Skip to content

 

Miért nem lehet sok esetben kívülről gyógyítani és egy csapásra megoldani a mozgásszervi problémákat? Miért nem érdeke senkinek, hogy Ön meggyógyuljon?

Sokan küzdenek mozgásszervi problémákkal, keresik a gyógyulás számukra megfelelő módját. Miért van az, hogy sokan mégsem találják meg. A szomszéd, a kolléga stb. meggyógyult, neki használt valamilyen megoldás. Mi is kipróbáljuk ugyanazt, nálunk mégsem működik.

Mi akadályozhatja tehát a mozgásszervi problémák gyógyítását?  A válasz nagyon kegyetlenül és sokak számára hihetetlenül hangzik, de a legfőbb akadály sokszor a beteg maga.

Miért nem lehet kívülről meggyógyítani a mozgásszervi problémákat?

A gyógyulás megközelítésének létezik egy fizikai és egy pszichés síkja is.

Fizikálisan teljesen jól értelmezhető az a tény, ha megterhelő életmódunknak, a rossz terhelésnek, mozgásszegény életmódnak stb. köszönhetően alakult ki a probléma, akkor azt korrigáló mozgással lehet megváltoztatni. Munkából adódóan pl. előfordul, hogy valaki napi 6-8 órát tölt autóvezetéssel (pl. taxisöfőrök, üzletkötők stb.). Az egyoldalú terhelésből (túlzott egyirányú mozgásból) adódóan kialakul az optimálistól messze álló testtartás és ezzel egyidejűleg megjelenik a fájdalom is. Mit tud tenni ezzel a problémával pl. a gyógyszer? Tudja csillapítani a fájdalmat, viszont a helytelen testtartást nem fogja varázspálca módon megváltoztatni. Korrekciós mozgással viszont helyre lehet állítani az elváltozást.

Hol akadályozzák a páciensek fizikális szinten saját gyógyulásukat?

Sokan egyszerűen nem látják be a fenti törvényszerűségeket. Vagy azzal áltatják magukat, hogy nekik nem az életmódjuk okozza az elváltozásokat vagy pedig egyszerűen kijelentik, hogy ők nem tornáznak. Van például néhány olyan hírlevél olvasónk, facebook követőnk, aki emailben, blogon keresztül stb. kér tőlünk segítséget. Mi felvázoljuk a lehetőségeket és amikor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy időt, energiát, anyagi eszközöket kell áldozni magukra, akkor máris elmegy a kedvük. Olyan érdeklődők is léteznek, akik leírják, hogy már régóta szenvednek a problémájuktól, javasoljunk nekik kezelést és hozzáteszik, „Csak azt ne mondják, hogy tornázzak, mert az nem megy.”

Nem mondjuk senkinek, hogy tornázzon. Ellenben be kell látni, hogy bizonyos esetben a mozgás a gyógyulás kulcsa. Természetesen nem azokról az esetekről beszélek, amikor valakinek orvosi segítségre van szüksége, esetleg operációra. Kizárólag azokra az esetekre gondolok, amikor biztos, hogy a mozgás jelenti a megoldást.

Lehet kifogásokat keresni, csak az a kérdés, hogy érdemes?

És hát a próbálkozások… 

Könnyű reménykedni abban, hogy találunk „gyógyítót”, „csoda megoldást”, ami / aki a lehető legkényelmesebben és leggyorsabban megoldja problémánkat. Ilyenkor kerülnek elő a mindenféle passzív megoldások. Lehet ez akár gyógyfürdő, csontkovács, masszázs, de akár kevésbé elfogadott, kevésbé ismert alternatív terápia is.

Igen, vannak olyan esetek, amikor ezek a terápiák segítenek önmagukban vagy kiegészítésként. Sok esetben viszont saját elhatározásból végzett, szakszerű mozgásterápiára, gyógytornára van szükség, amit szakember irányíthat, de elvégezni senki sem tudja helyettünk. Amikor ez a nyilvánvaló megoldás, a beteg a fölösleges körökkel megnyújtja saját szenvedését, időt és pénzt pocsékol. Saját életét pedig szükségtelenül megnehezíti.

Mitől működik az otthon végezhető gyakorlat programot tartalmazó 3 hónapos Mozgásszervi program?

  • A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy azok minden fontos testrészre hassanak, ne csak a problémás területre. A testtartás ugyanis ha megváltozik, akkor kompenzáció is létrejön a testben. Így a testet teljes egészként kell kezelni.
  • A gyakorlatok fokozatosan erősödnek. Így kondíciótól függetlenül elkezdhető a program.
  • Minden gyakorlat fotókkal és leírással van ellátva, így azok önállóan, további segítség nélkül is jól követhetők.
  • A gyakorlatok komplex rendszert alkotnak, így azok nem találomra vannak összefűzve.

+ A csomaghoz olyan bónuszokat biztosítunk, amik között mindenki megtalálja a számára megfelelőt!

Részletek hamarosan!

Back To Top