Skip to content

 

Nézzük sorban, mik a legfontosabb dolgok, amiket megtehetünk, ha szeretnénk megelőzni a hátfájást, derékfájást!

hátfájásMit tehetünk a derék- és hátfájás megelőzésére?

1. Figyeljünk életmódunkra! Ha jellemző rá az egyoldalú mozgás (pl. sok ülés, állás, hajolgatás stb.), akkor mindenképp mozogjunk hetente legalább kétszer-háromszor, hogy megakadályozzuk a hátfájás kialakulását. Olyan mozgást válasszunk, ami közel áll hozzánk, hogy ne kötelező tevékenységként fogjuk fel, hanem örömünket is leljük benne. Pl. úszhatunk, sétálhatunk, túrázhatunk, de végezhetünk megelőzési céllal gerinctornát is.

2. Testmozgás előtt ne feledjük a nyújtást és a bemelegítést! Bizonyos mozgásformákba ez be van építve (pl. a szakember által vezetett gerinctorna), míg más, önállóan végzett mozgások esetében (pl. futás) nekünk kell figyelni erre!

3. Ülőmunka esetén a nem megfelelő irodai szék hozzájárulhat a hátfájás kialakulásához. Ha van lehetőségünk választani, olyan széket válasszunk, ami ergonomikus kialakítású, állítható a magassága és megfelelően megtámasztja a háti szakaszt.

4. Válasszunk megfelelő fekhelyet, mert enélkül előfordulhat, hogy hátfájással ébredünk! A matrac legyen megfelelő keménységű és aludjunk oldalt fekvő pózban, amivel tehermentesítjük a gerincet.

5. Emelésnél legyünk óvatosak és lehetőség szerint ne emelgessünk nehéz tárgyakat! Emeléskor a leggyakoribb hiba, hogy egyenes térddel hajolunk, sőt gyakran még törzsünkkel is elfordulva próbáljuk az emelendő tárgyat elérni. Az emelés helyes kivitelezésének lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest. Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítjük kezünket az emelendő tárgyhoz, és ügyeljünk arra, hogy a tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb.

6. Lelkiállapotunk kihathat a hát állapotára is, szélsőséges esetben komoly hátfájás okozója is lehet. Ne csak fizikálisan, hanem lelkileg is tartsuk karban magunkat! Ha már kialakult a hátfájás és érezzük a lelki háttér súlyát, azonnal kérjünk szakembertől segítséget!

ESETTANULMÁNY – László tanulságos storyja

porckorongsérvLászló 43 éves férfi betegünk. Az igen gyakorinak és fájdalmasnak mondható deréktáji tünetekkel érkezett hozzánk. Az első alkalommal végzett állapotfelmérés során beszámolt tüneteiről és a megtett lépésekről. László vállalkozóként dolgozott, ami stresszes, megfeszített munkatempóval járt szervezetére nézve. Már jó ideje érezte, hogy fáj a háta, dereka, de igyekezett nem tudomásul venni és nem foglalkozni vele. Nyugtatgatta magát olyan gyakori gondolatokkal, hogy „másnak is szokott néha fájni a dereka, mégsem rohangál azonnal orvoshoz”, „nem fáj ez annyira, hogy segítségre lenne szükségem”, „ebben a korban ez már normális”…

Ezeket addig mondogatta magában, amíg már azt vette észre, hogy a fájdalom zavarja a munkájában és egyébként már nem is akar megszűnni. Eljutott oda, hogy muszáj tenni valamit.

A legkézenfekvőbb megoldást választotta, bement a gyógyszertárba és vásárolt fájdalomcsillapító gyógyszert, amit azonnal elkezdett használni. Kezdetben úgy érezte, segít a gyógyszer. Kevésbé érezte a fájdalmat és tudott anélkül dolgozni, hogy állandóan a kellemetlen érzésre kellett volna figyelnie.

Néhány hét múlva azonban azt vette észre, hogy nem hatott a gyógyszer szinte semmit. Szeretett volna olyan megoldást, ami hatékonyan javítja az állapotát és időtakarékos is, azaz nem kell kezelésekre járni hetente akár többször is, parkolni, várni stb. Felesége unszolására döntött úgy, bejelentkezik hozzánk állapotfelmérésre, hogy lássa, mennyire komolyak a már kialakult elváltozások. Kollégánk megvizsgálta és tájékoztatta arról, hogy megfelelő gyógytorna nélkül nem várhat állapotjavulást. Porckorongsérve szerencsére nem volt, de  életmódja nagyfokú terhelést jelent szervezetére, amit nem lehet gyógyszerrel vagy más módszerrel kompenzálni. Egyetlen lehetőség a célirányos mozgás, ami ellensúlyozhatja az életmódbeli hatásokat. László nem tudta megoldani, hogy rendszeresen járjon gyógytorna kezelésekre. Neki szimpatikus volt egy olyan megoldás, aminek kapcsán otthon, egyedül tudna tornázni. Így mtetszettek neki a hátfájás kezelésére szolgáló füzeteink, amik több otthon végezhető gyakorlatsort tartalmaznak.

A füzetekben, DVD-n szereplő gyakorlatok jól követhetők, így László otthon is tudott tornázni.  A program végeztével megkerestük páciensünket és kértük, számoljon be tapasztalatairól. László fokozatosan érezte, hogy közérzete elkezdett javulni, fájdalma fokozatosan csökkent, majd megszűnt.

Munkája azóta könnyebbé vált, mert nem mindegy, milyen közérzettel kell napi sok órát dolgozni!

Mitől működnek a hátfájás kezelésére szolgáló tematikus gyakorlatok?

  • A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy azok kifejezetten a problémás testrészre hassanak.
  • A gyakorlatok dinamikus gyakorlatokat tartalmaznak. Kondíciótól függetlenül elkezdhető a program.
  • A füzetekben minden gyakorlat fotókkal és leírással van ellátva, így azok önállóan, további segítség nélkül is jól követhetők. A DVD 2 gyógytornász segítségével mutatja a feladatokat.
  • A gyakorlatok komplex rendszert alkotnak, így azok nem találomra vannak összefűzve.

+ A csomaghoz olyan bónuszokat biztosítunk, amik között mindenki megtalálja a számára megfelelőt!

Részletek hamarosan!

Back To Top