Skip to content
Testtartás

Mit tehetünk a számítógépes betegségek megelőzésére?

Feszítő fejfájás, merev nyak, váll, száraz szem, zsibbadó lábak, izomgörcs. Ezek azok a kellemetlenségek, amelyek az egész nap számítógép előtt dolgozókat fenyegetik. Segítünk megelőzni őket!

testtartás

A  monitor fénye, annak közelsége, esetleg rossz szögben való elhelyezése, a szék vagy az asztal helytelenül kiválasztott mérete mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egy irodában, íróasztal előtt töltött nap végére igencsak rosszul érezzük magunkat. Irodabútorokból is igen széles a választék napjainkban, ami egyben a silány minőség megjelenését is magával hozta. A megfelelő minőségű irodai széknagyban tudja segíteni a hatékony munkavégzést!  Néhány egyszerű gyakorlattal, odafigyeléssel mi magunk is tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Vezessen be napirendjébe tippjeink közül amennyit csak tud, hogy a nap végén se fájjon a háta, dereka és megfelelő állapotban állhasson fel a székéből!

 • Monitor
  monitor akkor van a legjobb helyen, ha kicsit lefelé kell rá néznie, és pontosan középen van. Aki egész nap valamelyik irányba elfordított fejjel ül, az óhatatlanul jobban terheli teste egyik oldalának izomzatát. Ha nem lehet pontosan középre helyezni a képernyőt, időnként érdemes áthelyezni az asztal másik oldalára. Sok irodában szokás, hogy a monitort az asztali gépre helyezik az íróasztalon. Egész napos munkavégzés esetén kényszertartást eredményez a magasan elhelyezett monitor. A gépet helyezze más helyre!
 • Fókusz áthelyezés
  Nagyon hasznos gyakorlat, ha félóránként levesszük tekintetünket a monitorról, és egy távoli pontot figyelünk. Majd jó néhány gyors pislogás után megint egy távoli pontra fókuszálunk. Ezzel oldhatjuk a szemizmok görcsös feszülését és benedvesíthetjük a kiszáradó kötőhártyát.
 • Rövid megszakító mozgás
  Próbáljon meg óránként egyszer egy-két percre felkelni a székből és nyújtózkodni egy jót. Jót tesznek ilyenkor a fej- és vállkörzések, ügyelve arra, hogy lassú, megfontolt mozdulatokkal végezzük. Ha munkatársai előtt kellemetlennek érzi ezeket a mozdulatokat, keressen egy nyugalmas helyet!
 • Ebédszünet
  Ebédidőben próbáljon meg sétálni, lehetőleg szabad levegőn. Tíz perc már elegendő arra, hogy felpezsdüljön a vérkeringés és agyunk megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. Nem a munkától vesszük el ezt a kevéske időt, hisz sokkal hatékonyabban tudunk majd tovább dolgozni a kis pihenő után. Sok munkakörben, munkahelyen nincs mód arra, hogy ebédidőben kiszabaduljunk az irodából. Ekkor legalább az irodák, a szintek között próbáljunk meg naponta egyszer-kétszer lift helyett lépcsőn közlekedni!
 • Előrehajlás
  Nagyon jó gyakorlat a koncentrációkészség fokozására és a fejfájás megelőzésére az előrehajlás. Mély belégzésre nyújtózzunk magasra, majd csigolyáról csigolyára gördítve lefelé a törzset fokozatosan hajoljunk egyre mélyebbre. Hagyni kell, hadd lógjanak a karok és a fej is, közben lélegezzünk egyenletesen. Visszafelé szintén kilégzésre ugyanilyen lassan, fokozatosan kell visszatérni a kiinduló helyzetbe. 3-4 ismétlést érdemes végezni!
 • Nyújtó gyakorlat
  Az alábbi egyszerű nyújtó gyakorlat az asztalnál ülve is elvégezhető. Helyezzük karjainkat nyújtva vállszélességben magunk elé az asztalra. Kilégzésre domborítsunk a hátunkkal, mintha magunk felé akarnánk húzni a tenyerünket, de azt persze tartsuk mozdulatlanul az asztallapon. Belégzésre egyenesedjünk fel és a fejünk búbjával nyújtózkodjunk felfelé. Még 4-5 ismétlést végezzünk.
 • Lábak átmozgatás
  lábak átmozgatása is jól esik, ezzel megtornáztathatjuk a hosszas ülés miatt fokozott terhelésnek kitett ereket a lábszárban. A lábfej le- és visszafeszítése, jobbra-balra forgatása, a láb térdből való nyújtogatása, álló helyzetben lábujjhegyre és sarokra emelkedés mind-mind felpezsdítik a lábszár vérkeringését.
 • Légzőgyakorlat
  A nyitott ablaknál (persze ha van nyitható ablak az irodában) néhány mély belégzés, az oxigén segíthet oldani a a bennünk létrejövő feszültséget is, és hozzájárul a figyelem és a koncentráció éberen tartásához.

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

gerinctorna