Skip to content

37 éves férfi betegünk, István derék panaszokkal keresett meg minket.

István ülő munkát végez, méghozzá olyat, aminél a túlóra megszokott jelenség, gyakran dolgozik napi 12 órát ülve, ugyanabban a pozícióban. Kezdetben ülés közben csak kellemetlenül érezte magát, később azonban már olykor-olykor fájt is a dereka. Ekkor még igyekezett nem foglalkozni a fájdalommal. Úgy gondolta, másnak is fáj néha-néha a dereka, nem kell belőle ügyet csinálni.

A fájdalom azonban egyre gyakrabban jelentkezett, erősödött és már kezdte zavarni a munkában is. Észre vette, hogy a figyelme egyre gyakrabban szétszórt lett a fájdalom miatt. Két dolog miatt kezdett el aggódni. Egyrészt megfordult a fejében, hogy állapota szép lassan rosszabbodott. Így eszébe jutott, hogy ez még lehet rosszabb is… A másik dolog szintén zavarta. Úgy érezte, szakmája csúcsán van, a teljesítménye azonban romlott, ami nem állt összhangban a saját munkájáról alkotott képpel.

István ekkor elkezdett keresgélni a neten, hogy megtalálja, mi is lehet a megoldás. Rájött arra, hogy gyakorlatilag 2 irányba mozdulhat el. Vagy felkeres egy orvost vagy elmegy gyógytornára. Otthon megbeszélte ezt a feleségével is, aki mesélt neki a barátnői tapasztalatairól. István ekkor szembesült azzal a ténnyel, hogy ha gyógytornászhoz megy, az bizony időt vesz igénybe, amiből neki hétköznap szinte semmi nem áll rendelkezésre. Egyébként is úgy érezte, ez nem neki való, hiszen ő sportos, jó kiállású férfi, hétvégén szeret mozogni (kis biciklizés, túrázás belefért a hétvégi programjába).

Emiatt úgy döntött, inkább az orvost választja.

Az első találkozás alkalmával a szakorvos MR vizsgálatot rendelt el. Az eredmény alapján kiderült, Istvánnak lumbális porckorongsérve volt. Orvosa tájékoztatta, hogy ennek kezelésére McKenzie terápiát javasol. Nincs ugyanis szükség operációra a porckorongsérv állapota alapján, más tartós megoldás pedig nincs.

István pont ezt akarta elkerülni… Azt hitte, valamilyen gyógyszeres kúrával megoldható a problémája. Azt azonban világosan látta, hogy az egészsége létfontosságú az életminősége és a munkája szempontjából.

Ekkor keresett fel minket és részt vett a McKenzie tesztelésen. Ennek során bebizonyosodott, hogy panaszai egyik irányban erősödnek, a másikra pedig csökkennek.

A teszt alapján kapott személyre szabott gyakorlatsort, házi feladatokat. A gyakorlatokat naponta többször (!!!), a megadott instrukciók alapján szorgalmasan végezte. A 2. kezelésre úgy érkezett hozzánk, hogy arról számolt be, tünetei 70%-kal (!!!!!) csökkentek! Állapotát stabilizáltuk és a következő 4 alkalommal kollégánk  változó erősségű gyakorlatokat tanított be Istvánnak, amikből kapott  házi feladatokat is. A további gyakorlatok azt célozták, hogy a kiújulást megakadályozzák. A tünetek csökkentése után ugyanis ez is fontos lépés!

István összesen 6 alkalom után újult derékkal távozott. Ő legjobban annak örült, hogy a fájdalommentes lét újra alkalmassá tette arra, hogy a számára nagyon fontos munkáját maximális koncentráltsággal és hatékonysággal végezze.

 

Back To Top