skip to Main Content

A gerincferdülés kialakulása

Schroth tanfolyam (3+3)

A gerincferdülés (scoliosis) nem feltétlenül végleges állapot! A gerincferdülés ( scoliosis ) általában 10-12 éves korban alakul ki, főleg a lányokat érinti. A szülő számára gerincferdülés esetén az lehet feltűnő, hogy a gyermeknek aszimmetrikus a tartása. A vállak, lapockák nincsenek egy vonalban.

Következmények

Megjelenés

Ha nem kezdjük időben a gerincferdülés  (scoliosis ) kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ahogy a gerincferdülés komolyabb lesz, akár szemmel látható változásokat is észlelhetünk, mint az egyenetlen vállak, kitüremkedő mellkas, egyenetlen csípők és a törzs dőlése. A scoliosissal élők gyakran nehezen fogadják el megjelenésüket.

Légzőfunkciók

Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése. A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt. A bordaközti izmok a mellkas aszimmetria miatt az egyik oldalt túlnyúlnak, a másikon rövidülnek. Ezeknek az izmoknak a ki-és belégzésben van szerepük, emiatt a légző mozgás csökkenését okozza a hosszváltozásuk.

Testtartásproblémából adódó elváltozások

A gerincferdülés következtéban az ízületek egyenetlenül terhelődnek, ami miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás (arthrosis) jöhet létre. A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervekre is nagyobb nyomás hárul. Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetése lehet.

Hátproblémák. Azok a felnőttek, akiknek gyermekkori gerincferdülésük volt, nagyobb valószínűséggel jelentenek krónikus hátfájdalmat, mint az átlagos populáció.

Szívműködés

A gerincferdülés ( scoliosis ) hosszú távú következménye lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával Schroth tornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Jelentkezzen most Schroth terápiára!


Ehhez a bejegyzéshez 5 hozzászólás érkezett
  1. Nagyon hasznosak a tanácsaik, de sajnos anyagi okok miatt nem tudunk részt venni egyetlen programjukon sem. A család lány tagjainál diagnosztizált degeneratív gerinc elváltozások vannak (valószínűleg örökletes is). “CSak” itthon tornázunk, de nem vagyok biztos abban, hogy a megfelelő gyakorlatokat végezzük. Jó lenne, ha DVD-n is elérhetőek lennének a különféle problémákra jó gyakorlatok.

  2. Én is örülnék ha DVD-n is elérhetőek lennének a gyakorlatok a különböző problémákra.

  3. Nagyon jó torna gyakorlatot kaptam önöktől amiket itthon végzek sőt,gyógytornázni járok a helyi rendelőintézetbe ahol szintén Mc Kenzy tornát tanítanak.Úgy gondolom idővel segíteni fog.13mm csigolya csúszásom van ami magától nem jön helyre,de ha már meg tudom állítani ezen a szinten a tornával,miért ne!Sajnos anyagi körülményem miatt nem tudok részt venni az önök terápiáján.

  4. Köszönöm az elküldött anyagot! Nagyon hasznosak. Szerintem is nagyon jó lenne ha DVD-n is elérhetőek lennének. Köszönöm a segítségüket.

  5. Nekem minimális gerincferdülésem van és azok a problémáim, hogy nehéz légzés, a bal oldalamon szúró érzések “fajdalmak” jönnek (néha). Ha valaki tudna ajánlani valamilyen gyakorlatot azt előre is nagyon megköszöném.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Back To Top
Várjon! Gyógytorna megoldást keres és nem kapott választ kérdésére?
Segíthetünk?