Skip to content

Mozgásszervi panaszok hatékony kezelése profeszionális, személyre szabott kezelésekkel!

Nem véletlen, hogy sűrűn keressünk fel szakembert mozgásszervi panaszokkal, hisz a tünetek egyre gyakoribbak és már fiatalabb korban is megjelenhetnek. Minél gyorsabb,  lehetőleg azonnali megoldást várunk a problémára. Sokan kiábrándulnak, mert csodagyógyszer, csodamódszer sajnos nem létezik.

Jó hír viszont, hogy a fájdalom okának megértésével, megfelelő életmód kialakításával és rendszeres gyakorlatokkal az elváltozások legtöbbször megelőzhetőek, a kialakult panaszok pedig eredményesen visszafordíthatóak.

Általánosságban elmondható, hogy minél komolyabb a mozgásszervi elváltozás, annál több energiát igényel az elváltozás kezelése. Ezen túl azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ilyen esetben már nem érdemes egyedül próbálkozni, szakember segítségét szükséges kérni. Komolyabb panasz esetén mindenképp gyógytornász segítségével tornázzon.

Milyen megbetegedések esetén javasoljuk a gyógytornát, ill. az ezt megelőző állapotfelmérést?

Betegségek, panaszok:

  • Derékfájás, hátfájás
  • Lumbágó, Isiász
  • Gerincproblémák (gerincsérv, porckorongsérv, gerincferdülés stb.)
  • Lábfájdalom (boka, talp, lábszár stb.)
  • Csípőproblémák
  • Testtartás elváltozásai (pl. hanyag tartás)
  • Csontritkulás
  • Sportsérülések
  • Ízületi problémák
  • Térdfájás
  • Nyak-, ill. vállfájás
  • Ízületi problémák  (pl. ízületi kopás, gyulladás)
  • Egyéb mozgásszervi megbetegedések

Milyen esetben hasznos az általános mozgásszervi állapotfelmérés (30 perc) és mi a menete?

30 perces manuális állapotfelmérést tartalmazó konzultáció általános ismertetéssel.

Ez a megoldás abban a következő esetkben javasolt:

 • enyhébb mozgásszervi elváltozása van és szeretne szakemberrel konzultálni állapotával és a lehetséges kezelési módokkal kapcsolatban
 • van már diagnózisa, de bizonytalan a kezelési módokkal, lehetőségekkel kapcsolatban
 • nem biztos abban, hogy a gyógytorna megfelelő megoldás lehet az Ön számára és szívesen konzultálna szakemberrel, mielőtt belevána

A konzultáció az anamnézis felvételével kezdődik, a gyógytornász kikérdezi a kórelőzményekről, a tünetekről, az esetleges egyéb betegségekről a beteget.

A páciens vizsgálata fehérneműben történik. Erre a teljes testen tapasztalható elváltozások manuális kitapintása, felismerése miatt van szükség. A konzultáció alkalmával tájékoztatást adunk a teljes test (nem pedig a problémás terület) elváltozásairól, szemléltetjük azt. Ismertetjük a problémák kialakulásának okait és kezelési lehetőségeket vázolunk fel pácienseinknek.

Mit kap állapotfelmérésünk során?

 • Állapotáról, az elváltozásokról, a kezelési lehetőségekről információt
 • Szóbeli kezelési tervet
 • Problémájára megoldást is kínálunk az első alkalommal nyújtott kezeléssel (amennyiben az első kezelést is kéri, nem csak az állapotfelmérést)

Milyen esetben hasznos az általános mozgásszervi állapotfelmérés és tanácsadás + gyógytorna (60 perc) 

60 perces manuális állapotfelmérést tartalmazó konzultáció általános ismertetéssel.

A konzultáció az anamnézis felvételével kezdődik, a gyógytornász kikérdezi a kórelőzményekről, a tünetekről, az esetleges egyéb betegségekről a beteget.

A páciens vizsgálata fehérneműben történik. Erre a teljes testen tapasztalható elváltozások manuális kitapintása, felismerése miatt van szükség. A konzultáció alkalmával tájékoztatást adunk a teljes test elváltozásairól, szemléltetjük azt. Ismertetjük a problémák kialakulásának okait és kezelési lehetőségeket vázolunk fel pácienseinknek, kiemelt figyelmet fordítva a problémás testrész(ek)re.

A személyes állapotfelmérés során vizsgáljuk

 • az Ön mozgásszervi állapotára vonatkozó kórtörténetét
 • a gerinc, a vázrendszer állapotát, a testtartásbeli eltéréseket
 • az izomzat állapotát
 • a mozgásterjedelmet és betegségének függvényében elvégezzük a szükséges mozgáshatáros vizsgálatot, valamint egyéb mozgásteszteket
 • halmozott tünetek esetén a kiemelt testrészt részletesen vizsgáljuk 

A mozgásszervi állapotfelmérést szakképzett gyógytornász végzi. Bejelentkezéskor figyelembe vesszük a páciens esetleges betegségét, tüneteit, és ennek függvényében a legjobb kezelési lehetőséget biztosító terápiás ismeretekkel rendelkező szak-gyógytornász végzi az állapotfelmérést.

Az állapotfelmérés / gyógytorna folyamata

A 60 perces állapotfelmérés három részből áll. Az első rész egy beszélgetés, melynek során megismerjük a kórtörténetet, azaz a tüneteket, a korábbi vizsgálati eredményeket. Az állapotfelmérés második részében testtartáselemzést, ízületi mobilitást és igény szerint mozgáshatáros vizsgálatokat végzünk, illetve vizsgáljuk az esetleges izomrövidüléseket, valamint a gerinc sajátos jellemzőit. A harmadik részben szóbeli kezelési tervet készítünk. Ennek része a megfelelő terápiás módszer kiválasztása (pl. McKenzie, Schroth, Manuálterápia, Állkapocs gyógytorna, Typaldos, Breuss gerincmasszázs, Testtartáskorrekció, Ízületi stabilizáló tréning stb.)  . A páciensnek nem szükséges tehát előre terápiás módszert választani, ebben a vizsgálatot végző szakember nyújt segítséget.

Az állapotfelmérés különböző időigényű lehet a probléma függvényében. Előfordul, hogy halmozott panaszokat kell vizsgálni, ilyenkor az összes panasz vizsgálata időigényes és akár a teljes időkeretet igénybe veszi. Egyszerűbb esetekben amennyiben az időkeret engedi, a gyógytorna kezelés is elkezdhető az első alkalommal.

 Miért az Arthuman Központba jöjjön gyógytornára és/vagy állapotfelmérésre?

– Valamennyi gyógytornászunk a diplomán túl szakterápiás végzettséggel rendelkezik (pl. McKenzie, Schroth stb.), ami a legmodernebb gyógytorna kezeléseket teszi lehetővé
– Alapításunk óta (2012) mintegy 2.500 pácienst kezeltünk sikeresen
Aktív és passzív technikákat is alkalmaznak szakembereink, így ha Ön az aktív torna helyett vagy mellett manuális kezelést venne szívesen igénybe (pl. manuálterápia, gerincmasszázss stb.), erre is van lehetőség
Jól megközelíthető helyszínen vagyunk, a Déli Pályaudvarral szemben
– Akár online gyógytornát is választhat, így a saját otthonában tud igénybe venni személyre szabott kezelést
Nyitvatartásunk rugalmasan igazodik a páciensek igényeihez, 07.00-20.00 között tudunk kezelési időpontot adni

Mit mondanak rólunk pácienseink?

Gyakori kérdések az állapotfelméréssel és a gyógytornával kapcsolatban

Fájdalmaim vannak. Honnét tudhatom, hogy gyógytornával gyógyítható ez a fájdalom?

Kizárólag szakember tudja megítélni vizsgálatot követően, hogy az Ön fájdalma, problémája korrigálható e gyógytornával, ill. annak valamilyen típusával. Kérjük, vegye komolyan ezt a fontos kitételt, mert nem megfelelő tornagyakorlatok használata esetén állapotromlás is bekövetkezhet! Az ArtHuman Központ 30 perces, vizsgálati lehetőséget kínál az érdeklődőknek. A konzultáció alkalmas arra, hogy Ön megbizonyosodjon arról, hogy valóban gyógyítható e tornával az Ön problémája.

Melyik lehetőséget válasszam, ha gyógytorna kezelést is szeretnék első alkalommal?

A 30 perces állapotfelmérés az időkeret miatt nem tartalmaz gyógytorna kezelést.

A 60 perces állapotfelmérés esetén az állapotfelmérés mellett az esetek nagy részében van mód gyógytorna kezelésre is. Amennyiben a beteg halmozott tünetekkel jelentkezik, az állapotfelmérés időtartamát befolyásolja, hány testrész részletes vizsgálatára van szükség.

A 90 perces komplex egyéni gyógytorna magában foglalja mind az állapotfelmérést, mind pdig a gyógytorna kezelést. Amennyiben az állapotfelmérés nem tölti ki az első 60 percet, az ebből fennmaradó időben is gyógytorna kezelés történik.

Otthon végezhető feladatokat szeretnék. Kapok házi feladatot?

A gyógytorna kezelés hatékonysága nagyban függ a beteg otthoni munkájától, így házi feladatokra az esetek jó részében szükség van.

Amennyiben a kezelési módszer megkívánja az otthoni munkát, mindenképp kap a beteg házi feladatot. A gyakorlatok sok esetben ugyanakkor nem standardizálhatók, előre nem elkészíthetők (pl. Schroth terápia stb.), mert a végrehajtás függ a beteg állapotától. Ilyenkor is kap a páciens kézzel írt segédletet az otthoni munkához.

A gyógyulás szempontjából fontos azonban, hogy a beteg állapováltozásának függvényében szükség van ismételt kezelésre és állapothoz igazított új gyakorlatsorra.

Nem ismerem a különböző gyógytorna módszereket. Melyiket válasszam?

A leghatékonyabb módszer kiválasztása nem a páciens, hanem a szakember feladata. Ez olykor már a dagnózis felállításakor is megtörténik (pl. porckorongsérv esetén McKenzie terápia), de ez a legtöbb esetben nem így van. A gyógytorna egy önálló tudományág és annak alágait a gyógytornászok ismerik.

Bármilyen módon jelentkezik be egy páciens, az időpont egyeztetés mindig telefonon történik. A panaszokat kikérdezzük és ez alapján olyan gyógytornászhoz adunk időpontot, aki ismeri a legrelevánsabbnak tűnő szakterápiás eljárást, így már első alkalommal is ez alapján történhet meg a gyógytorna kezelés. Amennyiben az állapotfelmérésen kiderül addig nem ismert körülmény, akkor a pácienst átirányítjuk a megfelelő szakemberhez.

Messze lakom a rendelőtől, nem tudok gyakran gyógytornára járni. Így is van értelme a gyógytorna kezelésnek?

Szakterápiás eljárás esetén mindenképp. A házi feladatok alapján lehetőség van az otthoni munkára és a kontroll alapján új gyakorlatsor összeállítására.

Ezen túl pedig akár online konzultációt, gyógytornát is választhat, mely szintén egyéni gyógytorna kezelésre ad lehetőséget.

Hogyan jelentkezhet állapotfelmérésre?

Jelentkezzen be a lenti a lenti űrlap kitöltésével vagy hívjon minket a 06 30 190-7315-ös telefonszámon.

Az állapotfelmérést első kezeléssel együtt vagy önmagában is kérheti.

Írásbeli jelentkezését követően keressük Önt időpont egyeztetés céljából! Időpont egyeztetés írásban is lehetséges, időpont foglaló oldalunkon.