Skip to content
Gerincferdülés

Zoli története – gerincferdülés kezelése

gerincferdülésA 26 éves, fiatal férfibeteg szinte állandó  derék és hátfájdalommal küzdött, időnként pedig nyaki izmai is görcsösen feszültek. Korábban évekig úszott, de már néhány éve nem sportol rendszeresen.  Munkája során rendszeresen emel, sokszor (a munkagépek elhelyezkedése miatt) oldalról fordulva kell pakolnia. A vizsgálatok során kiderült, hogy fiziológiás gerincgörbületei (oldalnézetből) teljesen ellapultak, medencéje hátrabillenve állt. Ezen kívül scoliosisa, azaz torziós gerincferdülése is van. Felületes és mély hátizmai, farizma, és alsó hasizmai gyengék voltak, combhajlító izmai pedig jelentősen megrövidültek.

A kezelés célja a fájdalom megszüntetése, a scoliosis romlásának megakadályozása, valamint az izomzat célzott erősítése és nyújtása. A csontnövekedés befejeződése után ugyanis már csak kis mértékben lehet változtatni a deformitásokon, viszont folyamatos kezelés mellett a progresszió megelőzhető. A személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat minden nap végeznie kell, és hetente egyszer gyógytornász kontrollra jár. Scoliosisának kezelésére Schroth terápiás gyakorlatokat tanult/tanul meg, ami speciális, korrigált testhelyzetekben alkalmazott forgatólégzés révén igyekszik helyreállítani a gerinc torziós deformitásait, esetünkben főként megelőzni a további romlást. Az felbomlott izomegyensúly visszaállítására a gyengült izmokat célzott erősítése és a megrövidült izmok nyújtása történik.

A heti gyógytornász kontrollok során a már megtanult Schroth gyakorlatok végrehajtását ellenőrizzük, és amennyiben kell, korrigáljuk, illetve újabbakat tanul meg. A gyógytorna kezelések során a nyújtásokat PIR technikával egészítjük ki, amely bizonyos reflexek kiváltása révén hatékonyabbá teszi a nyújtásokat. A páciens testtudata nagyon jó, így könnyen elsajátítja a nehéz gyakorlatokat is. Rövidtávú eredményként elmondható, hogy a fájdalom már a harmadik hétre megszűnt, az izomerő a gyengült izmokban pedig folyamatosan erősödik. Hosszútávú eredmény, azaz a progresszió megakadályozása a scoliosis esetében – mivel rögzült, csontos deformitásról van szó –csak a folyamatos, mindennapos gyógytornával érhető el, ezért nagy hangsúly van továbbra is az otthon folytatott gyakorláson.

2Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top