skip to Main Content
Tel: +36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu

Gyógytorna, Egyéni gyógytorna – valóban önnek való? A fájdalom leküzdhető, ha a testnek engedjük, hogy tegye a dolgát!

Milyen megbetegedések esetén javasoljuk az egyéni gyógytornát?

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Az egyéni gyógytorna során többek között a következő módszereket használjuk:

 • Általános gyógytorna
 • Tartásjavító torna (K-Program)
 • McKenzie módszer
 • Schroth terápia
 • TMI (állkapocs ízületi gyógytorna)
 • Terrier
 • Manuálterápia
 • PNF (proprioceptiv neuromuscularis facilitatio)
 • Stretching/nyújtás
 • Svédmasszázs
 • Breuss gerincmasszázs
 • Lágyrész mobilizáció
 • Ízületi mobilizáció
 • Kinezio Tape

Hogyan történik a gyógytorna kezelés?

A gyógytorna kezelések első lépése a mozgásszervi állapotfelmérés. A beteg kikérdezése, állapotának vizsgálata nélkül nem lehetséges a személyre szabott gyógytorna program összeállítása. A gyakorlatok kiválasztása során fontos ismerni a beteg korát, mozgásszervi állapotát, kondícióját, mozgáskoordinációját, az esetleges rizikófaktorokat. Mindezek figyelembe vételével állítja össze a gyógytornász a kezelési tervet. A gyógytorna kezelések időtartama az állapotfelmérést követően 30 vagy 50 perc lehet, aminek a kiválasztása a pácienssel közösen történik.

Hatékony gyógytorna után pácienseink ilyen tapasztalatokról számoltak be:

 • Ülő munkát végzők úgy tudnak dolgozni, hogy nem fájdalommal kell végig ülni / szenvedni a munkaidőt és a munka /ülés gondolatától nem görccsel a gyomrukban kezdik a napot
 • Mozgásszervi problémák esetén a házi munka is gyakran fájdalmat okoz (pl. porszívózás, mosogatás). Miután ezek a feladatok folyamatosan jelen vannak életünkben, jó érzéssel számolnak be pácienseink arról, hogy megszűnik a munka közben jelentkező zsibbadás, fájdalom
 • A megjelenő tüneteknek, fájdalomnak van egy olyan hatása, hogy félelmet ébreszt a jövővel kapcsolatban, azaz kellemetlen érzések keletkeznek a páciensben, hogy holnap vajon még rosszabb lesz? A stabilan jó állapot elérése segíti klienseinket abban, hogy megszabaduljanak ettől a fajta félelemtől.
 • Sportot, mozgást kedvelők tünetek megjelenésekor akadályozva vannak sporttevékenységükben. A fájdalom, ill. a kiváltó ok megszüntetése biztosítja a biztonságos mozgás lehetőségét.
 • A fájdalom gyakran befolyásolja az emberi kapcsolatokat is. A mozgásszervi problémás betegek kevesebbet járnak társaságba, néha hanyagolják az emberi kapcsolatokat. A fájdalom csökkenése javít a vitalitáson, s ezáltal az emberi kapcsolatokon is!

Ne feledje, megváltozik az élete, ha újra fájdalom nélkül éli az életét! Amennyiben nem biztos abban, hogy a gyógytorna megfelelő terápia lehet az Ön problémájára, állapotfelmérésen választ adunk kérdéseire!

 • Valódi eredmények
 • Szakértő gyógytornászok
 • Mellékhatás nélküli kezelések
 Mit nyújt Önnek az egyéni gyógytorna?
 • Legelőször is megoldást a problémájára
 • Fájdalma csökkenését
 • Szabad és fájdalommentes mozgást.
 • Növekvő vitalitást és energiát.
 • Az esztétikai változás lehetőségét.
 • Ha Ön elfoglalt, flexibilis kezelések, az Ön időbeosztásához igazodva
 • Új életmódot.

Gyakran feltett kérdések

Van orvosi diagnózisom. Van e szükség állapotfelmérésre?

Az orvosi diagnózis nagymértékben megkönnyíti a gyógytornásszal folytatott munkát és az állapotfelmérés időtartamát is csökkentheti.

A gyógytornász ugyanakkor más szempontból vizsgálja a beteget. Először is miután a gyógytorna mozgással együtt jár, nem lehet eltekinteni a beteg részletes kikérdezésétől. A gyógytornásznak a program összeállítása során ismernie kell a beteg állapotát befolyásoló egyéb körülményeket, betegségeket (pl. magas vérnyomás, keringési zavar, korábbi operációk, daganatos elváltozás stb.)

Az állapotfelmérés nagyon fontos részét képezik a funkcionális tesztek, mozgásos vizsgálatok. A gyógytorna program összeállítása ugyanis elsősorban a beteg egyéni tünetei és a mozgásra adott reakciói alapján történik. Amennyiben ez nem így lenne, a diagnózis alapján már az orvos is adhatna egy előre megírt programot a betegnek. Ezzel szemben minden beteg tünetei mások, másképp kapcsolódnak össze tünet csoportok és mások a mozgásra adott reakciók. A gyógytornász feladata mindezek figyelembe vétele a személyre szabott program összeállítása során.

Nincs orvosi diagnózisom. Van értelme részt venni az állapotfelmérésen?

Panaszok esetén amennyiben nincs orvosi diagnózis, a gyógytornász által végzett állapotfelmérés során kiderül, mi lehet a következő lépés. Amennyiben a panaszok erősek, háttere ismeretlen, nem tipikus stb., a gyógytornász mindenképp szakorvoshoz irányítja a beteget.

Enyhépp panaszok is előfordulnak ugyanakkor (pl. ülő életmódból adódó nyak-, váll-, derékfájdalom stb.), amik esetében a gyógytorna kezelés tünet csökkenést érhet el.

Általánosságban elmondható tehát, ha orvosnál teszi meg a beteg az első lépést és a gyógytorna a megfelelő kezelési mód, akkor ezt követi a gyógytornász.

Történhet ugyanekkor fordítva is a folyamat, a gyógytornász irányíthatja szakorvoshoz a pácienst.

Melyik lehetőséget válasszam, ha gyógytorna kezelést is szeretnék első alkalommal?

A 30 perces állapotfelmérés az időkeret miatt nem tartalmaz gyógytorna kezelést.

A 60 perces állapotfelmérés esetén az állapotfelmérés mellett az esetek nagy részében van mód gyógytorna kezelésre is. Amennyiben a beteg halmozott tünetekkel jelentkezik, az állapotfelmérés időtartamát befolyásolja, hány testrész részletes vizsgálatára van szükség.

A 90 perces komplex egyéni gyógytorna magában foglalja mind az állapotfelmérést, mind pdig a gyógytorna kezelést. Amennyiben az állapotfelmérés nem tölti ki az első 60 percet, az ebből fennmaradó időben is gyógytorna kezelés történik.

Otthon végezhető feladatokat szeretnék. Kapok házi feladatokat?

A gyógytorna kezelés hatékonysága nagyban függ a beteg otthoni munkájától, így házi feladatokra az esetek jó részében szükség van.

Amennyiben a kezelési módszer megkívánja az otthoni munkát, mindenképp kap a beteg házi feladatot. A gyakorlatok sok esetben ugyanakkor nem standardizálhatók, előre nem elkészíthetők (pl. Schroth terápia stb.), mert a végrehajtás függ a beteg állapotától. Ilyenkor is kap a páciens kézzel írt segédletet az otthoni munkához.

A gyógyulás szempontjából fontos azonban, hogy a beteg állapováltozásának függvényében szükség van ismételt kezelésre és állapothoz igazított új gyakorlatsorra.

Nem ismerem a különböző módszereket. Melyiket válasszam?

A leghatékonyabb módszer kiválasztása nem a páciens, hanem a szakember feladata. Ez olykor már a dagnózis felállításakor is megtörténik (pl. porckorongsérv esetén McKenzie terápia), de ez a legtöbb esetben nem így van. A gyógytorna egy önálló tudományág és annak alágait a gyógytornászok ismerik.

Bármilyen módon jelentkezik be egy páciens, az időpontegyeztetés mindig telefonon történik. A panaszokat kikérdezzük és ez alapján olyan gyógytornászhoz adunk időpontot, aki ismeri a legrelevánsabbnak tűnő szakterápiás eljárást, így már első alkalommal is ez alapján történhet meg a gyógytorna kezelés. Amennyiben az állapotfelmérésen kiderül addig nem ismert körülmény, akkor a pácienst átirányítjuk a megfelelő szakemberhez.

Messze lakom a rendelőtől, nem tudok gyakran gyógytornára járni. Így is van értelme a gyógytorna kezelésnek?

Szakterápiás eljárás esetén mindenképp. A házi feladatok alapján lehetőség van az otthoni munkára és a kontroll alapján új gyakorlatsor összeállítására.

Hogyan jelentkezhetek az állapotfelmérésre?

 • Jelentkezzen be a lenti a lenti űrlap kitöltésével vagy hívjon minket a 06 30 190-7315-ös telefonszámon.
 • Az állapotfelmérést első kezeléssel együtt vagy önmagában is kérheti.
 • Írásbeli jelentkezését követően keressük Önt időpont egyeztetés céljából!

Milyen lehetőségek közül választhat?

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!

Hogyan jelentkezhet gyógytorna kezelésre?

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre.
  Email:
  arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki az űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


Back To Top
EGYÉNI GYÓGYTORNA
2.000 Ft értékű kupon