Skip to content
Csípőprotézis Műtét Után

Csípőprotézis műtét után hogyan segíthetjük a rehabilitációt?

Csípőprotézis műtét

A mozgásszervi panaszok nagy csoportját teszik ki a csípőízület elváltozásai. Az ízületi porc fokozatos leépülése az ízület anatómiai szerkezetét, ezáltal a beteg funkcionális képességeit megváltoztatja, s olyan mértékű állapotromlást hoz létre, hogy a terápia konzervatív úton már nem valósítható meg, csakis a műtéti megoldással. A teljes csípőprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott csípőízületet helyettesítik.

csípőprotézis műtét utánA műtét célja a beteg fájdalmának csökkentése, valamint az ízület stabilitás helyreállítsa. A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet. A módszer lehet cementes vagy cementnélküli rögzítési technika, vagy a kettő ötvözetét, az ún. hibrid módszer.

Csípőprotézis műtét után hogyan terheljük az ízületet?

Cementes protézis beültetése: a kórházi tartózkodás alatt könyökmanó, illetve járókeret használhata. Később egyetlen mankó, 6-8 hét elteltével járóbot használható.

Cement nélküli protézis beültetése: hosszabb idő szükséges a stabilitás eléréséhez. 3 hónapig csak mankóval járhat a beteg. Ezt követően, ha az orvosi ellenőrzés során nincs kilazulásra utaló jel, akkor a járóbot használható.

Csípőprotézis műtét után követendő életmódbei szabályok

 • Tilos a csípőízület ki-be forgatása! Minden olyan hirtelen mozdulatot kerülni kell az első időszakban, mely a csípő ki- és beforgatásával jár. Nem ajánlott keresztbe tett lábakkal sem ülni.
 • A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja. Ülésnél magasított széket, ágyat, WC-ülőkét érdemes használni.
 • Leüléskor is kerülje a hirtelen mozdulatokat. Leüléskor az egyik kézzel hátul támaszkodjon meg , az érintett lábat oldalra nyújtsa ki  és lassan engedje magát ülő helyzetbe.
 • Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s ökölbe zárt kezére támaszkodva álljon fel.
 • Lehetőség szerint hosszabb ideig ne üljön egyhelyben. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor időnként álljon fel néhány percre, sétáljon!
 • Kerülendő az autóvezetés a műtétet követő 6 hétig, valamint a műtött oldalon való alvás.

Hosszútávú életmódbeli tanácsok

 • A túlsúly túlterheli a protézist, ezért figyeljen a testsúlyára.
 • Kerülje a fizikai túlterhelést. Ne cipeljen nagy súlyokat, ne fusson vagy guggoljon.
 • Sportoljon rendszeresen. Ajánlott sportok: úszás, szobakrékpár, séta, nordic walking.
 • Amennyiben ülő munkát végez, óránkét tartson szünetet, sétáljon, mozgassa meg tagjait.
 • Ügyeljen a csúszásveszélyre. Kerülje a csúszós utakat, otthonában használjon csúszásgátló szőnyeget.

Csípőprotézis műtét után gyógytorna

műtét után tulajdonképpen azonnal elkezdődhet a rehabilitációt segítő gyógytorna, amely a beteg általános fizikai állapotához igazodik. Gyógytorna gyakorlatokat ebben a cikkben talál.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Tornázzon szakember segítségével! Kezelési lehetőségek:
0Shares

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back To Top