Skip to content
+36-30-190-7315 gerincgyogyitas@gerincgyogyitas.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Hogyan Gyógyítható A Porckorongsérv (gerincsérv)?

Károly története – Gerincsérv, Porckorongsérv kezelése

Hogyan gyógyítható a porckorongsérv (gerincsérv)?40 éves, fiatal férfibeteg feltételezett gerincsérvvel (porckorongsérvvel) kb. fél éve változatlanul fennálló valamint bizonyos mozgásokra bal lábszárba sugárzó fájdalommal és bizsergéssel keresett meg minket. Hangulata elkeseredett volt, hisz túl fiatalnak tartotta magát az ilyen jellegű fájdalomhoz.

Panaszok

A páciens életmódjára jellemző a sok ülés (irodai munkát végez), futball) igyekszik ellensúlyozni. Korábban készült MR vizsgálat két lumbalis/ágyéki porckorong sérvet igazolt (discus hernia). Az eddig kapott infúziós kezelés csökkentette ugyan a fájdalmát, de hatása nem volt teljes körű és tartós.

A fizioterápiás vizsgálat, az anamnézis felvétele McKenzie elvei szerint történt.

A kezelés menete

A mozgásvizsgálat során kiderült, hogy állandó deréktáji fájdalma mellett előrehajláskor, üléskor valamint ülésből való felálláskor bal lábszárig sugárzó fájdalom és bizsergés jelentkezett. Az állás, illetve a mozgás, járás során pedig csökkentek ezek a tünetek.

Az időszakos, bizonyos mozgásokra provokálódó tünetei mechanikai eredetűnek bizonyultak, és a vizsgálat, valamint a kezelés során sikerült olyan mozgásirányt találni, mellyel a kisugárzó fájdalom már az első kezelésnél megszűnt egy időre. Ennek a gyakorlatnak az otthoni, megfelelő számú végzésével pedig teljes, tartós fájdalommentességet ért el a beteg.

A megfelelő mozgásirányban végzett gyakorlat ismétlésével megváltoztattuk a terhelési stratégiát, és nemcsak a bal lábszárig kisugárzó fájdalom szűnt meg, hanem pár napon belül az addig állandó deréktáji panasz is teljesen elmúlt. Mivel a provokáló testhelyzetet ki kellett iktatni az életmódból, hogy ne térjen vissza a probléma, a testtartás korrekció és annak tudatosítása is elengedhetetlen részét képezte a terápiának. A fizioterápiás kezelés McKenzie elvei szerint eredményesnek bizonyult, mert sikerült a fájdalmat megszüntetni és a funkciót visszaállítani. A tünetek megszüntetését követően a terápiát kiegészítettük egy tartáskorrekciós programmal, amivel a cél a kiújulás megakadályozása volt.

0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

 1. A  fennti eset tipikus példája alaoján sajnos magamra ismerek,vagyis ugyanilyen problémaval szenvedek.2010.júliusában nyaraltunk hajduszoboszlón és a  melegvizes pezsgőfürdőből kijövett tapasztaltam először a furcsa érzést,hogy zsibbadni kezdett a jobb lábam,majd amikor Wc-re mentem nem tudtam pisilni.Előszörre  nem tartottam nagy jeletőséget a tünetre de éjszaka becsípődött a derekam és csak orvosi segítséggel,injekció,infúziós kezelés hatására gyengült a fájdalmam.Készült MRI,CT felvétel a gerincemről ahol kezdődő sérvről beszéltek.De mivel a panaszok elmúltak nem nagyon foglalkoztam vele.

  Most 2013,januárjában hólapátolás közben jött elő  újra a  becsípődés,orvosi ügyeleten kaptam/algopirin,mydeton,lydocain /injekciót.Valamelyest csökkent a fájdamam így tudtam járni dolgozni is.Pár napra rá egy injekció beadása közben az asszisztens tanácsára megkerestem Salgótarjánban  Bakos József csontkovácsot aki  első kezelés alkalmával jól átmasszírozott,ill.helyretett.Másnap reggel már csak óriási kínokkal tudtam felkelni,és a balassagyarmati kórházba mentem ahol a neurológián kaptam infúziós kezelést ami segített.Tegnap voltam Dr.Embey-Insztri Dezső főorvosnál aki ugyan megvizsgált de mivel jelentősen csökkentek a fájdalmaim így annyiban maradtunk,hogy amennyiban újra fáj akkor Budapesten  a fájdalomambulancián kapok idegblokád kezelést amit Magyarországon csak itt,és ő csinál valamelyest magnyugodtam de ugyanakkor félek ,hohy hogyan tovább,hiszen bármikor előjöhet  ez  a fájdalom.

  Abban szeretném kérni a segítségüket hogy mit lehet ilyenkor tenni ,hogy lehetne elkerülni azt hogy  e becsípődés előjöjjön ,hogy lehetne ezt a sérvet,/eket eltüntetni vagy fájdalommentessé tenni.

  köszönöm előre is megtisztelő válaszukat

  tisztelettel :Szoó  Róbert

  06204433457

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top