontos. Az orvosa különböző kezelési módok kombinációját is előírhatja a legjobb eredmény elérése érdekében.

Gyógyszeres kezelés

Az artritisz kezelése különböző típusú gyógyszerekkel lehetséges:

 • érzéstelenítők, mint a hidrokodon (Vicodin) vagy a paracetamol (Tylenol) enyhítik a fájdalmat, a gyulladás mértékét azonban nem segítenek csökkenteni
 • nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIDs), mint az ibuprofén (Advil) és a szalicilátok segítenek a fájdalom és a gyulladás kontrollálásában is. A szalicilátok vérhígító hatásúak, ezért körültekintően kell alkalmazni egyéb vérhígító gyógyszerek alkalmazása esetén.
 • mentol vagy kapszaicin krémek blokkolják a fájdalom szignálokat az ízületekből
 • immunszupresszánsok, mint a prednizon vagy a kortizon segítenek csökkenteni a gyulladást

Ha reumatoid artritisztől szenved, akkor az orvos lehet, hogy kortikoszteroidokat vagy betegségmódosító antireumatikus gyógyszereket (DMRADs) fog felírni, ami gátolja az immunrendszer működését. Számos egyéb vényköteles, illetve vénynélküli gyógyszerkészítmény elérhető a reumatoid artritisz kezelésére.

Műtét

Műtéti eljárással az eredeti ízület kicserélhető mesterséges ízületre. Ilyen típusú műtétet leggyakrabban a csípő és a térd esetében végeznek. Ha az artritisz tünetei az ujjakban vagy a csuklóban a legsúlyosabbak, akkor szóba jöhet az artrodézis (ízületrögzítés). Ennek az eljárásnak a során a két csontvéget egyesítik, amíg azok össze nem forrnak.

Gyógytorna

A fizikoterápia olyan gyakorlatokból áll, amelyek erősítik az érintett ízületek körüli izmokat és alapvető részét képezik az artritisz kezelésének.

Fizikoterápiás kezelések

Lágylézer kezelés (Soft lézer)
Ultrahangterápia

Milyen életmódbeli változások segítenek az artritisz esetében?

A testsúlycsökkenés, illetve az egészséges testsúly megtartása csökkenti az oszteoartritisz kialakulásának kockázatát, valamint enyhíti a tüneteket már kialakult betegség esetén.

Az egészséges étkezés rendkívül fontos a fogyáshoz. Egy antioxidánsokban gazdag étrend követése, mint a friss zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények, segítheti a gyulladás csökkentését. Egyéb gyulladáscsökkentő ételek a halak és az olajos magvak.

Az artritisz esetén minimálisra érdemes csökkenteni vagy teljesen kerülni az olajban sült ételeket, a feldolgozott élelmiszereket, a tejtermékeket és nagy mennyiségű húsfogyasztást.

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy glutén antitestek lehetnek jelen a reumatoid artritiszben szenvedő emberek szervezetében. Egy gluténmentes étrend betartása javíthat a tüneteken, illetve lassíthatja a betegség progresszióját. Egy 2015-ös tanulmány szintén a gluténmentes étrendet javasolja minden olyan ember számára, akik valamilyen nem differenciált kötőszöveti betegség diagnózisával rendelkeznek.

A rendszeres testmozgás rugalmassá teszi az ízületeket. Az úszás gyakran javasolt edzésforma az artritiszben szenvedők számára, az ugyanis nem jelent akkora megterhelést az ízületek számára, mint a futás vagy a séta.

A fizikai aktivitás megőrzése rendkívül fontos, ahogyan a pihenés is szükség esetén a túlterhelés elkerülése érdekében.

A következő otthon végezhető gyakorlatokat próbálhatod ki:

 • a fej oldalra billentése, a nyak rotációja és egyéb fájdalmat csökkentő nyaki gyakorlatok
 • az ujjak és a hüvelykujj behajlítása a kezekben jelentkező fájdalom enyhítésére
 • lábemelések, nyújtások és egyéb térdartrózis esetén végzendő gyakorlatok

Melyek a hosszú távú kilátások artritisz esetén?

Az artritiszre jelenleg nem létezik gyógymód, azonban a megfelelő kezelés nagymértékben enyhítheti a tüneteket. Az orvos által javasolt kezelések mellett számos életmódbeli változtatást is megtehet, amelyek segítenek az artritisz karbantartásában. Ezen kívül nagyon sokat segíthet a szakember segítségével végzett egyéni gyógytorna.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top