skip to Main Content

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék. Az ínhüvelygyulladás kialakulhat megerőltetés következtében, ez az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás. Másik formája a gennyes gyulladás .

A kezelésében enyhébb esetben elégséges a hidegvizes borogatás is, ám makacs gyulladás esetén fontos, hogy minél korábban forduljunk orvoshoz!

  • Fibrines ínhüvelygyulladás

Egyoldalú megerőltetés hatására az ínhüvelyek begyulladhatnak. Ilyenkor az ínhüvely megduzzad és a nyákszerű anyag összetétele is megváltozik. Ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak feszítő inaiban (kézháton) alakul ki. Olyan egyéneket érinthet, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel. (pl. adminisztrátorok, adatrögzítők, pénztárosok, zongoristák lehetnek érintettek.) Az ujjak mozgatása igen fájdalmas. Az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt. Az ujjak mozgatásakor az ínhüvely felett duzzanat tapintható.

Kezelésében enyhébb esetben elégséges lehet a hidegvizes borogatás. Erősebb gyulladás esetén ortopédiai kezelés válhat szükségessé. Ebben az esetben az érintett végtagot nyugalomba helyezik. Szükség lehet gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek szedésére is. Krónikus, gyakran kiújuló esetekben fizikoterápiás kezelés is szóba jön a tünetek enyhítésére.

  • Gennyes ínhüvelygyulladás

Elsődlegesen fertőzés következtében alakulhat ki. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás). Ezesetben a tünetek gyorsan alakulnak ki. Erős spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett ujj duzzadt, piros, meleg tapintatú. A duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is ráterjedhet. Magas láz, hidegrázás, elesettség jelentkezik. Nyirokérgyulladás is kialakulhat.

A teljes gyógyulás csak akkor remélhető, ha a kezelést időben elkezdik!

Amennyiben a gyulladást orvosi kezeléssel sikerül csökkenteni, gyógytornász szakember segít a rehabilitációban!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top