Skip to content

A gyógytornával szemben miért van ellenállás sok emberben?

Mit jelent az Ön számára a gyógytorna? Nem is sejtjük, hogy mennyi negatív sztereotípia kering a köztudatban a gyógytornával kapcsolatosan. Sajnos sokan a nénik, bácsik tornájával azonosítják a gyógytornát, ami unalmas, nem megterhelő és „égő”, azaz nem túl trendi mozgásforma.

Ezzel szemben a gyógytornászok szaktudása kiterjed az újszülöttek, csecsemők fejlesztésére, a fejlődési rendellenességgel született gyerekek kezelésére is. Ahogy idősebbek leszünk, más típusú sérüléseink szorulnak kezelésre: iskolás korban jellemzőek a csonttörések, gerincferdülés, hanyagtartás, melyek korai kezelése nagymértékben növelheti a későbbi életminőséget.
Nem szabad elfelejteni a traumás sérüléseket, melynél a terápia sokszor a teljes kiszolgáltatottsággal indul és a teljes értékű életbe való visszatéréssel végződik. Fontos megemlítenünk a sportsérülések és a porckorongsérv kezelését is.
A „nénik, bácsik” tornáztatása valójában nagyon komoly feladat, hiszen idősebb korban egy egyszerű elesés combnyaktöréssel végződhet. Valamint ebben a korosztályban gyakori a csípő illetve térdprotézist követő rehabilitáció.

Be kell látnunk, hogy minden korosztálynak megvan a maga speciális sérülése, ami sokszor rajtunk kívül álló okok miatt következik be. Mindannyian kerülhetünk kórházba, fájhat a derekunk, elszakadhatunk a keresztszalagunk kosárlabdázás közben és még sorolhatnám. Gyógyulásunk során az egyik állomás mindig a tornaterem, ahol a gyógytornászokkal kell együtt dolgozni, edzeni az épp aktuálisan érintett régiót. Torna során különböző eszközökkel (Fizio Ball, Dynair párna stb). tesszük érdekesebbé, izgalmasabbá a gyakorlatokat. Remélem sokan megtapasztalták már a gyógytorna pozitív hatását, a torna közben jellemző könnyed, jó hangulatot. Akinek még nem volt ebben része, ajánlom, tegyen egy próbát.
Nem fog csalódni :-)
!

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top