Skip to content

McKenzie torna alapja a McKenzie módszer

A McKenzie módszer  világszinten elterjedt és elismert módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv  kezelésére. A McKenzie terápia a világ egyik legismertebb gerinc vizsgálati- és kezelési módszere, ami gyors eredményt és gyógyszer-mentes kezelést biztosít a betegek számára. A kezelés személyre szabottan történik egy alapos kivizsgálást követően, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége tünetei enyhítéséhez. Az orvos akkor ajánlja a McKenzie tornát, ha az adott gerincbetegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás. A beteg a terápia során nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése.

Milyen elváltozások esetén javíthat az Ön állapotán a McKenzie torna?

  • Diagnosztizált gerincsérv (nyaki, lumbális, háti porckorongsérv)
  • Isiász
  • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom: felkarokban, csípőkben, fenékben, vállakban,
  • Derekában lévő merevség vagy fájdalom
  • Derékfájdalom miatt nehéz előrehajlás
  • Derék szakaszon vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely kiterjedhet a fenékbe, ill. vállakba
  • Időnként megjelenő bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
  • Sajgó fájdalom érzet a könyökökben vagy térdekben
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát-, nyakfájdalom
  • Letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom

Hogyan zajlik a McKenzie torna?

A McKenzie torna első lépése a tünetek tesztelése, melynek során a szakember speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel. A mozgásra adott reakciókból, a fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy személyre és tünetekre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is kivitelezhető mozdulatból, mozdulatsorból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens maga tudja enyhíteni fájdalmát. Ezáltal a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot izomerősítéssel történő stabilizálása.

Az első alkalom tehát magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

Az optimális állapot eléréséhez további kezelések szükségesek, melyek során a terapeuta az állapot változásához igazítja a gyakorlatokat. A további gyógytorna kezelések időtartamát a pácienshez igazítva közösen alakítják ki, ez lehet 30 vagy 50 perces alkalom.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

Gyógytorna pillanatképek

Hol lehet igénybe venni a McKenzie tornát?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát, online McKenzie tornát és a házi gyógytornát is.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Tel: 06-30-190-7315

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak, finanszírozás, SZÉP kártya, Egészségpénztári elszámolás

SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

McKenzie torna (1. alkalom – 60 perc): 12.500 Ft

Kik segítik az Ön gyógyulását?

Kecskés Eszter Gyógytornász

Kecskés Eszter gyógytornász

Süle Renáta Gyógytornász

Süle Renáta gyógytornász

Moldovan Emese Gyógytornász

Moldovan Emese gyógytornász

Koncsag Adél Gyógytornász

Koncsag Adél gyógytornász

Jelentkezzen most McKenzie tornára!

Töltse ki a lenti űrlapot vagy hívjon minket telefonon a 06-30-190-7315 számon!


Jelentkezési információ

Időpont fogalási információt az űrlap kitöltését követően elküldjük.

Foglalás lehetséges online naptárunkban vagy telefonon a 06 30 190 7315-ös telefonszámon.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19. vagy online platformon.

Back To Top