skip to Main Content

Napjainkban egyre több felnőttet és gyereket érint a gerincferdülés, emiatt egyre nagyobb számban schrothszűrnek ki gerincferdülés miatt gyermekeket, de sajnos gyakran csak akkor, amikor a görbület mértéke már nagy, és ez megnehezíti a korrigálást. Az időben való szűrése nagymértékben változtatja meg a gerincferdülés kezelés eredményességét, illetve módját. A kis korban kiszűrt kisfokú (10-20 Cobb) közötti ferdülést a napi rendszerességű tornával meg lehet állítani, sőt javítani is lehet, illetve még ebben a stádiumban a korzett napi 23 órás viselését is elkerülhetjük. Szerencsére ma már léteznek olyan iskolák, ahol a gyermekek számára kötelező a szűrés, és elváltozás esetén gyógytestnevelés és gyógyúszás is biztosított a gyermekek számára. Nagymértékű  elváltozás esetén azonban a gyógytestnevelés már nem elegendő.

Jelentkezem gerincferdülés kezelésre!

A módszer eredete

Katharina Schroth fejlesztette ki a gerincferdülés kezelésére szolgáló Schroth-módszert az 1900-as években Németországban. Azért kezdett el ezzel foglalkozni, mert saját maga is ezzel a deformitással küszködött. Mára Németországban orvosok által is elismert Schroth féle scoliosis központ van.
A Schroth 3 dimenziós scoliosis terápia nem csak az oldalirányú görbületeket korrigálja. hanem a csigolyák csavarodása közben kialakult bordapúpokat is. A csontos képletek (csigolyák, bordák) elváltozásain kívül a légzési volumen is csökken, hiszen a bordapúp ellen oldalán csökken a tüdő területe. Célunk, hogy a megfelelő korrekcióval rögzítsük a beteget a jó tartáshelyzetben, megéreztessük vele a valódi középhelyzetet, normalizáljuk a belső testképét. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. Fontos, hogy korrigáljuk a scoliosissal gyakran együtt járó lapos hátat is. A gyógytorna program segítségével a görbület felegyenesítése, a csavarodás csökkenése és a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálása érhető el.
A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják.

Hogyan működik a Schroth terápia?

A Schroth terápia lényege, hogy elérjük a gerinc aktív nyújtását, majd háromdimenziós légzéssel a törzset eredeti helyzetébe állítjuk. Ebben a testhelyzetben végzünk izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat.

A Schroth gyógytornát speciális szakképesítéssel rendelkező gyógytornászok vezetik. A terápia során általában heti rendszerességű kezelés szükséges, melynek során a gyógytornász megtanítja a személyre szabott gyakorlatok helyes végzését, korrigálja a légzést, a tartást stb.  A terápia sikerének kulcsa a gyakorlatok napi rendszerességű elvégzése, azaz a kiadott házi feladatok végrehajtása.

Jelentkezem gerincferdülés kezelésre!

Pácienseink ilyen tapasztalatokról számoltak be az egyéni kezeléseket követően:

 • Ülő munkát végzők úgy tudnak dolgozni, hogy nem fájdalommal kell végig ülni / szenvedni a munkaidőt és a munka /ülés gondolatától nem görccsel a gyomrukban kezdik a napot
 • Mozgásszervi problémák esetén a házi munka is gyakran fájdalmat okoz (pl. porszívózás, mosogatás). Miután ezek a feladatok folyamatosan jelen vannak életünkben, jó érzéssel számolnak be pácienseink arról, hogy megszűnik a munka közben jelentkező zsibbadás, fájdalom
 • A megjelenő tüneteknek, fájdalomnak van egy olyan hatása, hogy félelmet ébreszt a jövővel kapcsolatban, azaz kellemetlen érzések keletkeznek a páciensben, hogy holnap vajon még rosszabb lesz? A stabilan jó állapot elérése segíti klienseinket abban, hogy megszabaduljanak ettől a fajta félelemtől.
 • Sportot, mozgást kedvelők tünetek megjelenésekor akadályozva vannak sporttevékenységükben. A fájdalom, ill. a kiváltó ok megszüntetése biztosítja a biztonságos mozgás lehetőségét.
 • A fájdalom gyakran befolyásolja az emberi kapcsolatokat is. A mozgásszervi problémás betegek kevesebbet járnak társaságba, néha hanyagolják az emberi kapcsolatokat. A fájdalom csökkenése javít a vitalitáson, s ezáltal az emeri kapcsolatokon is!

Sokan szeretnék ezt az állapotot elérni. Vajon miért nem sikerül?

 • Időhiány: Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük rendszeresen kezelésre járni. Az idő hiánya valóban valós probléma? Gondoljuk végig, hogy a hajléktalan és yacht tulajdonos milliomos kb. ugyanannyi szabadidővel rendelkezik. Melyikük él jobb minőségű életet? Ön melyik életminőséget választja? Két hasonló időkerettel rendelkező ember közül lehet, hogy az egyik egészséges, a másik pedig fájdalommal küzd!
 • Anyagi lehetőségek hiánya: ez a kérdés sokak számára jelent problémát. Az egyik ember leragad annál a helyzetnél, hogy “Nem engedhetem meg magamnak.”, míg a másik azt kérdezi magától: “Hogy tudnám megoldani, hogy részt vehessek a nekem legmegfelelőbb terápián?”. Ha a hogyanra keressük a választ, akkor előbb-utóbb megtaláljuk a nekünk megfelelő lehetőséget!

A Schroth terápia indikációs területei:

– Scoliosis (gerincferdülés)
– Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák, lapos hát

A terápia alapelemei:
– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző
irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Szülők betanítása

Milyen korosztálynak nyújt segítséget a Schroth terápia?

A Schroth terápia segítségével a csontosodás beállta előtt esztétikai változást lehet elérni a gerincferdüléses betegek esetében.

A kor előrehaladtával a terápia célja a gerinc elváltozásából eredő tünetek csökkentése, amivel komoly életminőség javulást lehet elérni. 

Jelentkezzen most gerincferdülés kezelésre (Schroth terápiára)!

Szívesen konzultálna szakemberrel? Jelentkezzen most!

Három módon történhet a konzultációra történő jelentkezés:

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a konzultációs és/ vagy kezelés menetéről, lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki a lenti űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


“Nagyon örülök, hogy rátaláltam a központra, mert sokkal jobban érzem magamat mióta az egyénileg összeállított gyakorlatokat csinálom, könnyebb a mozgás és a lábam érzéketlenségének mértéke is csökkent.”

Orosz Katalin

“Megfelelő szakértelem és figyelmesség a tornák alatt, ehhez társul egy olyan minőségi hozzáállás, ami miatt az ügyfelek érezhetik, jó helyen vannak és törődnek velük. Ezt tartom fontosnak.”

Németh Zsolt

“A kitüntetett figyelem, amiben részesülök, segít a gyógyulásban. Réka nagyon odaadó, kedves, megfontolt, magabiztos gyógytornász. Hihetetlen, de az első hét után javult az állapotom.”

Havasi Erika

“Ajánlom mindenkinek az Arthumant, mert tökéletes és korrekt.”

Molnár Judit

“Szerintem nagyon jó azoknak, akik személyesen részt tudnak venni a kezelésen.”

Schupler János

“Nekem használ a gyakorlatok végzése.”

Bíró János

“Szakmai kompetencia alapú szolgáltatást kaptam, ezért szívesen ajánlom mindazoknak, akiknek fontos a hatékony, professzionális segítség.”

Minkó-Csontos Anna

“Szisztematikusan felépített, személyre szabható alternatívákat ajánl.”

Herczeg Mónika

"Azért ajánlom másoknak a szolgáltatásukat, mert úgy látom, hogy Önöknek egy jól képzett, szakmáját értő, szakemberekből álló csapatuk van, akik tényleg segíteni akarnak a beteg embereken."

Mogyoróssi Zoltánné

Hála és köszönet, azért amit a gerincfájdalmaim csökkentésért tett Kiss Tünde gyógytornász. Ő általa megállapított, és leírt gyakorlatokat naponta kétszer végzem, és elmondhatom, hogy a fájdalmaim megszűnőben vannak. Már a szőlőskertemben is bírok dolgozni, naponta 6-10 km-t kerékpározok fájdalom nélkül.

Hónapok óta az egyéni tornák után voltak először fájdalommentes napjaim, köszönhetően az egyénre szabott tornának.

Hogyan érdemes kezdeni?

* Ha még nem rendelkezik semmiféle előzetes vizsgálati eredménnyel a gerincferdülés vonatkozásában és nem tudja, Önnek való e a Schroth terápia, jelentkezzen 30 perces állapotfelmérésre és konzultációra. Ennek során gyógytornász kollégának minden kérdésére válaszol és terápiás javaslatot ad Önnek

* Amennyiben már van gerincferdülésre vonatkozó diagnózisa, akkor a 60 perces 1. alkalmat javasoljuk. A meglévő diagnózis egy alap a Schroth terapeutának, ugyanakkor szükség van a gerinc egyedi görbületeinek a vizsgálatára és a beteg kikérdezésére is a terápia megkezdése előtt. Az egyedi görbületek vizsgálata nélkül nem lehetséges az egyéni, személyre szabott terápia elkezdése. A vizsgálaton túl az első alkalommal a terapeuta hozzákezd a kezeléshez is, aminek során megmutatja a légzéstechnikát és ha az időkeretbe belefér, az első gyakorlatsort is.

This Post Has 16 Comments
 1. Kérdésem gerincsérvet úgy kezelni, hogy a műtét elkerülhető legyen lehetséges-e ?

  Köszönöm a választ ! Üdv.

  1. McKenzie terápiával jó arányban elkerülhető a műtét, de függ attól, hogy mennyire súlyos a sérv.

 2. Gyermek “Schroth terápia” is van? A lányom aki 11 éves gerincferdülése van 1 hónap múlva elkészül a fűzője és ezt a terápiát javasolták.

  Köszönöm a választ!

  1. 11 éves korban már el lehet kezdeni a Schroth terápiát. Érdemes eljönni egy állapotfelmérésre!

 3. Lányom 25 éves,kb 3 éve vették észre nála a gerincferdülést.Az ö korában is van esély a gerince javításában,nincs még elkésve?

  Köszönöm a válaszát!

  1. Igen. Személyre szabott tornával még idősebb korban is lehet eredményt elérni!

 4. 55 éves vagyok, 12 éves koromban ferdült el a gerincem. Gyógytornára járok heti egy-két alkalommal, vidéken. A tartás javulás ilyen korban is lehetséges az Önök módszerével?

  1. A válasz elviekben igen. A tartásjavulás azonban sok tényezőtől függ, hisz nem mindegy, mekkora a deformitás, egyéni vagy csoportos tornával akarja ezt elérni, az irányított tornán túl tornázik e napi rendszrességgel, megfelelő gyakorlatokat végez e stb. Nálunk látványos eredményt ezen a téren úgy lehet elérni, hogy 3 hónapon keresztül kell az elváltozásoknak megfelelő gyakorlatokat (K_program) végezni. Kéthetes bontásban adunk új gyakorlatokat és ezeket minden nap otthon el kell végezni. Speciális probléma esetén, ha más módszert alkalmazunk, akkor is szükség van az otthoni munkára. Ezért vezettük be a különböző tanfolyamokat, amik segítik a gyakorlatok helyes otthoni végzését, előre kalkulálható az időigényük, így vidékiek számára is elérhetők (http://www.gerinciskola.com/tanfolyamok/ ).

 5. Nagyon szívesen részt vennék speciális gerrinctornán, hiszen szükségem lenne rá. Mivel Szarvason élek, a részvétel nem oldható meg sajnos. Azonban köszönöm a tájékoztatást, betekintést kaptam arról, hogy idősebb korban is lehetséges a problémák javítása. Köszönettel.

   

 6. Hetek óta fáj a nyakam és a hátam. Ma voltam röntgenen és megállapították, hogy gerincferdülésem van. Jan.23- ra kaptam időpontot reumatológiára. Érdeklődni szeretnék, hogy májusban leszek 40 éves, ebben a korban is lehet javítani a ferdülésen,fájdalmamon , ha igen milyen módon. Köszönettel.

  1. A válasz igen, ebben a korban is lehet javítani a gerincferdülésből adódó tünetek tekintetében. Fiatal korban a gerincferdülés is alakítható, később pedig a gerincferdülésből adódó tüneteket lehet nagyon jól korrigálni, csökkenteni. A módszer, ami erre használható a Schroth terápia. Ez a terápia többek között nálunk is elérhető.
    

 7. 40 felett is elérhető elviekben az olyan rossz tartás javítása, amelynek hátterében M. Scheuermann van? Köszi.

  1. A válasz igen. A cél és az eredmény azonban a kor függvényében különböző.

 8. 30 év felett egy kisebb bordapúp eltüntetése lehetséges schroth- vagy egyéb terápia alkalmazásával? Köszi

 9. Gyermekem hét éves,gerincferdülése van. Egyenlőre még nem éri el a 20 fokot de már közel jár. Schroth tornát ajánlaná neki?

  1. Igen, mindenképp. Ugyanakkor meg kell nézni, tudja e végezni a gyakorlatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top
4 részes mozgásszervi csomag
Ingyenes Megelőző Csomag Gyakorlatokkal