8 Tipp a számítógépes betegségek ellen - ArtHuman Központ Skip to content
Számítógépes Betegségek

8 Tipp a számítógépes betegségek ellen!

Irodai életmód

Feszítő fejfájás, merev nyak, váll, száraz szem, zsibbadó lábak, izomgörcs. Ezek azok a kellemetlenségek, amelyek az egész nap számítógép előtt dolgozókat fenyegetik. Segítünk megelőzni őket!

A monitor fénye, annak közelsége, esetleg rossz szögben való elhelyezése, a szék vagy az asztal helytelenül kiválasztott mérete mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egy irodában, íróasztal előtt töltött nap végére igencsak rosszul érezzük magunkat. Irodabútorokból is igen széles a választék napjainkban, ami egyben a silány minőség megjelenését is magával hozta. A megfelelő minőségű irodai szék nagyban tudja segíteni a hatékony munkavégzést!  Néhány egyszerű gyakorlattal, odafigyeléssel mi magunk is tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Vezessen be napirendjébe tippjeink közül amennyit csak tud, hogy a nap végén se fájjon a háta, dereka és megfelelő állapotban állhasson fel a székéből!

Tippek az irodai munkavégzéshez

 • Monitor

  A monitor akkor van a legjobb helyen, ha kicsit lefelé kell rá néznie, és pontosan középen van. Aki egész nap valamelyik irányba elfordított fejjel ül, az óhatatlanul jobban terheli teste egyik oldalának izomzatát. Ha nem lehet pontosan középre helyezni a képernyőt, időnként érdemes áthelyezni az asztal másik oldalára. Sok irodában szokás, hogy a monitort az asztali gépre helyezik az íróasztalon. Egész napos munkavégzés esetén kényszertartást eredményez a magasan elhelyezett monitor. A gépet helyezze más helyre!

 • Fókusz áthelyezés

  Nagyon hasznos gyakorlat, ha félóránként levesszük tekintetünket a monitorról, és egy távoli pontot figyelünk. Majd jó néhány gyors pislogás után megint egy távoli pontra fókuszálunk. Ezzel oldhatjuk a szemizmok görcsös feszülését és benedvesíthetjük a kiszáradó kötőhártyát.

 • Rövid megszakító mozgás

  Próbáljon meg óránként egyszer egy-két percre felkelni a székből és nyújtózkodni egy jót. Jót tesznek ilyenkor a fej- és vállkörzések, ügyelve arra, hogy lassú, megfontolt mozdulatokkal végezzük. Ha munkatársai előtt kellemetlennek érzi ezeket a mozdulatokat, keressen egy nyugalmas helyet!

 • Ebédszünet

  Ebédidőben próbáljon meg sétálni, lehetőleg szabad levegőn. Tíz perc már elegendő arra, hogy felpezsdüljön a vérkeringés és agyunk megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. Nem a munkától vesszük el ezt a kevéske időt, hisz sokkal hatékonyabban tudunk majd tovább dolgozni a kis pihenő után. Sok munkakörben, munkahelyen nincs mód arra, hogy ebédidőben kiszabaduljunk az irodából. Ekkor legalább az irodák, a szintek között próbáljunk meg naponta egyszer-kétszer lift helyett lépcsőn közlekedni!

 • Előrehajlás

  Nagyon jó gyakorlat a koncentrációkészség fokozására és a fejfájás megelőzésére az előrehajlás. Mély belégzésre nyújtózzunk magasra, majd csigolyáról csigolyára gördítve lefelé a törzset fokozatosan hajoljunk egyre mélyebbre. Hagyni kell, hadd lógjanak a karok és a fej is, közben lélegezzünk egyenletesen. Visszafelé szintén kilégzésre ugyanilyen lassan, fokozatosan kell visszatérni a kiinduló helyzetbe. 3-4 ismétlést érdemes végezni!

 • Nyújtó gyakorlat

  Az alábbi egyszerű nyújtó gyakorlat az asztalnál ülve is elvégezhető. Helyezzük karjainkat nyújtva vállszélességben magunk elé az asztalra. Kilégzésre domborítsunk a hátunkkal, mintha magunk felé akarnánk húzni a tenyerünket, de azt persze tartsuk mozdulatlanul az asztallapon. Belégzésre egyenesedjünk fel és a fejünk búbjával nyújtózkodjunk felfelé. Még 4-5 ismétlést végezzünk.

 • Lábak átmozgatás

  A lábak átmozgatása is jól esik, ezzel megtornáztathatjuk a hosszas ülés miatt fokozott terhelésnek kitett ereket a lábszárban. A lábfej le- és visszafeszítése, jobbra-balra forgatása, a láb térdből való nyújtogatása, álló helyzetben lábujjhegyre és sarokra emelkedés mind-mind felpezsdítik a lábszár vérkeringését.

 • Légzőgyakorlat

  A nyitott ablaknál (persze ha van nyitható ablak az irodában) néhány mély belégzés, az oxigén segíthet oldani a a bennünk létrejövő feszültséget is, és hozzájárul a figyelem és a koncentráció éberen tartásához. (Forrás: egeszsegtukor.hu)

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

 1. Szeretnék e-mil-ben írásos gykorlatot kérni,
  váll fájás miatt.
  Üdv. Debreczeniné

  1. Kedves Debreczeniné!
   A rendszerünk alapján az ingyenes gerinctorna gyakorlatokra Ön feliratkozott. Ha esetleg azokat nem kapta meg, kérjük jelezze! Amennyiben speciális tornára gondolt, akkor ahhoz szakemberre van szükség, hogy megfelelő gyakorlatokat állítson össze Önnek. Most bevezető áron tud otthoni gyógytornát rendelni itt: https://arthuman.hu/egeszsegtar/kedvezmenyes-otthoni-gyogytorna/ .
   Speciális tartásjavító programot, ami a vállfájdalmakra is jó, itt tud rendelni: https://arthuman.hu/egeszsegtar/akcios-e-konyv/ . Ennek előnye, hogy a gyakorlatok képpel, leírással el vannak látva és ezeket otthon tudja végezni.
   Amennyiben további segítségre van szüksége, kérem jelezze!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna