Skip to content

A csontritkulás háttere

Az idős kor határa egyre inkább kitolódik, azáltal hogy az átlagéletkor is emelkedik. Emiatt egyre inkább fontos olyan betegségekkel, problémákkal is hatékonyan foglalkozni, melyek az idősebb korosztályt érintik, mint pl. a csontritkulás. Az 50, 60 és efölötti életkorban élők is legyenek csinosak, egészségesek!

A csontritkulás háttere

Az osteoporosis ( csontritkulás ) a csontrendszer progresszív betegsége, melyben az egész csonttömeg (a corticalis és trabecularis rész is) csökken. Az egész csontszerkezet károsodik, és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok. Néma járványként tartják számon, mert a mikroszkópikus vagy makroszkópikus törések már csak a betegség késői stádiumában jelentkeznek. Magyarországon a lakosság 10%-át, az 50 év felettiek 30%-át érinti. A nemek arányát tekintve kétszer annyi csontritkulással élő nőt (600 000) tartanak számon, mint férfit (300 000).

A statisztikákból pedig megállapítható, hogy nagyságrendileg évi 15 000 combnyak- és 51 000 egyéb osteoporotikus eredetű törés van. Mivel egyre hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam, a nők életüknek kb. 1/3-át a csontot védő hormonok ösztrogén) hiányában élik le. A civilizációs ártalmak, mint pl. a mozgásszegény életmód és a szteroidok illetve egyéb, a csontrendszerre károsan ható gyógyszerek hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához.

Az orvostudomány, a gyógytorna és a diagnosztikai eszközök fejlődésével azonban a csontbetegségek felismerése és kezelési lehetőségei is nagymértékben javultak.

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

  1. Én szerettem volna menni dolgozni, üzemorvoshoz kellett mennem. Kérdezgetett, mondtam,hogy a lábaim néha nem akarnak működni. Lényeg a lényeg, hogy elkerültem csontsűrűségi vizsgálatra Ahol kiderült, hogy olyan fokú ritkulásom van mint egy 90-éves néninek. Ekkor voltam 45 éves.Azóta se tudok dolgozni, elutasitottak a leszázalékolással is. Ugyhogy semmi jövedelmem nincs és még ráadásul fáj is a darakam. Nem sok mindent tudok huzamosabb ideig csinálni. Köszönöm,hogy egy kicsit kibeszélhettem magam,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna