Skip to content

A gerincferdülés tünetei, kezelése

schrothA gerincferdülés tünetei olykor megjelennek, máskor pedig akár tünetmentes is lehet az állapot.

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros irányú elmozdulása, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek nagy részében ismeretlen.

A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen, azaz idiopátiás gerincferdülés. A további 15 százalékban a gerincsérv kiváltó oka lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis, azaz gerincferdülés jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki a gerincferdülés, méghozzá feltehetően tartási rendellenesség miatt. A gerincferdülés alapvetően akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével.

Tünetei

A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, csökkent fizikai terhelhetőség, hátfájdalom, .

Felosztása alapján 2 nagy csoportot különböztetünk meg:

Funkcionális scoliosis (gerincferdülés), mely soha nem jár torzióval
Strukturális scoliosis (gerincferdülés), mely minden esetben torsioval jár, eredete ismeretlen.

A gerincferdülésre, scoliosisra általában jellemző, hogy a csigolyák és porckorongok terhelése egyoldalúvá válik, mely nemcsak csontos deformitásokhoz vezet, hanem az izmok lefutása, hossza, ereje is módosul és mozgás beszűkülésével, fájdalommal járhat.
Jellemző testtartás: a vállak magasságának asszimetriája, a hát, mellkas és deréktáji területeken deformitások, púpok és völgyek alakulnak ki.

Kezelése

Kezelése gyógytornával (Schroth terápia) és testtartásjavító programmal (K-Program) történik.
A kezelések célja:

 • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
 • A további progresszió megakadályozása
 • Életmódbeli tanácsokkal a mindennapok könnyebbé tétele
 • Az megfelelő segédeszközök megválasztásában

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

 1. Tisztelt Arthumán Központ

   

  Kérdésem az lenne hogy a Schrott torna hány éves korig alkalmazható eredményesen

  Üdvözlettel

   

  1. Kedves Barta Attiláné!

   Nincs korhatár, viszont másképp hat a torna fiatal korban, mint idősebben. Gyermekek, fiatal felnőttek esetén még a görbület is korrigálható, míg idősebb korban a gerincferdülés következtében kialakuló tünetek csökkenthetők, azaz életminőség javulás érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna