Skip to content
Leggyakoribb Mozgásszervi Problémák

Mi a három leggyakoribb tünet, amivel mozgásszervi probléma esetén hozzánk fordulnak?

leggyakoribb mozgásszervi problémákPácienseink sokféle tünet vagy tünet-együttes esetén keresnek meg minket. Az kliensek kisebb csoportja rendelkezik ritkábban előforduló tünetekkel, míg a nagyobb rész három probléma csoportba besorolható.

Mielőtt rátérnék erre a három tünetre, kitérnék arra, hogy sajnos prevenciós céllal ritkán keresnek meg minket. Aki bejelentkezik hozzánk állapotfelmérésre, gyakran már a kezelést is rögtön igénybe veszi, olyan fájdalmai vannak. Emberi tulajdonság a halogatás, és ez sajnos az egészségünkkel kapcsolatban is igaz sokakra. Addig, amíg nincs igazi kényszerítő erő, nem hajlandók időt, pénzt, energiát áldozni az egészségükre. Ráadásul a mozgásszervi problémák olykor lassan alakulnak ki, így van időnk hozzászokni ahhoz. Amikor pedig már nagyon fáj, akkor pedig már nagyon sok munkába kerül az elváltozás megszüntetése, az állapot helyreállítása, ha egyáltalán lehetséges.

[maxbutton id=”5″]

Nézzük tehát a leggyakoribb panaszokat!

  • Hátfájás, derékfájás

    A XX.-XXI. századra az ember számára egy merőben új életmód alakult ki. Az élet egyre több területére jellemző a gépesítés, legyen az akár a munka a közlekedés, vagy akár a szórakozás. Kevesen járnak gyalog, vagy kerékpárral munkába, egyre kevesebbet sétálunk a szabad levegőn. Helyette buszozunk, autózunk, számítógépezünk, TV-t nézünk, stb. Mindennek megvan a hatása szervezetünkre is. Egyre többen és egyre korábban szembesülnek a hátfájás, a derékfájás tényével. A korai tünetekre szeretném felhívni a figyelmet, mert hátfájós pácienseink elsősorban nem az idősebb generációból kerülnek ki, mert a fiatalok is érintettek. Léteznek veszélyeztetett foglalkozások, ezek elsősorban azok, amik egyoldalú mozgásokkal járnak (pl. fogorvos, IT szakember stb.). Olvassa el, mi állhat még a hátfájás hátterében!

  • Nyak- és vállfájdalom

    A nyak- és vállfájdalmak szintén előkelő helyet foglalnak el pácienseink körében. Az életmód hatását itt is muszáj hangsúlyozni, hisz az ülő életmódot folytatók fokozottan veszélyeztetettek. Mindehhez hozzájárulhat még a munkahelyi stressz is, ami az izmok állapotát befolyásolja, görcsössé teszi azokat. Előbb-utóbb állandósul egy rossz tartás a monitor-figyelés, egérhasználat miatt, ami fájdalomhoz vezet.

  • Porckorongsérv (gerincsérv)

    Napjainkban a porckorongsérv is egyre több embert érint. Sok páciens jelentkezik kezelésre a műtét elkerülésének reményében, műtétet követően, illetve kiújulás esetén. Akut fájdalom esetén nagyon hatásos a McKenzie terápia, amennyiben pedig már sikerül a fájdalmat megszüntetni, a teljes testtartást érdemes korrigálni.

Tünetei vannak? Vegyen részt mozgásszervi állapotfelmérésen!

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

  1. Van egy több évtizedes tapasztalatom. Ha már „sokat” nem tudok tornázni hetente, legalább mindennap felkelés után 5-10 perces nyújtó gyakorlatot kell végeznem a gerincemre – minden irányból. Emellett emelni nem szabad, és jó melegen kell tartani a gerincet minden időben. Így már régóta nem fáj, pedig a csigolyáim régóta deformálódtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top