Skip to content

 

A derékfájdalom az ember mindennapjait rendkívüli módon képes megkeseríteni, egy ponton túl a súlyosbodó panaszok akár a legegyszerűbb mozdulatok végrehajtását is lehetetlenné teszik.

Milyen nem orvosi megoldások segíthetnek a derékfájás megelőzésében, csökkentésében?

Gyógytorna
Derékfájás, mint minden más mozgásszervi panasz esetén gyakran csökkent mozgásra sarkallja a panasztól szenvedőt. Folyamatos pihenés helyett azonban az esetek nagy részében a célirányos mozgás, azaz a megfelelő gyógytorna egyrészt csökkenti a panaszokat, másrészt hozzájárul a kiújulás megelőzéséhez. A gyógytorna nem találomra összeállított mozgás, hanem a panaszok alapján összeállított, kifejezetten gyógyítást célzó mozgássor.

Gerinctorna
A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Pilates és jóga
Ezek a mozgásformák a testet szimmetrikusabbá teszik, az izmokat erősítik, javítják a mozgáskoordinációt és a légzéstechnikát, illetve rugalmasabbá teszik a testet. Emiatt az emberi test fizikailag ellenállóbbá és teherbíróbbá válik.
A pilates az alhasi izmokat erősíti, éppen azt a területet, amelyet az emberek gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös az alhas erősítésére.
A jóga is rendkívül hasznos, igazi rugalmasságot biztosító mozgásforma, de kopott vagy sérült porckorongokkal és gerincbántalmakkal túlságosan igénybe veheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén tetézheti a bajt, ahelyett, hogy csökkentené.

Masszázs
A masszázs leginkább megelőzésre használható, illetve a beállt derék, hát panaszait képes oldani. A masszázs pozitív hatásai mögött ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók, és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is sikeresen gátolja az izomrostokban.

Aerobic
Az aerobik gyakorlatok az izmokat sokkal hatékonyabbá teszik egy idő után, de ez is inkább azoknak ajánlott, akiknek még nincsenek hát vagy gerincpanaszaik, mint olyanoknak, akik már bizonyos elváltozásokkal, panaszokkal, fájdalommal küzdenek.

Vitamin utánpótlás (B12, D vitamin)
A B12 vitamin pozitív hatása abban áll, hogy fogyasztása képes energetizálni a pácienseket.
A csontok, és így a hát egészségének fenntartásában, kiemelt szerep jut a D-vitaminnak.

Hogyan előzhető meg a lumbágó, a derékfájás kiújulása?

Súlyfelesleg esetén szükség van a testsúlycsökkentésre.

Rendszeres gerinctorna végzése. A legfontosabbak a nyújtó gyakorlatok, gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok.

Derékfájás kezelésére szolgáló speciális, otthon végezhető gyakorlatokkal

Rendszeres sportolás. A választható sportok: úszás, kerékpározás, séta.

Személyre szabott gyógytorna.

Ülőmunka és egyéb kényszertartásban végzett munka során óránként 5 percre tartsunk szünetet, álljunk fel, mozgassuk meg gerincünket.

Változtassunk alvási szokásainkon, lehetőség szerint cseréljük ki ágyunkat, a gerinc alvás közbeni tartását biztosítóra ágyrácsra, matracra.

Mitől működnek a hátfájás kezelésére szolgáló tematikus gyakorlatok?

  • A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy azok kifejezetten a problémás testrészre hassanak.
  • A gyakorlatok dinamikus gyakorlatokat tartalmaznak.
  • A füzetekben minden gyakorlat fotókkal és leírással van ellátva, így azok önállóan, további segítség nélkül is jól követhetők. A DVD 2 gyógytornász segítségével mutatja a feladatokat.
  • A gyakorlatok komplex rendszert alkotnak, így azok nem találomra vannak összefűzve.

+ A csomaghoz olyan bónuszokat biztosítunk, amik között mindenki megtalálja a számára megfelelőt!

Részletek hamarosan!

Back To Top